Hlavní obsah

Lávka pro pěší se nad vodou rozevírá jako vějíř

Novinky, nes

Je to sice jen pěší lávka přes slepé rameno kanálu Grand Union v londýnském Paddingtonu, ale publicity si v poslední době užívá více, než leckterá populární hvězda. Důvodem je její nevšední vzhled a elegance, s níž se pohybuje. Autory díla jsou architekti ze studia Knight Architects a inženýři stavební společnosti Akt II.

Londýnský most se rozvírá jako vějířVideo: Knight Architects

 
Článek

Lávka není celistvá, ale skládá se z pěti ocelových paprsků umístěných těsně vedle sebe. Ty na obou březích nesedí pevně, ale vyklápějí se do výšky.

Navíc, jednotlivé paprsky stoupají vzhůru postupně, takže se lávka nad vodou rozevírá jako vějíř, čímž vytváří zajímavý vizuální a estetický efekt. Zatímco první paprsek se pootočí o 80 stupňů, poslední vytvoří nad vodní hladinou prostor o výšce 2,5 metru.

Foto: Edmund Sumner

Jednotlivé paprsky jsou na straně základny zahnuté jako hokejky.

Ve chvíli, kdy jsou všechny paprsky složené ve vodorovné poloze, vzniká kompaktní pěší lávka. Všechny její části mají podobu dlouhého ocelového nosníku, který je na jedné straně zahnutý jako hokejka.

Foto: Edmund Sumner

Pohyblivá lávka své okolí zajímavým způsobem oživuje.

Každý z nosníků váží v rozmezí od šesti do sedmi tun, přičemž protizávaží má hmotnost čtyřicet tun. Díky tomu je potřeba jen minimální energie k tomu, aby se lávka pomocí hydraulického mechanismu zdvihla pokaždé, když tudy projíždí člun.

Vzdálenost obou břehů kanálu je 20 m, lávka je ovšem o něco delší, protože vodu nepřekonává v nejkratším, tj. kolmém směru.

Foto: Edmund Sumner

Ve vodorovné poloze se pětice paprsků spojí do jednolitého celku a pěší mohou pohodlně přejít na druhou stranu.

Odborníci z řad architektů oceňují skulpturální charakter vějířové lávky, kterou neváhají označit slovy jako "kousek umění uprostřed ulic velkoměsta".

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Náklady na její vytvoření činily podle údajů inženýrské společnosti v přepočtu 21 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Fascinující most ve tvaru tulipánu

Když před dvěma lety vyhlásilo město Amsterdam veřejnou soutěž na návrh pěšího přemostění jednoho z kanálů, přihlásili se také francouzští architekti Michael...

Výběr článků

Načítám