Mladá dvojice hledala pro společný život klidné místo, které bude mít blíže k přírodě a tradičnímu způsobu života než k moderní zástavbě satelitního typu. Usedlost v malé obci, kde končí silnice a začíná chráněná krajinná oblast, působila na první pohled idylicky.

Tichá náves s rybníčkem, vjezd dřevěnou branou, slunný dvůr, zahrada se vzrostlými ovocnými stromy, k tomu velký pozemek na kopci, který je chráněnou přírodní památkou, to vše je oslovilo natolik, že se smířili i se zchátralým technickým stavem deset let neobývaného původního stavení.

Do domu se vstupuje přes závětří, které kryje přesahující sedlová střecha. Tento prvek rovněž patří k typickým znakům tradičních stavení českého venkova.

Do domu se vstupuje přes závětří, které kryje přesahující sedlová střecha. Tento prvek rovněž patří k typickým znakům tradičních stavení českého venkova.

FOTO: Robert Virt, www.mujdum.cz

„Chtěli jsme zachovat to, co bylo možné zachovat," vysvětluje majitelka nízkoenergetického domu, „proto jsme si na zahradě ponechali původní stromy, sklípek i starou maštal s pěknými cihelnými klenbami. Obdélníková chalupa se dvěma místnostmi, černou kuchyní a přilehlou stodolou ale byla na spadnutí. Kameny z rozebraného zdiva jsme alespoň použili na zídky a vydláždění dvora."

V pozadí je vidět původní maštal, kterou majitelé domu rovněž pečlivě rekonstruují.

V pozadí je vidět původní maštal, kterou majitelé domu rovněž pečlivě rekonstruují.

FOTO: Robert Virt, www.mujdum.cz

Novostavba, postavená na místě původního domu, má jiný půdorys, avšak zachovává jeho siluetu. Dispozici si majitelé za pomoci architekta z velké části vymýšleli sami, důraz kladli na co největší soukromí, hezký výhled, účelně vynaložené finanční prostředky a prakticky využitou zastavěnou plochu.

Přes zádveří se vchází do prostoru, který plní funkci nové „světnice" - najdeme tu velký jídelní stůl a komfortní kuchyň s varným ostrůvkem a barovým pultem.

FOTO: Robert Virt, www.mujdum.cz

„Snídaně s výhledem do zahrady je nejoblíbenější část dne," svěřuje se pán domu. Obývací pokoj, oddělený posuvnými dveřmi, má výhled do předzahrádky a na náves k rybníčku, stejně jako ložnice.

Koupelna a budoucí dětský pokoj jsou orientovány do dvora. Vedle domu stojí samostatná garáž, která byla postavena dodatečně svépomocí.

Centrem rodinného života není obývací pokoj, ale velký jídelní kout s výhledem do zahrady.

Centrem rodinného života není obývací pokoj, ale velký jídelní kout s výhledem do zahrady.

FOTO: Robert Virt, www.mujdum.cz

Proč na místě masivního stavení z cihel a kamene vyrostl dřevěný dům? „Montovanou dřevostavbu jsme zvolili především proto, že jde o čistou a rychlou práci. Na pozemku jsme dlouho pracovali, než mohla stavba vůbec začít, pomáhala nám celá rodina. Nechtěli jsme se dlouho trápit se zedníky, výroba dílů pro náš dům trvala týden, montáž 14 dní," vysvětlují majitelé.

Hladce omítnutá fasáda ukrývá konstrukční systém, jehož základem jsou sendvičové panely na bázi dřeva s vynikajícími tepelně izolačními parametry, které řadí stavbu do kategorie nízkoenergetických domů. Hlavní obytnou část po většinu roku vytopí krbová kamna, takže provoz domácnosti je velmi úsporný.

Koupelna je vybavena sanitární keramikou a dlažbou tuzemské výroby.

Koupelna je vybavena sanitární keramikou a dlažbou tuzemské výroby.

FOTO: Robert Virt, www.mujdum.cz

Variabilní stavebnicový systém umožňuje vytvořit prakticky jakýkoliv půdorys navržený na míru, ani dodatečné úpravy nepředstavují žádný problém. Různé možnosti si lze vybrat i pro úpravu fasád - od omítky až po obložení. Tato prefabrikovaná technologie má tedy univerzální použití, od moderní architektury s funkcionalistickým výrazem až po stylovou venkovskou zástavbu.

„Náš dům podle názoru sousedů nijak nenarušil ráz vesnice, a přitom nám nabízí veškeré moderní pohodlí," uzavírají naši hostitelé.

Jitka Pálková, www.mujdum.cz