Hlavní obsah

Severský styl propojený s francouzskou elegancí, i tak může vypadat domov

Začalo to obvyklým scénářem. Mladá rodina se dvěma dětmi toužila po bydlení ve vlastním domě, kde by bylo dost místa i pro budoucího benjamínka. Zděděný pozemek, za jehož plotem začínají brdské lesy, je zprvu příliš nenadchl, působil jako místo, kde lišky dávají dobrou noc. Po zvážení všech pro a proti se zde nakonec stavět rozhodli. Devizou tohoto místa je dostatek soukromí, jaké by jim neposkytl žádný satelit.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Dům byl kompletně postaven za sedm měsíců.

Článek

Druhá etapa cesty za bydlením pokračovala hledáním vhodného domu a stavební firmy. Následující rok jezdili po výstavách a vzorových domech, až je oslovil kvalitně zpracovaný katalog dřevostaveb.

Dům byl kompletně postaven za sedm měsíců. V současnosti, kdy už je dům zaběhnutým typem, probíhá jeho výstavba rychleji (kompletní realizace na klíč do šesti měsíců) a firma poskytuje na stavbu tříletou a na celkovou konstrukci třicetiletou záruku.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Výrazně přesahující střecha trochu narušuje symetrické průčelí domu, přináší však tolik potřebnou ochranu před žhavým letním sluncem.

Co se týče samotné výstavby domu, vsadili investoři na jistotu a vymínili si, že dům bude stavět parta, která staví domy v Německu. „Předpoklad, že obstála v konfrontaci s německým perfekcionalismem, se ukázal velmi správný. Nejenže řemeslníci pracovali naplno a končili za tmy, ale přicházeli i s různými dílčími řešeními. Tak si představujeme individuální přístup ke klientům."

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Půdorys přízemí: 1) předsíň 2) hala 3) obývací prostor 4) kuchyň + jídelna 5) koupelna + WC 6) technická místnost 7) pokoj

Otevřená dispozice obytné části v přízemí a vybavení inspirované Francií vytvářejí spolu se severským vzhledem exteriéru zajímavý stylový kontrast.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Bíle lakovaná kuchyňská linka s masivními úchytkami je moderní variací na kuchyňský nábytek dřívějších dob s rámovými dvířky a propracovanými detaily.

Dřevěný nábytek evokuje atmosféru Provence, staré stolky od šicích strojů a květinové a patchworkové potahy či litinová kamínka s prosklenými dvířky přispívají k maximální útulnosti interiéru, který dotvářejí i drobnější grafiky od českých výtvarníků.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Podlaha z exotického dřeva tigerwood je v praktickém tmavém odstínu magnum. Dominantou domu je bukové schodiště, mořené do obdobného odstínu jako podlaha.

Nejen vzhled, ale i praktičnost jsou v domě znát na každém kroku. V podkroví postačují francouzská okna namísto balkónu, jehož funkci přebírá venkovní terasa krytá prodloužením střechy. Dvě koupelny a v patře samostatné WC, které si vymínil pán domu, zajišťují bezproblémový provoz pětičlenné rodiny především v ranní špičce.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Půdorys patra: 1) hala 2, 3, 5) dětský pokoj 4) ložnice rodičů 6) koupelna 7) WC 8) šatna

Také tři samostatné dětské pokoje nebývají ani ve velkých domech samozřejmostí, ke škodě nejmladších obyvatel. V tomto domě jim však rozhodně nedostatek soukromí nehrozí. Ani rodičům, kteří mají svou ložnici, i když ji s nimi zatím užívá nejmladší syn a trvale i psí člen rodiny.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Výrazná žlutá omítka, která se odráží od zelené masy stromů spolu s bílým nátěrem dřevěných částí přiznaného krovu a sloupů propůjčuje domu trvale letní vzhled, pozitivně nalaďující jeho obyvatele i v ostatních obdobích roku.

Praktická jsou v neposlední řadě i kamínka, která neslouží jen k pohodovému účinku při sledování ohňového představení, ale i k přitopení mimo topnou sezónu nebo jako záloha, kdyby byla náhle přerušena dodávka elektrické energie. Jediné, co by snad majitelé dnes uvítali, by bylo prodloužení obytné části ještě tak o metr.

Technické údaje

Zastavěná plocha: 84,6 m²

Užitková plocha: 165,6 m²

Konstrukční řešení: dřevostavba na základové betonové desce, obvodové stěny: rámová konstrukce z lepených hranolů, sendvičové panely na bázi dřeva (Fermacell) s izolací z vnější strany samozhášivým polystyrenem GREYWALL 100 mm a dále minerální izolací 160 mm, dokončené vnější omítkou o tloušťce 3  mm, celková standardní tloušťka 270 mm (součinitel prostupu tepla U = 0,19 W/m²K, u stěny 300 mm U = 0,14), vnitřní stěny ze sendvičových panelů na bázi dřeva o celkové tloušťce cca 150 mm s minerální izolací 40 mm dokončené sádrokartonem, strop: dřevěná konstrukce z lepených hranolů, podhled z laťového roštu dokončený sádrokartonem, v obývacím pokoji palubky a dřevěné trámy, horní záklop podlahovky tloušťka 27 mm, vnitřní schodiště bukový masiv mořený

Střecha: sedlová, klasický dřevěný krov, krytina Bramac moravská taška plus, přesahy střechy řešeny dřevěnými palubkovými podhledy ošetřenými bílým nátěrem

Výplně otvorů: vchodové dveře dřevěný masiv, okna plastová Veka, střešní okna VELUX, interiérové dveře dýhované s obložkovou zárubní, plné i prosklené kaleným sklem

Podlahy: anhydritová stěrka, dlažba, masivní podlaha tigerwood magnum, koberce

Vytápění: elektrický kotel, podlahové v přízemí a koupelně, v podkroví radiátory, v obývacím pokoji navíc litinová kamínka

Jitka Pálková, www.mujdum.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Skandinávský srub na český způsob

Stavba moderního srubu má daleko do romantické představy ošlehaných zálesáků, kteří pokácejí část divočiny a z hrubě opracovaných klád si postaví obydlí...

Výběr článků

Načítám