Hlavní obsah

Nová budova Evropské rady v Bruselu bude mít netradičně řešené atrium

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V důsledku rozšíření Evropské unie z roku 2004 se stala budova v centru Bruselu Justus Lipsius příliš malou pro Evropskou radu a Radu EU (Rada ministrů). Všechna setkání se ale mají i nadále konat v Bruselu, což vytváří nové nároky na architektonické řešení prostoru.

Foto: Profimedia.cz

Uvnitř stavby má být velké prostorné atrium.

Článek

Centrála European Council i sídlo EU Council v Bruselu by mělo být dokončeno letos v červenci. Evropská rada je vrcholným orgánem Evropské unie. Skládá se z hlav států nebo předsedů vlád členských států EU, spolu s předsedou Evropské komise a předsedou Evropské rady proto i budova, ve které zasedají, by měla mít moderní a reprezentativní vzhled.

Foto: Profimedia.cz

Stavba má působit uměřeně, originálně i reprezentativně.

Stavba bude mít název Europa Building (Evropská budova) a vzniká na severním konci přilehlého historického komplexu Résidence Palace - z bloku A. Místo stávajícího tvaru budovy do "L" má mít nová budova podobu kostky.

Stavba vzniká pod vedením belgického architektonického studia Philippe Samyn and Partners, (Lead and Design partner). To bylo založeno v roce 1980 a vede ho Philippe Samyn. Studio a jeho sesterské společnosti jsou aktivní ve všech oblastech architektury a stavebního inženýrství.

Foto: Profimedia.cz

Atrium stávající budovy Rady.

Interiér bude mít tvar lucerny, která bude obsahovat konferenční místnosti. Jedna z největších místností bude určena pro jednání až 250 osob. Budova má mít 53 815 m². Najdeme v ní nejen konferenční sály, ale i kanceláře a restaurace.

Stavba také obsahuje fotovoltaické panely. Vnější oblast bude fungovat jako skleněné atrium a bude fungovat jako perfektní zvuková bariéra takže jednání by neměla být rušena žádným hlukem z rušné ulice Rue de la Loi. Architekti volili netradiční atrium i z důvodu tepelné izolace.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám