Architekti Nicholas Russo a Brad Wray ze studia Branch Studio Architects se s klientem, který je truhlářem, a byl tudíž i stavitelem objektu, znali již z předchozí spolupráce. A tak místo tradičního sezení nad papírem a sofistikovaných kreseb vznikaly plány pro přístřeší v srdci australského státu Victoria na místě a za pochodu.

Zatímco na jižní straně se nachází ložnice....

Zatímco na jižní straně se nachází ložnice....

FOTO: Lakshal Perera

... na severní je umístěn obývací pokoj.

... na severní je umístěn obývací pokoj.

FOTO: Lakshal Perera

Architekti se s klientem shodli v tom, že propojení dobrého architektonického zpracování, jednoduché konstrukce a finanční dostupnost se rozhodně nemusejí vylučovat. Projekt „Pump house“, což lze přeložit mnoha způsoby, ovšem v tomto případě jde o doslovný význam – Domek pro pumpu, vznikl jako oslava jednoduchosti.

Ke stěně oddělující obývák od centrální koupelny je orientována kuchyňská zóna.

Ke stěně oddělující obývák od centrální koupelny je orientována kuchyňská zóna.

FOTO: Lakshal Perera

Interiér domku zvládnou bez potíží vytopit kamna na dřevo.

Interiér domku zvládnou bez potíží vytopit kamna na dřevo.

FOTO: Lakshal Perera

Namísto rafinovaných materiálů si vystačili s kovem, překližkou a dřevem. Z nich vytvořili na trámcích stojící kovovou skořepinu, která má otevřené protilehlé strany – na severu a na jihu, přičemž její celistvost protrhává na západní fasádě úzké okno táhnoucí se přes celou její šíři. S chladem kovového obkladu na povrchu zajímavě kontrastuje naopak teple působící interiér, který je všude obložen překližkou a hrubě přiříznutým dřevem.

celistvost kovové skořepiny narušuje škvíra pro dlouhé okno na západně straně.

Celistvost kovové skořepiny narušuje „škvíra” pro dlouhé okno na západní straně.

FOTO: Lakshal Perera

Interiér domku je z hlediska volby materiálů přísně sjednocen. Nic jiného, než pdřevo a překližka v něm nemá místo.

Interiér domku je z hlediska volby materiálů přísně sjednocen. Nic jiného než dřevo a překližka v něm nemá místo.

FOTO: Lakshal Perera

Uspořádání interiéru je pak to nejprostší, jaké si lze představit. Centrální část, kde je umístěna koupelna s toaletou, od sebe odděluje dvě hlavní zóny domu – obývací, kde se i vaří a která je na severu, a ložnici se studiem na jihu. Dům je plně soběstačný. Vytápěn je kamny na dříví, energii čerpá ze solárních panelů a zachycuje dešťovou vodu, kterou si ohřívá opět díky slunci.

Uspořádání interiéru domku

Uspořádání interiéru domku.

FOTO: Branch Studio Architects