Hlavní obsah

K moderní garnýži patří i správný závěs

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Garnýž má mnoho podob. Může to být tyč, trubka, kolejnička s konzolami nebo několik kolejnic vedle sebe, ale také jen lanko. O volbě garnýže rozhodne typ záclony či závěsu.

Foto: OBI (3x)

Záclonová souprava Lugano, komplet včetně kroužků s háčky, nosníků, koncovek a upevňovacího materiálu. Materiál višeň, průměr 28 mm. Délky: 120, 160, 200, 250 a 300 cm. Cena od 399 Kč.

Článek

Lehké dekorativní látky a záclonky lze zavěsit na lankové garnýže, které jsou takřka neviditelné a neruší tak optický dojem vzdušnosti.

Foto: STYLTEX

Jednokolejnicové kovové bednění pro arkýřové okno

Naopak těžké závěsy si rozumějí s kovovými nebo masivními tyčemi s elegantními koncovkami.

Garnýže, nejčastěji hliníkové trubky nebo kolejničky, můžeme z estetických důvodů zakrýt bedněním z umělé hmoty nebo z přírodního dřeva.

Materiály a úpravy

Dřevěné garnýže v interiéru působí přirozeně, ať už jde o bednění, nebo tyče. Jejich povrch se pro lepší vzhled již u výrobce moří nebo lakuje, odstíny se pohybují od světlého dubu, ořechu, buku až po tmavý kaštan a mahagon.

Foto: OBI

Záclonová souprava Agat z přírodního dřeva, komplet včetně kroužků s háčky, nosníku, koncovek a upevňovacího materiálu. Průměr tyče 25 mm, délky: 160, 220 a 280 cm. Cena od 205 Kč.

Počítáme s tím, že dřevo léty pracuje a je náchylné k natažení vlhkosti, proto ho jednou ročně ošetříme speciálním olejem. Výhodou je, že ho můžeme snadno krátit na potřebnou délku.

Foto: PETROŠ INTERIER

Hranaté garnýže Square line z hliníku ošetřeného matnou povrchovou úpravou Alu-mat. Průměr garnýží je 3,5 na 1,5 cm. Hodí se pro uchycení tzv. Wave systému – řasení do pravidelných vln. Cena jednotyč na uchycení do stěny o délce 240 cm je 2170 Kč.

Plastové garnýže nabízejí mnoho barevných variant, dokážou imitovat dřevo i kov. Jsou lehké, pružné, snadno se omývají, ale bohužel i poškrábou. Bez problémů je můžeme zkrátit, odolávají vlhkosti a cenově se pohybují nejníže ze všech z uvedených materiálů.

Foto: OBI

Kovová záclonová souprava Royal, komplet včetně kroužků s háčky, nosníku, koncovek a upevňovacího materiálu. Materiály: antická mosaz, nikl, satin. Průměr 19 mm, délky: 160, 200 a 240 cm. Cena od 819 Kč.

Kovové garnýže se nabízejí v nerezu, mosazi, hliníku v matném i leštěném povrchu a chromu. Nejčastější úpravou kovové garnýže je práškové lakování – stříkání. Toto ošetření nabízí mnoho barevných odstínů. Druhou možností je galvanické pokovení. Existují i speciální úpravy, jako mosaz antik, kartáčovaný nikl, satin (vypalovaná barva podobná hliníku) a další.

Povrchové úpravy s příměsí zlata a stříbra jsou odolné a působí luxusně, zejména se vsazeným kamínky nebo ornamentálně tvarovanou koncovkou.

Foto: STYLTEX

Drobné designové výstřednosti: čtvercové kroužky

Klasické kovové garnýže se hodí do chodeb, povrchově upravené tyče do moderně zařízených domácností s kovovými designovými prvky. Pozor ale – kov ve vlhkém prostředí podléhá korozi.

Tyče, kolejnice, kroužky a žabky

Záclony a závěsy se v kombinaci s tyčí zavěšují na kroužky, které mohou být přímo v látce, nebo samostatně vedené po tyči. V takovém případě se látky zavěšují na tzv. žabky, závěsem pohybujeme ručně, posunováním kroužků.

Foto: STYLTEX

Drobné designové výstřednosti: vsazené zirkony v koncovkách tyčí

Foto: STYLTEX

Drobné designové výstřednosti: barevná koncovka

Kolejnice je možné řadit vedle sebe, umějí se stočit i do rohu, takže je ocení majitelé arkýřových oken. Kolejnice se montují do stropu i do stěn na konzoly, zasazují se do nich žabky, případně háčky.

Pohyb ovládáme manuálně, šňůrovým či motorovým ovládáním na dálku. Řasení textilie v kolejnicovém systému nejčastěji usnadňují řasicí stuhy. Fixují řasení tak, abychom ho nemuseli stále upravovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám