Hlavní obsah

Moderní dveře nabízejí netradiční styly i barvy

Právo, Sylva Svobodová

Dveře v interiéru ovlivní dojem z celé místnosti. Typ povrchu, materiál, barevný odstín, způsob otevírání, výběr zárubně a samozřejmě i kliky můžeme poskládat do působivé mozaiky. Dveřní křídlo se stane originálním solitérem.

Foto: PERITO

Vchodové dveře vnímáme vždy ze dvou stran, proto předem myslíme na to, jak budou vypadat v našem interiéru. Přizpůsobíme tomu výběr kliky, povrchovou úpravu i materiál.

Článek

Tradiční jsou dveře otočné, ale kdo chce uspořit místo, zajímá se o dveře posuvné po stěně nebo do stavebního pouzdra. Jsou elegantní, praktické, vhodné do bezbariérových prostor a prodávají se ve všech možných provedeních: dýhované, fóliované, prosklené i celoskleněné, jednokřídlé i dvoukřídlé. Také je příjemné, že jakýkoliv dveřní průchod máme už bez prahů.

Foto: SAPELI

Dveře s bezpolodrážkovou zárubní, která splývá s křídlem do jedné roviny a vytváří kompaktní elegantní celek

Komu přitom vadí malá skulinka pod zavřenými dveřmi, pořídí si skrytý mechanický práh, který je schovaný ve spodní části dveří a v otevřeném stavu je zcela zasunutý do dveřního křídla. Když se dveře zavřou, gumový konec se automaticky vysune k podlaze a dveře utěsní.

Hlavně neudělat chybu!

Kromě designu, typu otevírání, povrchové úpravy a materiálu dveří nás zajímá také rozměr. Běžná šířka křídla v obytné místnosti je 80 cm, u menších šířek se zamyslíme nad tím, jak budeme předměty v bytě stěhovat. Vchodové dveře mají šíři 90 cm.

Foto: SLOVAKTUAL

Správné vchodové dveře mají minimální šířku 90 cm, jsou ve čtvrté bezpečnostní třídě, odolné vůči požáru, hluku a tepelně izolují.

Za standardní výšku dveří se považuje 197 cm, ale zákazníci stále více preferují výšku 210, 220 nebo 230 cm, za atyp se považuje 235 cm.

Vysoké dveře až ke stropu místnost opticky prodlužují, místnost se doslova nese prostorem, což vypadá efektně. U velkých dveří ale sledujeme, zda nejsou příliš těžká křídla. Vyzkoušíme, jak snadno je lze zavřít a otevřít. U vyšších dveří se často zvyšuje i nosnost kování, aby s postupem času nezačaly klesat.

Foto: J. A. P.

Jednokřídlé zasouvací dveře do stavebního pouzdra šetří drahocenný prostor.

Zárubně jsou dvojčetem dveří

Zárubně jsou trvalou součástí dveří, mají výrazný podíl na bezpečnosti, ovlivňují izolační a protipožární vlastnosti křídla, jejich vzhled. Často se podceňují a to je škoda. Proto postupujme jinak:

Před nákupem zárubní zkontrolujeme všechny rozměry: šířku dveří i tloušťku zdí.

Jaký chceme typ zárubní? Vybíráme ze dvou provedení: polodrážkové a bezpolodrážkové.

Foto: SAPELI

Lamelové dveře platí za moderní podobu skládaných dveří. Jsou buď harmonikového, či skládacího typu. Harmoniky se otevírají do obou místností, skládací sahají pouze na jednu stranu.

Za klasiku platí polodrážkové, kde se díky polodrážce dveře na zárubeň přimykají z jedné strany. Bezpolodrážkové zárubně poznáme jednoduše: mají skryté závěsy a preferují je milovníci čistého designu a střídmosti.

Dveře do takových zárubní zapadnou a vytvoří s nimi jeden kompaktní celek. Instalaci přenecháme odborníkům, protože seřízení je náročnější (spára mezi dveřmi a zárubněmi musí být na všech místech stejná).

Foto: BAUHAUS

Interiérové fóliované dveře s oblou hranou. K dispozici jsou v dekoru akát nebo bílé, a to jako plné nebo s prosklením. Cena plných dveří v dekoru akát je 898 Kč.

Výběr hrany zárubně je dalším krokem. Bude oblá, či ostrá? Oblá se hodí k oblé hraně dveří, ostrá hrana k ostré. Zárubně i dveřní křídlo jsou obvykle ze stejného materiálu, nejčastěji se používá dřevo. Kov je ale v moderních interiérech oblíbený, a tak se stále více kombinují hliníkové profily s dřevěnými dveřmi.

Venkovní dveře musí být vždy bezpečné

Dobré exteriérové dveře jsou z kvalitního materiálu, a hlavně bezpečné. Ochránit nás mají nejen před zloději, ale také před požárem, hlukem z ulice, měly by skvěle tepelně izolovat. Kromě toho reprezentují a ladí se stylem celého domu.

Za venkovní dveře se přitom nepovažují jen ty vchodové, ale jde o každé dveřní křídlo, které odděluje vnitřní prostory domu od exteriéru – tedy i dveře na balkón, verandu, terasu a zahradu. I tyto dveře musejí být z kvalitního materiálu a mají mít otestované bezpečnostní kování.

Při výběru exteriérových dveří myslíme i na to, že jsou zároveň součástí interiéru. Masivní typ venkovní kliky se nám v interiéru nemusí líbit. U některých kolekcí interiérových klik je ale možné nechat si vyrobit tu samou exteriérovou kliku v bezpečnostním provedení, a to ve stejném designu.

Foto: SAPELI

Systém Linum, kde dveře a zárubně tvoří jeden celek. Dokonce i klika s neviditelnou rozetou pohledově působí jednoduše. U kování není použita spodní rozeta.

Venkovní dveře z masivu jsou krásné a odolné. Lepí se do třívrstvých lamel, takže výsledkem je extra pevná a stabilní konstrukce, která je pro venkovní dveře nezbytná. Vybírat můžeme z českých dřevin (smrk, dub) nebo z mnoha exotických, jako je např. meranti, které vyniká tvarovou stálostí a nízkou tepelnou prostupností.

Za velmi oblíbené platí i hliníkové dveře, které jsou téměř nezničitelné, bezpečné a nezatěžují údržbou. Jejich cena je vyšší, ale zase na oplátku nabízejí dlouhou životnost. Hliník je pevný, tuhý, s nízkou hmotností, díky neutrálnímu vzhledu se hodí ke všem typům domů.

Foto: PERITO

Vchodové dveře reprezentují, a tak sázíme na kvalitu, nejlépe masivní dřevo

Venkovní plastové dveře nejsou nic špatného, ale zaměříme se pouze na kvalitního a prověřeného výrobce. Důležitá je totiž pevnost a technologie spojení vnitřních ocelových výztuh a spojovacích prvků. A ty podezřele levné dveře ze supermarketů obvykle nenabízejí.

Novinka pro zapomnětlivce

Zapomínání klíčů od domu někdy pekelně znepříjemní den. Ovšem biometrický přístupový systém Ekey home integra vám zažít tento horor nedovolí. Otevřít dveře si totiž můžeme prstem, a to jen od svých rukou. Je to šikovné i pro děti a seniory, lidi se zhoršenou motorikou.

Foto: WWW. SLOVAKTUAL. CZ

Samotná programovací jednotka a čtečka prstu má kapacitu 99 otisků (je tak chytrá, že rozpozná rostoucí dětské prstíky a přizpůsobí se jim). Čtečka je vhodná na všechny typy nabízených dveří. Cena 15 000 Kč.

Správná péče o dveře

Dýhované dveře si zasluhují největší péči. Obtisky od prstů a špínu z nich zlikviduje mýdlový čistič s obsahem kokosového mýdla. Přípravek je naprosto univerzální, lze ho použít i na lakovaný či nelakovaný nábytek, parkety, dřevěné obložení, leptaná i pískovaná skla.

Po očištění budou dýhované dveře saténově lesklé, zvýrazní kresbu a byt navíc k tomu krásně provoní. Kdo chce křídlo ještě více nablýskané, může na závěr použít leštěnku s akrylátem, který obsahuje včelí vosk. Na dýhu nikdy nepoužíváme prostředky s abrazivními přísadami, které povrch dveří poškrábou.

Fóliované a laminátové dveře stačí očistit měkkým hadříkem s běžným přípravkem s použitím vlažné vody. Po omytí dveře vytřeme do sucha.

Foto: PERITO

Hliníkové vchodové dveře jsou velmi oblíbené pro svoji univerzálnost. Lze je použít na všechny typy domů.

Čiré sklo ve dveřích očistíme horkou vodou a utěrkou z mikrovlákna, která zachytí špínu a bakterie. Do vody lze přidat i přípravek na sklo, použít leštěnku na sklo. Na leptaná a pískovaná skla ve dveřích platí jiná pravidla, těm běžné přípravky na čištění skel mohou ublížit.

Vhodné jsou totiž mýdlové čističe, voda s přípravkem ale nemá tolik pěnit. U leptaných skel se myje celá plocha, nikoliv pouze znečištěné místo. Povrch necháme samovolně uschnout, vyvarujeme se přebytečného množství vody. U pískovaných skel postupujeme stejně, jen po umytí plochu raději lehce vytřeme do sucha.

Dveřní závěsy a zámky pravidelně promazáváme, šikovné jsou speciální oleje na zámky, chránící materiál před korozí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám