Hlavní obsah

Obří kombajn ukazuje budoucnost zemědělství. Uprostřed oceánu

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K nejzajímavějším projektům, s nimiž se v poslední době měla veřejnost možnost seznámit, patří Arktický kombajn (v originále Artic Harvester). Odbornou komisi mezinárodní architektonické soutěže, jíž pravidelně pořádá Nadace Jacquese Rougeriera, upoutal natolik, že mu loni v kategorii Inovace a architektura pro oceány přidělila první cenu. V autorském týmu se sešli tito mladí architekti: Meriem Chabani, Etienne Chobaux, John Edom a Maeva Leneveu.

BEZ KOMENTÁŘE: Arctic HarvesterVideo: Polarisk Analytics

 
Článek

Podstatou návrhu je přinést do arktických podmínek samostatně fungující zemědělský systém využívající na živiny bohatou vodu z tajících ledových ker. Kombajn by díky cirkulujícím mořským proudům volně driftoval mezi pobřežími Kanady a Grónska.

Foto: Polarisk Analytics

Arktický kombajn má tvar prstence. Úžinou, která vzniká jeho nadzvednutím nad hladinu moře v jednom místě, vplouvají ledovce a kry do centrální zátoky, kde se rozpustí.

„Posádku“ kombajnu by tvořila komunita zhruba 800 lidí, kteří by žili velice podobným způsobem jako obyvatelé vesniček na pobřeží Grónska - jejich společenský, kulturní i ekonomický život by byl úzce spjat s okolním mořem. Na rozdíl od obyvatel Grónska by se však pasažéři kombajnu těšili z výhod hydroponického zemědělství a byli by si schopní pěstovat vlastní čerstvé ovoce a zeleninu.

Foto: Polarisk Analytics

Projekt určený do arktických podmínek má přinést obyvatelům Grónska čerstvé ovoce a zeleninu.

Předpokládá se, že zemědělská produkce každého kombajnu by byla nakonec tak veliká, že by „kombajnoví lidé” mohli začít prodávat své přebytky obyvatelům grónského pobřeží. Ti jsou ohledně přísunu čerstvého ovoce a zeleniny téměř výhradně odkázaní na dovoz z jiných států.

Foto: Polarisk Analytics

Místo, aby se ledovce rozpouštěly v oceánu jen tak, kombajn je odloví a vodu z nich využije k pěstování v tamních šířkách jinak nemyslitelných druhů ovoce a zeleniny.

V praxi by systém vypadal tak, že by do prstence navržený kombajn volně plovoucí kru transportoval do své centrální zátoky, kde by roztála. Takto získaná voda by odtud byla odvedena přímo do hydroponického systému a později by pokračovala do elektrárny pracující na principu osmózy. Kombajn by vodu z ledovce využil doslova do poslední kapky.

Foto: Polarisk Analytics

Arktika v podstatně obyvatelnější podobě.

Autoři, kteří v současnosti spolupracují se společností Polarisk Analytics zabývající se poradenstvím v otázkách možného geopolitického a geoekonomického využití Arktidy a Antarktidy, hledají finanční podporu pro realizaci svého projektu.

Anketa

Přispěli byste na podobný projekt?
Rád/a, chtěl/a bych, aby byl realizovaný.
18,6 %
Možná, kdybych měl/a víc peněz...
18,9 %
Nejsem si vůbec jistý/á.
5,4 %
Rozhodně ne.
57,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1362 čtenářů.

Reklama

Související články

V Amsterdamu začínají tisknout první dům

Nizozemská společnost DUS Architects oznámila svůj záměr vytvořit dům nad vodním kanálem v Amsterdamu technologií 3D tisku. Objekt po dostavění bude sloužit...

Výběr článků

Načítám