Hlavní obsah

Chtěli žít jednoduše a přirozeně. Dřevostavba jim navíc snižuje provozní náklady

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pasivní dům nás učí hospodařit s energií, snižuje náklady na provoz. Také nabízí architekturu, která je jednoduchá, promyšlená a logická, dává přednost přírodním materiálům před umělými a zajímá se o přirozené zakomponování do krajiny.

Foto: Petr Horník, Právo

Pohled do hlavní obytné místnosti v přízemí. Okna směrem na jih a západ přinášejí světlo do prostoru po celý den.

Článek

Žít a bydlet jednoduše, přirozeně, v souladu s principy přírody. Neobklopovat se zbytečnými věcmi, nehromadit, tříbit informace a naučit se rozlišovat podstatné od nedůležitého. Tak se snaží žít sympatická rodina se čtyřmi dětmi. Jejich pasivní dům je postavený v malebné moravské krajině s vinohrady.

Foto: Petr Horník, Právo

Jednoduchý kompaktní tvar a okna směrovaná na jižní stranu jsou pro pasivní dům ideální.

Dům má svoji logiku

Mladá rodina žije na pozemku o velikosti téměř 3000 m2. Ve spodní části je sad, v horní, blíže komunikaci, se rozhodli pro stavbu domu. Protože ctí přírodu a zamýšlejí se nad provozem domu a jeho náklady, zvolili pasivní dům. Citlivě ho orientovali tak, aby kopíroval okolní krajinu a hřeben domu „běžel“ ve stejném směru jako kopce.

Foto: Petr Horník, Právo

Jednoduchá kuchyň vyrobená na míru od truhláře. Kopíruje tvar písmene U, paní domu má vše při ruce a na dosah.

Směrem na jih dům tzv. otevřeli velkými okny s nádherným výhledem do přírody, která za slunečního svitu akumulují solární zisky (letnímu případnému přehřívání domu brání předokenní žaluzie).

Foto: Petr Horník, Právo

K jídelnímu stolu každý den zasedne šestičlenná rodina, která preferuje zdravý životní styl, ctí přírodu.

Dvoupodlažní dům má kompaktní jednoduchý tvar, bez zbytečných překladů, balkónů, nelogických vnitřních prostorů.

„V obci sice nejsou žádná regulativa na sklon střechy ani výšku rodinného domu, ale my jsme se snažili nenarušit ráz krajiny. Směrem na sever jsou v domě umístěné obslužné prostory (chodby, schodiště, úložné prostory) a na jižní straně jsou obytné místnosti,“ vysvětluje architekt domu Petr Dobrovolný.

Foto: Petr Horník, Právo

V přízemí pasivního domu je prostorná koupelna se sprchovým koutem a dostatek úložného místa pro šestičlennou rodinu.

Dům je umístěn na základové železobetonové desce, postavený je z vápenopískových cihel, které výborně akumulují teplo a udržují ho stabilně po delší dobu. Vytápění domu zajišťuje tepelné čerpadlo, větrání řízená rekuperace.

Okna jsou v provedení kombinace dřevo (olejovaný smrk) – hliník, který je z venkovní strany a dobře odolává všem povětrnostním vlivům. Okna vyplňují trojskla.

Místo pro každého člena rodiny

Rodinný dům má vše, co potřebuje velká rodina. Není zbytečně velký, ale zároveň má každý člen rodiny své soukromí. Velikost užitné plochy je zhruba 150 m2, dispozice 5+kk.

Foto: Petr Horník, Právo

Pohled na schody a galerii v patře, menší okna na chodbách jsou orientovaná na sever. Podlaha - průmyslová dřevěná mozaika.

V přízemí je vstupní prostor, který manželé plánují oddělit od obytného jednoduchou skleněnou stěnou. Nechybí šatní stěna na odkládání svršků a praktický nábytek na ukládání věcí.

Foto: Petr Horník, Právo

Kreativní samolepicí fólie na skříni a dveřích dětského pokoje. Vtipná a cenově dostupná dekorace.

Hlavní část tvoří velká obývací místnost, volně propojená s jídelnou a kuchyní, která je ale částečně zasunuta a opticky oddělená. V přízemí je prostorná koupelna a samostatná místnost, která bude jednou sloužit jako ložnice rodičů (nyní je z ní velká šatna).

Foto: Petr Horník, Právo

V patře má samostatnou místnost nejstarší syn s krásným výhledem do krajiny.

V patře se nachází obytná široká chodba, do níž se vejde klavír a houslový stojan. Děti tu pilně muzicírují. Z chodby se vchází do několika místností: první patří synovi, druhou obývají společně obě prostřední dcerky – školačky – a ve třetím pokoji spí nejmladší holčička společně s rodiči.

Foto: Petr Horník, Právo

Horní koupelna se sprchovým koutem a trávově zelenou dlažbou. Tento odstín je i v kuchyni.

A co je ještě v plánu? V obývací místnosti bude velká knihovna, která se právě vyrábí u truhláře na míru. Na další léto se připraví příjemná terasa na posezení a upraví  pozemek kolem domu.

Principy pasivního domu

Název pasivní dům se používá pro stavby s velmi nízkou spotřebou a zároveň vysokým komfortem bydlení. Pasivní domy spotřebují desetkrát méně energie na vytápění.

V porovnání s jinými novostavbami, které splňují platné normy, je tato úspora až 85%. Přitom koncepce pasivního domu je jednoduchá: jde o to nepustit skoro žádné teplo ven a zároveň využít tepelné zisky, které máme k dispozici.

Snížení potřeby tepla na vytápění jde ruku v ruce s kvalitním zateplením bez tepelných mostů, důležitá je i řízená výměna vzduchu (rekuperace). Obecně platí, že měrná roční potřeba tepla na vytápění je maximálně 15 kWh/m2. Jak dobře bude pasivní dům fungovat, závisí hlavně na promyšleném architektonickém návrhu.

Podstatné jsou tvar a velikost budovy, orientace ke světovým stranám, vnitřní dispozice, konstrukční řešení, velikost a umístění oken, návrh větrání a vytápění. Architekt a projektant jsou nezbytní, protože projektová dokumentace pasivního domu musí být dořešena do detailu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám