Oba už mají za sebou výstavbu rodinných domů. „Napodruhé jsme už přesně věděli, co kde potřebujeme,“ vypráví mladá paní domu o dokonale promyšleném využití prostoru v neméně dokonalém interiéru. Z jejích citlivých představ vzešla příjemná skladba materiálů a zejména barev, které k sobě ladí a vytvářejí jeden harmonický celek.

Těžištěm domu je společná obývací část s prosklenou rohovou stěnou, orientovaná na terasu a k bazénu.

Těžištěm domu je společná obývací část s prosklenou rohovou stěnou, orientovaná na terasu a k bazénu. Provedení venkovní výplně dveří i oken s rámy z šedě lakovaného plast-hliníku a střechy z falcovaného hliníku s polyuretanovou povrchovou úpravou investor organizoval vlastními silami, stejně jako venkovní bazén, zahradu i úpravu zahradního jezírka či plotu z ručně skládaných gabionů.

FOTO: Robert Virt

Přestože se barevnost omezuje na škálu neutrálních tónů, všude převládá pocit zabydlenosti: „Chtěli jsme domů přenést kousek z tichomořských ostrovů, kam rádi v zimě jezdíme. Styl domu i dispozice mají cíleně působit v tomto duchu a vyvolávat letní pocit dovolené,“ říká mladá žena.

Efektivní, ne na efekt

Relaxaci a pocitu uvolněnosti podléhá nejen dispozice domu, ale celkový dojem z pozemku. Rodina zakotvila na parcele jednoho z větších moravských měst jen 500 metrů od předchozího bydliště. Původně rozdělený pozemek už po nějaký čas lákal manžela svým šikovným umístěním, ale cesta k němu nebyla jednoduchá - nakonec se podařilo přesvědčit tři rozhádané majitele a při jedné z večerních procházek představil ženě místo připravené pro nový domov.

Přízemí

Přízemí

FOTO: Robert Virt

„Manžel vybíral projekt od společnosti G Servis CZ. Není to ultramoderní chladný dům, ani přezdobená chaloupka - doufáme, že i za deset let bude mít své kouzlo,“ vypráví žena o výběru stavby a pán domu dodává: „Na stránkách G Servisu se dobře orientuje mezi moderními i klasickými stavbami. Jejich nabídka a dobře zpracovaná prezentace projektů se mi líbila už dlouho. Naším základním požadavkem bylo, aby dům nebyl velký, ale účelně poskládaný. Chtěli jsme vše v jedné rovině bez zbytečných schodů a především důkladné propojení se zahradou - tedy dům, který je spíše praktický než na efekt.“

FOTO: Robert Virt

Původní projekt typového domu Integra Plus posloužil jako výchozí rámec, který se uzpůsobil pětičlenné rodině. Základní půdorys byl na straně technického zázemí rozšířen o jeden metr a stavba tak získala větší prostor pro zádveří, technickou místnost i toaletu. Garáž se prodloužila na dvojnásobek, pro stání dvou automobilů. Místo šatny se v sousedství ložnice objevila velká koupelna jako vystřižená z fotografií luxusních ostrovních apartmánů.

Neutrální valéry šedé, béžové a hnědé se vzájemně prolínají na laminátové podlaze s kouřovým nádechem, stěnách, kde se bílá omítka střídá s obkladem z šedých břidlicových pásků či benátským štukem, na nábytku, ať už dřevěném, ratanovém nebo z MDF desek.

Neutrální valéry šedé, béžové a hnědé se vzájemně prolínají na laminátové podlaze s kouřovým nádechem, stěnách, kde se bílá omítka střídá s obkladem z šedých břidlicových pásků či benátským štukem, na nábytku, ať už dřevěném, ratanovém nebo z MDF desek.

FOTO: Robert Virt

Od bílé ložnice ji oddělují posuvné prosklené dveře, jejichž pískovaný dezén chrání soukromí, přesto však při koupání dovoluje průhled přes ratanovou postel k vyhřívanému bazénu a venkovní vířivce v zelené zahradě.

Nejvýraznější dominantu obytného prostoru složeného z obývacího pokoje s jídelnou a kuchyňským koutem tvoří točité schodiště. Elegantní křivku zvýrazňuje linie zábradlí, která obtáčí střed, zatímco po obvodu jsou stěny obloženy pásky šedé břidlice.

Nejvýraznější dominantu obytného prostoru složeného z obývacího pokoje s jídelnou a kuchyňským koutem tvoří točité schodiště. Elegantní křivku zvýrazňuje linie zábradlí, která obtáčí střed, zatímco po obvodu jsou stěny obloženy pásky šedé břidlice.

FOTO: Robert Virt

„Nejsou tady hluchá místa, a protože dům neměl ani sklep, ani půdu, skladování nezbytných potřeb jsme vyřešili úložnými prostory v rozšířené garáži a malým podkrovím nad ní. Na garáž je napojen přístavek - samostatný pokoj s příslušenstvím pro syna. Vchází se do něj přes zimní zahradu, která oproti původnímu projektu vznikla pod terasou připojenou k dvěma dívčím pokojíkům v patře. Dcery i syn tak mají své soukromí s vlastními koupelnami,“ popisuje majitel změny, které z typového domu vytvořily originál.

Půl na půl

Místní stavební firma postavila dům včetně zpevněných ploch zhruba do úrovně poloviny celkových nákladů s tím, že podstatnou část dílčích a dokončovacích prací včetně zahrady si však majitelé již zajistili sami. Dům je postaven v systému Porotherm s polystyrenovou izolací a dřevěnými krovy.

Stejně jako nábytek vyrobený na míru, který minimalizuje plochy k usazování prachu, i technické řešení domu včetně centrálního vysavače vyjadřuje hlavní motto majitelů: „Stavěli jsme dům určený k relaxaci, který je tady pro nás, ne my pro něj.“

Patro

Patro

FOTO: Robert Virt

Doma na exotické dovolené

Celoroční posezení poskytuje zimní zahrada, napojená na okruh vytápění a zastíněná proti jihovýchodnímu slunci žaluziemi na posuvných panelech z izolačního dvojskla. Díky dobrému řešení vytápění i izolace neuniká teplo při průchodu zahradou do synova apartmánu ani během zimních měsíců. Zatímco se přízemní podlaží nese spíše v duchu tmavšího barevného ladění, po točitém schodišti vejdeme do bílého království obou dcer.

Do celkového ladění interiéru vkusně zapadají i užitné předměty, jako jsou radiátory topného systému - ať už mají podobu kovových desek se stříbrným leskem v obývacím pokoji, bílých panelů v ložnici, nebo závěsného zrcadla v koupelně manželů.

Do celkového ladění interiéru vkusně zapadají i užitné předměty, jako jsou radiátory topného systému - ať už mají podobu kovových desek se stříbrným leskem v obývacím pokoji, bílých panelů v ložnici, nebo závěsného zrcadla v koupelně manželů.

FOTO: Robert Virt

Z terasy, kam vedou dveře z obou pokojů, je pak výhled do zahrady se vzrostlými stromy. Ořešák i jabloně, které zde zůstaly z původního sadu, mají hned dvojí užitek - kromě příjemného stínu v letních parnech se mohou obyvatelé domku těšit i na jejich plody.

Článek připravila redakce časopisu Můj Dům.