Hlavní obsah

O kvalitě a využití krbových kamen rozhodne výkon

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při výběru kamen se rozhodneme, zda je využijeme jako doplňkový nebo hlavní zdroj vytápění. Do malé stavby postačí klasický sálavý krb, vyhřívat velký dům dokážou kamna s teplovodním výměníkem.

Foto: ROMOTOP (3x)

Krbová kamna Evora - bok i víko keramika - mají rádiusové sklo, předehřev sekundárního vzduchu k zajištění čistého skla, ovládání vzduchů jedním ovládacím táhlem, dvířka dřevníku, přípravu pro externí napojení spalovacího vzduchu (CPV). Cena 25 300 Kč.

Článek

Při výběru kamen se orientujeme odpověďmi na otázky, jaký tah má komín a jaký je průměr kouřovodu. Tyto údaje zjistíme v informacích dodavatele našeho komína.

Dále vypočítáme, jak velký prostor v m2 potřebujeme vytápět - vynásobíme užitnou plochu příbytku výškou stropu - aby nám prodejce pomohl vybrat kamna se správným výkonem.

Foto: ROMOTOP

Krbová kamna Lugo Akum mohou být doplněna speciálními akumulačními tvarovkami na zadní straně kamen a v prostoru nad spalovací komorou. Akumulační prvky prodlužují vyzařování tepla z kamen až na 8,5 hodiny. Cena 37 900 Kč.

Zprovoznit krbová kamna by měla odborná topenářská firma. Potom už stačí jen zatopit - ekobriketami, dřevem, případně uhelnými briketami.

Správný výkon

Vybereme-li si do malého prostoru extrémně výkonná kamna, budeme mít tendenci kvůli horku teplo tlumit. Tak ale docílíme dehtujících kamen a zakouřeného předního skla. Co je horší - dusící se krbová kamna nebudou správně fungovat.

Foto: MOUNTFIELD

Kamna Vision s prosklením umožňujícím pohled do ohně ze tří stran. Kouřovod má vrchní i zadní vývod, automatickou regulaci sekundárního vzduchu a externí přívod vzduchu. Výkon až 6,4 kW, vytápěcí schopnost téměř 115 m3. Cena 27 800 Kč.

Pokud zvolíme vzhledem k prostoru kamna s nízkým výkonem, budeme se snažit výkon navýšit. Kamna se začnou přehřívat, sníží se jejich životnost, může dojít až k poškození.

Foto: ROMOTOP

Liniový tvar plechových kamen Riano nerozptyluje a neodvádí od širokého ohniště v jejich centru. Dodávají se v černém nástřiku korpusu se stříbrnými dvířky. Cena 17 900 Kč.

Orientačně lze říci, že 1 kW stačí pro vyhřátí 20 m2 starého domu nebo k vytopení 40 m2 novostavby (záleží také na kvalitě zateplení budovy).

Máme-li např. k vytopení 100 m2 novostavby, pak vydělíme 100 m2 zmíněnými 40 m2 (vyhřátý prostor výkonem 1 kW) a dostaneme číslo 2,5. To je přibližně výkon krbových kamen, která potřebujeme.

Typy krbových kamen

Plechová a kachlová kamna jsou nejprodávanější. Krbová kamna s plechovým pláštěm se oproti kachlovým rychleji nahřejí, ale také stejně rychle zchladnou.

Kachlová kamna mají pomalejší náběh, ale vydrží hřát déle, protože keramický obklad velmi dobře akumuluje teplo. Ideálně volíme plechová kamna s kachlemi po stranách.

Krbová kamna rozlišujeme podle způsobu, jakým předávají teplo.

Foto: SCHIEDEL

Systém Schiedel Kerastar se vyrábí v průměrech 14, 16, 18, 20 a 25 cm. Při průměru 16 cm v základní sestavě a 7 m výšky se jeho cena pohybuje od 39 500 Kč.

Foto: SCHIEDEL

Jednoplášťová předávají teplo sáláním sklem i bočními stěnami. Rychle se nahřívají, ale také rychle chladnou. Jsou ideální do chat, chalup nebo menších bytů.

Dvouplášťová kamna vytopí nejen místnost, v níž jsou umístěna, ale i vedlejší pokoje, protože předávají teplo konvencí, prouděním. Teplý vzduch je nasáván dole do mezipláště, průchodem mezipláštěm se vzduch ohřívá a vychází horními průduchy. Samozřejmě sálají i přes sklo. Jsou bezpečnější pro domácnost s dětmi, protože povrch kamen nemá tak vysokou teplotu.

Výměník a další

Krbová kamna s teplovodním výměníkem umožňují připojení stávajících či nových topných těles (radiátorů), případně zásobníkového ohřívače vody. Zvládnou tak vytápět celý dům, takže zastanou úlohu hlavního zdroje tepla. Výměník můžeme vyjmout a nahradit záslepkou, což je výhodné v případě odpojení od topného systému.

Foto: MOUNTFIELD

Kamna Trentino 11 s výkonem přes 7 kW, který lze regulovat, vytápěcí schopnost téměř 130 m3. Cena 11 900 Kč.

Ještě výkonnější jsou kamna se systémem terciárního spalování, která pomáhají k efektivnějšímu vytápění díky speciální cirkulaci vzduchu.

Co když dům nemá komín

Stavba komína kvůli krbovým kamnům nemusí být složitá, na trhu jsou k dostání lehké nerezové komíny, které nepotřebují základ, a je možné je ukotvit přímo na fasádě, a to i na dřevostavbě nebo chatě.

Například Schiedel Kerastar je vysoce těsný, nepřispívá k vyšší infiltraci vzduchu, takže ho je možné využít i v nízkoenergetických nebo pasivních stavbách.

Tenkostěnná keramická vložka uvnitř systému je od vnějšího nerezového pláště odizolovaná rohoží z minerálního vlákna o tloušťce 60 mm. Tato izolace spolehlivě odolává tepelné zátěži a zaručuje nízkou teplotu vnějšího povrchu pláště komína.

Díky tomu postačí dodržet při instalaci komína běžný bezpečnostní odstup 5 cm od hořlavých materiálů. Na komín lze napojit spotřebiče na pevná, plynná i kapalná paliva.

Výstavba se obejde bez zdění, pouze je potřeba zařídit prostup stěnou či střechou. Nerezový komín smontujeme během dne, využijeme ho v exteriéru i interiéru.

Krbové stavebnice a krbové vložky nabízejí možnost vybudovat si vlastní krb z jednoduchého souboru dílů. Stavebnice obsahuje krbovou vložku a krbovou obestavbu se základní povrchovou úpravou, kterou si vyladíme podle svých představ běžnými interiérovými barvami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám