Autorem návrhu je mexický architekt Javier Senosiain, který vytvořil tuto stavbu na principech organické architektury, tj. architektury inspirované účelností a přirozeností přírody. Jak sám tvrdí, jeho cílem nebylo vytvořit nějaký nový útvar, ale pouze „nalézt” ten, který v daném místě a na daném pozemku již dávno byl. Pozemek totiž, při určitém úhlu pohledu, jako by se v místě domu opravdu stáčel do spirály.

Vnitřní zahrada

Vnitřní zahrada

FOTO: Javier Senosiain

Vnitřní zahrada udiví množství bujné vegetace.

Vnitřní zahrada udiví množstvím bujné vegetace.

FOTO: Javier Senosiain

„Příroda je pro mě velkým zdrojem inspirace. Pozoruji ji, extrahuji její části a principy a ty pak interpretuji. Nikoli kopíruji. Řekl bych, že práce na Nautilovi  byla zajímavá a zábavná... To nejlepší, jak by řekl Malý princ, je vlastní péče o růži a ne její výsledek,” říká architekt.

Obývací prostory s pohledem na vnitřní zahradu a fascinující barevnou sklíčkovou stěnu.

Obývací prostory s pohledem na vnitřní zahradu a fascinující barevnou sklíčkovou stěnu.

FOTO: Javier Senosiain

Pohled ode dveří (jsou integrované v barevné stěně ze sklíček) dovnitř domu.

Pohled ode dveří (jsou integrované v barevné stěně ze sklíček) dovnitř domu.

FOTO: Javier Senosiain

Kromě vlastního ulitovitého tvaru je bezesporu nejpůsobivějším prvkem domu stěna tvořená barevnými sklíčky, jež vrhají do interiéru tisíce odlesků. Po vstupu do Nautila po schodech se ocitnete ve vnitřní zahradě s chodníčky z kamene a trochu překvapivě sedačkou, jež svým tvarem připomíná medúzu.

Hala s bočními a stropními okny

Hala s bočními a stropními okny

FOTO: Javier Senosiain

Televizní koutek

Televizní koutek

FOTO: Javier Senosiain

Ložnice. Postel, podobně jako mnoho dalších částí interiéru vystupuje ze stěny.

Ložnice. Postel, podobně jako mnoho dalších částí interiéru vystupuje ze stěny.

FOTO: Javier Senosiain

Vnitřní zahrada volně přechází do obývacího pokoje, kde jídelní stůl vystupuje přímo ze stěny. Společenský život pak plyne vnitřkem Nautilu dál, bez jakýchkoli zdržení a překážek. Po točitém schodišti se prochází do haly a z ní do televizního koutu, jenž by byl břichem obřího mlže, kdyby v ulitě žil. Vršek příbytku, přístupný opět po schodech, zabírá studovna nabízející výhled na pás hor na obzoru. V prostoru za Nautilem jsou ukryty soukromé části domu: ložnice, sociální zařízení, koupelny a kuchyně.

Koupelna jako pro malou mořskou vílu

Koupelna jako pro malou mořskou vílu

FOTO: Javier Senosiain

Koupelna je logicky místem, kde se inspirace interiéru mořským světem nejvíce projevila.

Koupelna je logicky místem, kde se inspirace interiéru mořským světem nejvíce projevila.

FOTO: Javier Senosiain

Koupelna

Koupelna

FOTO: Javier Senosiain

Stavba je železobetonová, přičemž použitý materiál, mnohde o tloušťce čtyři až pět centimetrů se chová jako pravá šnečí ulita - zůstává odolná vůči vnějšímu prostředí (například v místě s častým zemětřesením) a poskytuje útočiště a úkryt svým obyvatelům.

Nákres Nautila z vrchu

Nákres Nautila z vrchu

FOTO: Javier Senosiain

Nákres spodního patra nautilu

Nákres spodního patra nautilu

FOTO: Javier Senosiain

Řez Nautilem

Řez Nautilem

FOTO: Javier Senosiain