Dům je příkladem skvělé spolupráce mezi klientem a architektem. I když byl původně postavený podle běžného typového projektu, manželé se nespokojili s jeho podobou a oslovili kreativního architekta. Vyplatilo se!

Pozemkem to začalo

Při volbě pozemku nejde jen o velikost, orientaci na světové strany, sklon terénu. Musí nás také oslovit blízké okolí, styl původní zástavby, krajina. A v tom měli naši hostitelé štěstí.

Schodiště s kamenným obkladem

Schodiště s kamenným obkladem

FOTO: Petr Horník, Právo

Koupili krásnou zahradu, která má velikost 900 m2. To vše ve vesnici, kde majitel prožil dětství. Nyní tedy bydlí na venkově, ale do krajského města, kde pracují, to nemají daleko.

Rádi vyměnili městský byt 1 + kk rovnou za dům. Oba vyrůstali v rodinném domě, a tak představa trvalého bydlení v bytě nepřipadala v úvahu.

Majitelka sbírá mušle a lastury rozmanitých barev a tvarů. Na svoji sbírku vyhradila část v obývacím pokoji a uložila ji do vitrínek.

Majitelka sbírá mušle a lastury rozmanitých barev a tvarů. Na svoji sbírku vyhradila část v obývacím pokoji a uložila ji do vitrínek.

FOTO: Petr Horník, Právo

Hledali nabídky typových domů a vybrali klasický dům se sedlovou střechou. Původní návrhy interiéru se jim příliš nelíbily, připadaly jim usedlé, takže od spolupráce s původním architektem odstoupili.

Dispozice domu už byla sice daná, ale začali teprve řešit rozvody, tedy kde budou vypínače, světla, a s tím úzce souvisí konkrétní uspořádání, včetně nábytku. Oslovili tedy jiného profesionála.

FOTO: Petr Horník, Právo

„Chtěli jsme něco odvázanějšího, přáli jsme si, aby architekt vnesl do interiéru kreativitu, invenci, a tak jsme mu ani přesné zadání nedali. Nechali jsme se překvapit. A jsme moc spokojeni,“ říká s úsměvem majitelka.

Architekt navrhl jinou barevnou kombinaci, materiály, a hlavně jako dominantní prvek pojal schodiště, které nelze v přízemí přehlédnout. Dům působí lehce, vzdušně a decentně, opakují se kombinace barev bílá, smetanová, šedá, béžová a čokoládově hnědá.

Schody s kamenným obkladem

Dům má užitnou plochu 160 m2. Nic mu nechybí, ale není ani zbytečně naddimenzovaný. V přízemí je prostorná chodba s vestavěnou šatnou, koupelna s toaletou a sprchovým koutem, pracovna manžela, technická místnost se vzduchotechnikou, rekuperací a plynovým kotlem a prostorná kuchyň s jídelnou.

Jídelnu od obývacího pokoje opticky odděluje schodiště, i když jsou obě zóny volně propojené.

Jídelnu od obývacího pokoje opticky odděluje schodiště, i když jsou obě zóny volně propojené.

FOTO: Petr Horník, Právo

Obývací pokoj je volně propojený, zároveň opticky předělený krásným schodištěm. Je to praktické, protože se nikdo vzájemně neruší. Když přijdete do tohoto domu, zaujmou vás na první pohled dvě věci: schodiště a podlaha.

Schody mají černou kovovou konstrukci a dřevěné dubové schodnice mořené na černo. Za nimi je nápadný kamenný obklad (umělý konglomerovaný kámen) v šedém odstínu. Jedinečnou atmosféru za večerů vytváří nástěnné svítidlo v nerezu, které vrhá na kámen stíny ve tvaru kuželu.

Obývací část s bílou sedačkou, kde majitelé volili tmavě čokoládovou stěnu. V době naší návštěvy plánovali, jaký obraz či polici pověsí na zeď.

Obývací část s bílou sedačkou, kde majitelé volili tmavě čokoládovou stěnu. V době naší návštěvy plánovali, jaký obraz či polici pověsí na zeď.

FOTO: Petr Horník, Právo

Podlaha je bílá z přírodního vinylu. Je to kvalitní materiál, příjemný na chůzi, výborně se udržuje. Prostoru dává bílá barva dojem velikosti a kompaktnosti, skvěle na ní vynikne nejen nábytek, ale zdůrazní se i dveře v šedém odstínu.

Ani stěny nejsou všude jenom bílé, ale střídají se s šedým a hnědým odstínem. V tomto domě si lze vícebarevnost na zdi dovolit, je tu dostatek denního světla, a navíc bílá podlaha.

Dokonale připravené zázemí

Kuchyňská linka je vyrobená na míru z dýhy tmavšího odstínu, je zajímavě oddělena od jídelny jednoduchou policovou sestavou v bílé barvě. V obývacím pokoji je světlá sedačka, která hezky vystupuje z hnědé malby na stěně. Zálibu paní domu, sbírání mušlí a lastur netradičních barev a tvarů, můžeme obdivovat ve skleněných vitrínkách.

Jídelní stůl je zakoupený v obchodě, není od truhláře, ale skvěle se hodí k odstínu kuchyňské linky. Je rozkládací, doplňují ho bílé židle.

Jídelní stůl je zakoupený v obchodě, není od truhláře, ale skvěle se hodí k odstínu kuchyňské linky. Je rozkládací, doplňují ho bílé židle.

FOTO: Petr Horník, Právo

V horním patře je ložnice s přímým vstupem do šatny, dva pokoje (počítá se s nimi, až budou děti), úklidová místnost, kde je sportovní vybavení a sezónní předměty, šatstvo, vysavač a prostorná koupelna s dvojumyvadlem a vanou.

Manželé jsou spokojeni nejen s dispozicí pokojů, ale i s dobře vyřešeným úložným prostorem, který je alfou a omegou spokojeného bydlení.

Pohled do horní prostorné koupelny, kde si architekt pohrál s místem na odkládání šamponu, sprchových gelů. Místo slouží i pro dekorace, svíčky.

Pohled do horní prostorné koupelny, kde si architekt pohrál s místem na odkládání šampónů, sprchových gelů. Místo slouží i pro dekorace, svíčky.

FOTO: Petr Horník, Právo

Nechybějí moderní technologie

Rodinný dům je vybavený všemi možnými technologiemi. Patří do kategorie nízkoenergetických staveb, má řízené rekuperační větrání, solární ohřev, který doplňuje plynový kotel. Funguje jako inteligentní dům.

Přes počítač lze ovládat dotykem vytápění, venkovní závlahu, stahování předokenních žaluzií, zabezpečovací jednotku, světlo. Vše je naprogramované, systém přispívá k celkovému snížení nákladů na provoz domu.

Kuchyňská linka je vyrobená od místního truhláře na zakázku. Atypickým prvkem je bílá policová sestava, která vytváří jisté soukromí pro toho, kdo právě vaří.

Kuchyňskou linku vyrobil místní truhlář na zakázku. Atypickým prvkem je bílá policová sestava, která vytváří jisté soukromí pro toho, kdo právě vaří.

FOTO: Petr Horník, Právo

Na co se těší

Sympatický pár chce ještě v zadní části zahrady vybudovat letní kuchyň, kde by se vařilo a grilovalo. Paní domu si rovněž přeje bylinkový koutek, v plánu je i skleněná stříška před domem.

Ložnice manželů je v klidové části domu a volně navazuje na jejich soukromou šatnu.

Ložnice manželů je v klidové části domu a volně navazuje na jejich soukromou šatnu.

FOTO: Petr Horník, Právo

V interiéru chtějí velké prosklené akvárium, přemýšlejí o obrázcích na stěně, hodinách. Zatím ale nespěchají, protože obraz je musí oslovit a padnout do stylu domu jako poslední díl hezky sladěné skládačky.

Ve vstupní hale je podlahové vytápění, stejně jako na chodbě a v koupelnách. Nábytek na boty, šatstvo je vyrobený na míru.

Ve vstupní hale je podlahové vytápění, stejně jako na chodbě a v koupelnách. Nábytek na boty, šatstvo je vyroben na míru.

FOTO: Petr Horník, Právo