Žít a bydlet jednoduše, přirozeně, v souladu s principy přírody. Neobklopovat se zbytečnými věcmi, nehromadit, tříbit informace a naučit se rozlišovat podstatné od nedůležitého. Tak se snaží žít sympatická rodina se čtyřmi dětmi. Jejich pasivní dům je postavený v malebné moravské krajině s vinohrady.

Jednoduchý kompaktní tvar a okna směrovaná na jižní stranu jsou pro pasivní dům ideální.

Jednoduchý kompaktní tvar a okna směrovaná na jižní stranu jsou pro pasivní dům ideální.

FOTO: Petr Horník, Právo

Dům má svoji logiku

Mladá rodina žije na pozemku o velikosti téměř 3000 m2. Ve spodní části je sad, v horní, blíže komunikaci, se rozhodli pro stavbu domu. Protože ctí přírodu a zamýšlejí se nad provozem domu a jeho náklady, zvolili pasivní dům. Citlivě ho orientovali tak, aby kopíroval okolní krajinu a hřeben domu „běžel“ ve stejném směru jako kopce.

Jednoduchá kuchyň vyrobená na míru od truhláře. Kopíruje tvar písmene U, paní domu má vše při ruce a na dosah.

Jednoduchá kuchyň vyrobená na míru od truhláře. Kopíruje tvar písmene U, paní domu má vše při ruce a na dosah.

FOTO: Petr Horník, Právo

Směrem na jih dům tzv. otevřeli velkými okny s nádherným výhledem do přírody, která za slunečního svitu akumulují solární zisky (letnímu případnému přehřívání domu brání předokenní žaluzie).

K jídelnímu stolu každý den zasedne šestičlenná rodina, která preferuje zdravý životní styl, ctí přírodu.

K jídelnímu stolu každý den zasedne šestičlenná rodina, která preferuje zdravý životní styl a ctí přírodu.

FOTO: Petr Horník, Právo

Dvoupodlažní dům má kompaktní jednoduchý tvar, bez zbytečných překladů, balkónů, nelogických vnitřních prostorů.

„V obci sice nejsou žádná regulativa na sklon střechy ani výšku rodinného domu, ale my jsme se snažili nenarušit ráz krajiny. Směrem na sever jsou v domě umístěné obslužné prostory (chodby, schodiště, úložné prostory) a na jižní straně jsou obytné místnosti,“ vysvětluje architekt domu Petr Dobrovolný.

V přízemí pasivního domu je prostorná koupelna se sprchovým koutem a dostatek úložného místa pro šestičlennou rodinu.

V přízemí pasivního domu je prostorná koupelna se sprchovým koutem a dostatek úložného místa pro šestičlennou rodinu.

FOTO: Petr Horník, Právo

Dům je umístěn na základové železobetonové desce, postavený je z vápenopískových cihel, které výborně akumulují teplo a udržují ho stabilně po delší dobu. Vytápění domu zajišťuje tepelné čerpadlo, větrání řízená rekuperace.

Okna jsou v provedení kombinace dřevo (olejovaný smrk) – hliník, který je z venkovní strany a dobře odolává všem povětrnostním vlivům. Okna vyplňují trojskla.

Místo pro každého člena rodiny

Rodinný dům má vše, co potřebuje velká rodina. Není zbytečně velký, ale zároveň má každý člen rodiny své soukromí. Velikost užitné plochy je zhruba 150 m2, dispozice 5+kk.

Pohled na schody a galerii v patře, menší okna na chodbách jsou orientovaná na sever. Podlaha - průmyslová dřevěná mozaika.

Pohled na schody a galerii v patře, menší okna na chodbách jsou orientovaná na sever. Podlaha – průmyslová dřevěná mozaika.

FOTO: Petr Horník, Právo

V přízemí je vstupní prostor, který manželé plánují oddělit od obytného jednoduchou skleněnou stěnou. Nechybí šatní stěna na odkládání svršků a praktický nábytek na ukládání věcí.

Kreativní samolepicí fólie na skříni a dveřích dětského pokoje. Vtipná a cenově dostupná dekorace.

Kreativní samolepicí fólie na skříni a dveřích dětského pokoje. Vtipná a cenově dostupná dekorace.

FOTO: Petr Horník, Právo

Hlavní část tvoří velká obývací místnost, volně propojená s jídelnou a kuchyní, která je ale částečně zasunuta a opticky oddělená. V přízemí je prostorná koupelna a samostatná místnost, která bude jednou sloužit jako ložnice rodičů (nyní je z ní velká šatna).

V patře má samostatnou místnost nejstarší syn s krásným výhledem do krajiny.

V patře má samostatnou místnost nejstarší syn s krásným výhledem do krajiny.

FOTO: Petr Horník, Právo

V patře se nachází obytná široká chodba, do níž se vejde klavír a houslový stojan. Děti tu pilně muzicírují. Z chodby se vchází do několika místností: první patří synovi, druhou obývají společně obě prostřední dcerky – školačky – a ve třetím pokoji spí nejmladší holčička společně s rodiči.

Horní koupelna se sprchovým koutem a trávově zelenou dlažbou. Tento odstín je i v kuchyni.

Horní koupelna se sprchovým koutem a trávově zelenou dlažbou. Tento odstín je i v kuchyni.

FOTO: Petr Horník, Právo

A co je ještě v plánu? V obývací místnosti bude velká knihovna, která se právě vyrábí u truhláře na míru. Na další léto se připraví příjemná terasa na posezení a upraví  pozemek kolem domu.