Hlavní obsah

Kvalitní střecha ochrání celý dům

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Součástí nového i rekonstruovaného domu je střecha, včetně okapu. Chrání ho nejen před nepřízní počasí, ale je i důležitým estetickým prvkem stavby, a to jak svým tvarem, tak barvou.

Foto: KM BETA

KMB Hodonka je betonová střešní krytina s novým profilem, který vytváří na střeše zajímavé efekty. Každý ze čtyř nabízených odstínů lze dodat v povrchové úpravě matné nebo lesklé. Špičkový materiál je základem vynikající kvality střešní krytiny.

Článek

Při navrhování střešní krytiny vycházíme z vlivů vnějšího prostředí, k nimž patří nadmořská výška, klimatické a biologické podmínky, exhalace, územní vlivy, hluk, chvění a provoz.

Existují dva typy střešních krytin - lehká a těžká. Mezi těžké patří pálená střešní taška, betonová taška a břidlicová krytina. Lehké krytiny tvoří plechové dílce, asfaltové i dřevěné šindele a vláknocementová krytina.

Foto: TONDACH

Pálená krytina je charakteristická extrémní pevností a dlouhodobou životností. Základem stability jsou teploty při výrobě nad 1000 °C se speciálně upraveným povrchem.

Barvu střešní krytiny lze sladit s odstínem fasády a okapového systému v pestré škále, jen některé střešní materiály se v určitých odstínech nevyrábějí.

Výběr střešní krytiny

Tradiční pálené tašky 

Jsou z hlíny a vody, suší se a vypalují. Jsou ekologicky nezávadné, mají přírodní zbarvení, jsou odolné, prodyšné a zabraňují vzniku plísní. Hodí se pro novostavby i renovace. Širokou škálu tvarů a barev snesou všechny architektonické styly.

Foto: BRAMAC

Star představuje nejnovější trend v technologii výroby střešních krytin. Vyznačuje se výrazně hladkým a atraktivním povrchem, který zvyšuje ochranou schopnost krytiny a její odolnost před extrémními vlivy počasí.

Tašky mají životnost 80-100 let, příznivou cenu, některé poskytují záruku až 50 let. Díky novým konstrukcím tzv. posuvných tašek jde o pokládku technologicky podobnou betonovým taškám.

Betonové střešní krytiny

Používáme je na šikmých střechách se sklonem 22° (od 280 Kč/m2). Vyrábějí se z cementu, písku, vody a barviva buď s povrchovou úpravou, nebo bez ní v různých barvách. Ve srovnání s jinými typy střešních krytin mají příznivou cenu.

Záruka je 30 let na mrazuvzdornost. Jsou přesné a jednoduché na pokládku. Nevýhodou je vyšší hmotnost, zato životnost je 80 let. Tašky jsou opatřeny nejčastěji dvojitým akrylátovým nástřikem, který působením vnějších vlivů časem mění barvu.

Přírodní břidlice

Stoprocentní přírodní materiál s životností až 100 let, zárukou až 10 let, hmotností od 35 kg/m2 a sklonem od 25°. Cena se pohybuje od 750 Kč/m2.

Krytina vyžaduje bednění s možností vykrývání oblých tvarů, což vyžaduje osvědčenou realizační firmu. Krytina je dekorativní a nenáročná na údržbu, vyniká dlouhou životností a zajímavým vzhledem.

Plechové střešní krytiny

Jsou vyrobené z žárově pozinkované oceli a garantují ucelené systémy zahrnující široký sortiment produktů pro stavbu střech včetně okapů. Jsou vhodné pro rekonstrukce i pro stavbu nových domů. Jejich výhodou je většinou ucelený systém s dlouhou životností a až 30letou zárukou.

Foto: LINDAB

Lehká střešní krytina Topline je z vysoce kvalitního ocelového plechu se systémem povrchové úpravy Classic, Premium a Elite se zárukou až 30 let. Krytina je profilovaná do tvaru klasických střešních tašek.

K dostání jsou malo- i velkoformátové krytiny pro složitější i jednoduché tvary střech. Jádro krytiny tvoří kvalitní žárově pozinkovaný ocelový plech opatřený na horní straně vrstvou polyesteru, některé krytiny minerálním posypem. Díky barevné povrchové úpravě si lze zvolit barvu podle potřeby.

Střecha z falcovaných plechů

Jde o metodu spojování plechů s otevřenou stojatou drážkou (falcem), kladenou od okapové hrany k hřebenu střechy. Plechové pásy se bočně spojují uzavřením zmíněné dvojité stojaté drážky.

Jsou vhodné na střechy se sklonem od 3°. Pokládají se na dřevěné bednění nebo OSB desky. Podkladní vrstva pod falcované plechy musí být strukturovaná rohož umožňující odvod případného kondenzátu na vnitřní straně plechu.

Foto: SATJAM

Arad Premium je unikátní plechová střešní krytina se skrytým kotvením k podkladu střechy, bez viditelných šroubů. Střešní taška je vyrobena z pozinkovaného plechu s povrchovou úpravou na bázi matného polyuretanu.

K běžným druhům patří hliníkový plech, měděný plech, nerezová ocel, pozinkovaný plech s přírodní nebo s povrchovou úpravou či titanzinkový plech. Tloušťky falcovaných plechů jsou závislé na typu materiálu, obvykle se používají tloušťky od 0,55 mm. Vyrábějí se ve svitcích o šířkách 670 mm, což je doporučená šířka na falcování.

Plastové krytiny

Nabízejí se ve formě šablon, desek nebo rolí. Jde o PVC, polykarbonát, polyester, polyetylen, atd. Krytiny propouštějící světlo se používají k prosvětlení interiérů, nebo jako krytina na pergoly, altány, automobilová stání atd. Mají nízkou pořizovací cenu a snadno se montují, vynikají teplotní a materiálovou stálostí, pevností a chemickou odolností.

Vlnité desky z organických vláken sycených bitumenem se využívají pro své vlastnosti a životnost ve všech klimatických pásmech. Zárukou je trvanlivost, lehkost, barevná stálost a elasticita (vhodné pro obloukové střechy), zdravotní nezávadnost, snadná a rychlá montáž.

Asfaltové šindele

Mají nízkou hmotnost, umožňují rychlé použití a jednoduché zhotovení speciálních tvarů. Jsou odolné vůči nízkým i vysokým teplotám. Krytina je funkční více než 40 let při minimální údržbě.

K běžným tvarům patří hexagonál, obdélník či bobrovka, buď jednobarevné nebo melírované. Používají se při sklonech střech od 15 do 90°. Dobře vypadají na šikmých střechách.

Dřevěné šindele

Jsou ze smrkového nebo modřínového dřeva, dobře vypadají a zároveň mají výborné tepelně izolační vlastnosti. Jejich předností je nízká hmotnost, zvláště při pokrývce starých krovů. Hodí se pro moderní dřevostavby, roubenky i sruby.

Slaměné a rákosové krytiny

Mají výborné izolační vlastnosti, tloušťka skládané krytiny na latích se pohybuje kolem 30 cm a vydrží až 40 let.

Doškové krytiny

Dnes se používají výjimečně při opravách staročeských chalup.

Výběr okapového systému

Okapy chrání střechu před srážkami, a když nefungují správně, objeví se potíže. Důležitá je volba materiálu. Dnešní nabídka je široká, ale musíme se v ní vyznat. Na výběr máme okapy kovové, plastové a ocelové pozinkované s povrchovou úpravou. Každý z materiálů vyžaduje přesný návrh a instalaci podle pravidel. Ať už jde o odvádění vody, nebo únosnost.

Typy okapů

Kovové okapové systémy bez povrchové úpravy - zejména měď, titan zinek či nerez - jsou vysoce jakostní, ale jejich použití má své zásady. Jejich cena je poměrně vysoká, zejména u mědi, kde hrozí i nebezpečí odcizení.

Foto: SATJAM

Okapový systém Niagara nabízí snadnou instalaci a efektivní odvodňování střech. Díky povrchové úpravě tvořené polyuretanovým lakem má vynikající odolnost vůči mechanickému poškození a povětrnostním vlivům.

Plastové okapové systémy jsou charakteristické nízkou cenou, ale i nižší životností. Jsou náchylnější k poškození.

Pro ocelové pozinkované okapy s povrchovou úpravou je charakteristický dobrý poměr kvalita - cena, vysoká životnost, minimální nároky na údržbu a možnost přizpůsobení barvy k barvě střechy nebo fasády.

Foto: RUUKKI

Ocelové okapy s oboustrannou povrchovou úpravou Pural s vysokou trvanlivostí a zárukou 50 let.

Technické parametry

Důležitá je hloubka okapu, někdy nejsou okapy stejně hluboké.

Systém musí mít všechny prvky potřebné pro správnou funkčnost.

Aby systém dlouho a dobře fungoval, usadíme okapy pod spádnici střechy, aby sjíždějící sníh okap nepřitěžoval. Vyplatí se sněhové zábrany, které ochrání i okapový systém.

Obvykle se používají háky jazýčkové, zaklapávací a kombi.

Foto: MARLEY

Ucelený plastový okapový systém skládající se z háků, žlabů, spojek, čel, kotlíků, lapačů listí do kotlíku, kolen, trubkových spon, klapek, odboček svodu, sběračů dešťové vody, svodů a manžet.

Základní prvky tvoří háky, žlaby, spojky, čela, kotlíky, lapače listí do kotlíku, kolena, trubkové spony, klapky, odbočky svodu, sběrače dešťové vody, svody a manžety. Instalaci okapů svěříme raději odborníkům kvůli potřebě speciálního nářadí.

Je nutné vybrat správný typ a počet háků, rozměr žlabu, průměr i počet svodů ve vztahu k ploše střechy.

Podle krytiny rozlišujeme střechy:

  • se skládanými krytinami (pálené tašky, betonové tašky, azbestocementové desky, azbestocementové vlnovky, přírodní břidlice, skleněné tašky, sklolamináty)
  • s povlakovými krytinami
  • s plechovými krytinami
  • s krytinami z umělé hmoty

Pravidla při nákupu

Porovnáme ceny v jednotlivých obchodech.

Nakupujeme jen u specializovaných prodejců.

Vybíráme vždy kompletní systém.

Sladíme barvy s okny a fasádou.

Dáme pozor na praskliny a škrábance.

Důležitý je spád okapu, který zajistíme správným ohnutím háků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám