Hlavní obsah

Architekt Kotlář navrhl vilu s malými okny na sever a velkými na jih

Novinky, text Eva Erbanová, editace: tnk

Ve třicátých letech 20. století architekt Josef Kotlář navrhoval v Českých Budějovicích stavby ve funkcionalistickém stylu, například rodinné domy na Jiráskově nábřeží. K jeho nejlepším stavbám patří i vila navržená pro manžele Hulcovy, která má důmyslně řešená okna.

Foto: autorský tým Slavné vily Jihočeského kraje

Vila s adresou: Hálkova 16, České Budějovice

Článek

Vila advokáta Otakara Hulce a jeho ženy Vlasty v českobudějovické Hálkově ulici je typickým příkladem Kotlářovy tvorby ve stylu funkcionalismu, byť umírněného.

Dům s podkrovím stojí ve vilové čtvrti severně od centra Českých Budějovic, na Pražském předměstí. Kotlář ho vytvořil z hladkých prvků, bez ozdob, dům členil pouze okny, terasami a balkóny.

Foto: autorský tým Slavné vily Jihočeského kraje

Stavbu zpestřují jen jednoduché balkony.

Z faktu, že vnitřek vily se skládá ze dvou téměř identických bytů nad sebou, je možné vyvodit, že část svého domu Hulec pronajímal.

Obytné prostory byly v souladu s trendy hodně prosvětleny

Kotlář zřejmě chtěl uchránit hlavní obytné místnosti vily na její jižní straně před ruchem ulice a vystavit je co nejvíce slunci a světlu, jak to odpovídalo funkcionalistickým zásadám o dobré orientaci domu ke světovým stranám.

Do severní části vily proto architekt umístil obslužné prostory – schodiště, lázeň, kuchyň, spíž. Na jih je pak obrácen velký obytný pokoj s dalšími pokoji a ložnicemi. Tomuto schématu odpovídá i velikost okenních otvorů. Směrem k severu je Kotlář navrhl poměrně malé, k jihu naopak veliké.

Komfort obytných místností umocňovaly různé terasy. Běžnou součástí vily už tehdy byla garáž, kterou architekt umístil do suterénu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám