Rodinný dům otevírá své dveře zájemcům v Brně-Moravanech. Je určen pro bydlení velké rodiny s dětmi. Zachovává si eleganci i promyšlené dispoziční řešení, přitažlivým a netradičním prvkem je moderní studio, které vzniklo díky prostoru nad garáží, která tak není jen přístavbou, ale organickou součástí domu. Celkově si dům Harmonie našel velmi široké spektrum příznivců a stal se rychle nejžádanějším bydlením.

Kuchyňská linka s dezénem zebrano, hliníkovými a nerezovými prvky a černým obkladem působí efektně.

Kuchyňská linka s dezénem zebrano, hliníkovými a nerezovými prvky a černým obkladem působí efektně.

Půdorys energeticky úsporného domu je řešen do tvaru písmene L, který zajišťuje prostornost a současně soukromí, a stejně jako u dalších typových domů je i zde prostor pro individuální přání investora.

Vstupuje se prostorným zádveřím, které odděluje nejen vnější prostor od obytných částí domu a pomáhá tak v domě udržovat pořádek, ale současně z něj vedou dveře i do garáže.

Půdorys přízemí: 1) předsíň 2) hala 3) WC 4) domácí práce 5) kuchyň 6) obývací pokoj 7) dílna 8) garáž

Půdorys přízemí: 1) předsíň 2) hala 3) WC 4) domácí práce 5) kuchyň 6) obývací pokoj 7) dílna 8) garáž

Takto řešený vstup do garáže je praktický ze dvou důvodů - suchou nohou lze vstoupit přímo do domu a vyložit například nákup, na druhé straně je garáž dostatečně oddělena od obytných místností. Na zádveří plynule navazuje centrální hala, příjemný a vzdušný prostor, a jak vyjadřuje označení, lze z ní vstoupit do jakékoli části domu, aniž by bylo narušeno soukromí některého z obyvatel.

Obývací pokoj zaujímá celou jižní polovinu domu. Kromě klasického sezení se sem vejde i odpočinkové zákoutí u krbu. Oranžový nátěr stěny pocitově umocňuje tepelnou pohodu.

Obývací pokoj zaujímá celou jižní polovinu domu. Kromě klasického sezení se sem vejde i odpočinkové zákoutí u krbu. Oranžový nátěr stěny pocitově umocňuje tepelnou pohodu.

Vedou z ní samostatné dveře do kuchyně i do společného obývacího prostoru, přičemž tyto dvě místnosti jsou navíc i navzájem propojeny. Kuchyň může být uspořádána zcela libovolně podle přání a zvyklostí každého klienta. Společný obytný prostor spojuje tradičně kuchyň, jídelnu a obývací pokoj, lze z něj také vstoupit přímo do zahrady. V přízemí je i dílna a samostatné WC.

Na centrální halu navazuje v patře galerie, z níž vedou samostatné vstupy do dvou dětských pokojů a do ložnice, všichni členové rodiny mohou užívat velkou společnou koupelnu. Oba dětské pokoje mají k dispozici velký balkón. Nad garáží, stranou od ostatních místností, je situováno takzvané studio, velkoryse prostorná místnost, která může sloužit k posezení s návštěvami, jako posilovna, další ložnice či garsonka, ateliér či klidná domácí pracovna.

Půdorys podkroví: 1) hala 2) koupelna + WC 3, 4) dětský pokoj 5) ložnice rodičů 6) studio

Půdorys podkroví: 1) hala 2) koupelna + WC 3, 4) dětský pokoj 5) ložnice rodičů 6) studio

Za pozornost stojí i technické a konstrukční řešení domu. Dům je navržen z eko-betonových prvků. Materiál jako takový splňuje nejvyšší statické požadavky a díky optimálním tepelným a akumulačním schopnostem je ideální pro domy s nejvyššími nároky na úsporné a zdravé bydlení.

Koupelna s oranžovým a bílým obkladem koresponduje s interiérem celého domu.

Koupelna s oranžovým a bílým obkladem koresponduje s interiérem celého domu.

Aby se zákazník cítil dobře, má možnost vybrat si z mnoha architektonických řešení, včetně různých arkýřů, balkónů a rozmanitých tvarů oken i dispozičních variant, volnou ruku má i při výběru jednotlivých materiálů.

Dana D. Daňková, www.mujdum.cz