Hlavní obsah

Chotěbořskou vilu Rieger zdobí elegantní zděné štíty

Novinky, text: Jiří Slavík, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výškově jednotná budova vily Rieger v Chotěboři je postavena v neorenesančním stylu. Sama stavba je poměrně masivní. Na pohled ji ale odlehčují zděné štíty, které odkazují na antické vzory.

Foto: autorský tým Slavné vily kraje Vysočina

Vila s adresou: Chotěboř, Tyršova čp. 548.

Článek

Na jaře 1904 se chotěbořský stavitel František Liška rozhodl postavit druhou nájemní vilu. Novostavba měla sousedit s budoucí zahradou už rozestavěné Liškovy vily s názvem Jiří Poděbradský. Od ní se odlišovala konzervativnější výzdobou.

Foto: autorský tým Slavné vily kraje Vysočina

Vilu dekoruje její název.

Stavba je jednopatrovým podsklepeným objektem. Větrníkovitě řazené vnitřní obdélné prostory zásadně ovlivnily vzhled a členitost exteriéru.

Z centrálního tvaru stavby s nízkým krovem, vybíhá ke každé světové straně nepravidelně umístěné křídlo v podobě výstupku.

Foto: autorský tým Slavné vily kraje Vysočina

Vila na snímku z roku 1911.

Nejhonosněji působila strana orientovaná do Tyršovy ulice. Zdvojené okno sjednocoval orámovaný štukový nápis Rieger.

Okenní parapet zdobí siluetový motiv balustrády, vykrojený v omítce. Hlavní plochy neorenesanční fasády jsou v patře řešeny dost neklasickým, manýristickým způsobem.

Foto: autorský tým Slavné vily kraje Vysočina

Pohled do Tyršovy ulice.

Samostatný lem, objevující se v rozích a na nárožích objektu, je nejprve přepásán parapetní římsou a pak ještě několikrát nad sebou přetnut štukovými pásy.

Roku 1907 prodal František Liška vilu textilnímu podnikateli Josefu Schäfertovi, který si na přiléhajícím pozemku postavil tkalcovnu. V sedmdesátých letech patřila vila Rieger Státnímu statku Chotěboř. Tehdy ale byly v rámci modernizace a necitlivé přístavby všechny štíty sníženy a většina ozdob otlučena.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám