Hlavní obsah

Výběrem vhodných spotřebičů do domácnosti ušetříme peníze

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výdaje za energie se trvale zvyšují a naše rodinné finance dostávají zabrat. Je proto na místě se zamyslet, jak vlastně doma hospodaříme, kde lze ušetřit. Určitě najdeme zajeté chyby, které můžeme změnit.

Foto: QUICK STEP

Vhodná podlahová krytina pomáhá omezit ztráty tepla. Ekologická je z přírodního materiálu: dřeva nebo přírodního linolea.

Článek

Staré spotřebiče potřebují vyměnit co nejdříve. Ty nové jsou totiž mnohem výkonnější a spotřebují méně energie. Sledujeme proto energetické štítky, vhodná je třída A++ a A+++.

U praček se zajímáme o spotřebu vody a energie při standardním pracím cyklu, ale také u eko nebo rychlých programů. Podstatné je i nastavení teploty. Moderní pračky perou efektivně už při 20-30 °C. Pračku spouštíme vždy plnou.

Foto: LG

Pro velkou rodinu se vyplatí kombinovaná pračka s kapacitou 12 kg, která najednou vypere hodně prádla. Kvalitně pere i při 30 °C.

Spotřebu vody snížíme nákupem myčky. Jedno mytí nádobí pod tekoucí vodou nás obere o 20 l vody, což je 3800 Kč ročně. Myčka to zvládne s 10 l vody.

Parní myčky zajistí díky vysokému tlaku a teplotě stejnou kvalitu mytí nádobí, ale spotřebují jen minimum vody. Pára navíc dezinfikuje nádobí a zničí veškeré bakterie.

Foto: LG

Parní myčka k vytvoření páry spotřebuje malé množství vody. Vysoká teplota navíc dezinfikuje nádobí.

Současné modely lednic umějí ušetřit až 70 % budoucích nákladů na elektřinu. Praktickou ekovychytávkou je dvouvrstvá konstrukce dveří, tzv. Door-in-Door, umožňující rychlý přístup do prostoru s čerstvými potravinami bez úniku chladného vzduchu z lednice.

Foto: LG

Praktickou ekovychytávkou je funkční prvek Door in Door, umožňující rychlý přístup do prostoru lednice. Tak snižuje ztráty chladného vzduchu a výrazně omezuje spotřebu energie.

Spotřeba vody a sprcha

K osobní hygieně spotřebujeme každý den 60 l na osobu. Proto se vyplatí sprchování. Dobrou volbou jsou i termostatické baterie umožňující nastavit teplotu vody. Díky tomu je spotřeba vody nižší o 50 %.

Také lze namontovat na všechny baterie tzv. perlátory, které obohacují vodu o vzduch, čímž snižují její množství.

Podlahová krytina

Vhodná podlahová krytina umí izolovat od spodní vlhkosti a pomáhá předejít tepelným ztrátám. Má být z přírodních materiálů, které lze recyklovat (dřevo nebo ekologicky odbouratelné přírodní linoleum).

Nepřetápět místnosti

Zastaralá topná zařízení zbytečně zvyšují náklady. Na místě je jejich výměna. Místnosti nepřetápíme. Pro dospělého člověka je ideální teplota 20-21 °C. V ložnici stačí ještě o tři stupně méně.

Foto: OBI

Na jaře a na podzim stačí použít krbová kamna na dříví a dům je příjemně vytopený. Nemusíme zapínat centrální topení a místnosti přetápět.

Vypínat elektroniku

Televize a počítač spotřebovávají elektřinu nepřetržitě. Po vypnutí totiž zůstávají v režimu stand-by. A ten nás ročně přijde i na několik tisícovek. Řešením je vypínat spotřebiče síťovým vypínačem, případně vytáhnout rovnou ze zásuvky.

Foto: JITONA

Několik tisíc korun ročně ušetříme, když televizi, počítače a elektroniku, kterou nepoužíváme, odpojíme od sítě, vytáhneme ze zásuvky.

Svítit úsporně

Řešením jsou kompaktní úsporné zářivky. Mají o 60-80 % vyšší účinnost, 5x menší spotřebu a 15x delší životnost než běžné.

Své místo v domácnosti si zasluhují i LED žárovky. Mají dlouhou životnost a nevadí jim časté vypínání a zapínání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám