Právě historie a charakter stájí se staly úhelným kamenem pro nové architektonické řešení objektu. Záměrem bylo využít maximum z toho, co se zachovalo, a k tomu vytvořit něco jednoduchého a čistého, aby původní duch stavby mohl znovu zazářit.

Výsledkem je inovativní uspořádání vnitřního prostoru stavby, které přebralo původní dispozici stájí, a to včetně vnitřních dřevěných přepážek. Ty jsou nyní očištěné, zbavené kůry a restaurované. Na první pohled je opět patrné, kolik nádherné řemeslné práce za nimi stojí.

Na původní účel domu odkazují restaurované dřevěné přepážky i půdorys stavby a její vnitřní uspořádání.

Na původní účel domu odkazují restaurované dřevěné přepážky i půdorys stavby a její vnitřní uspořádání.

FOTO: Martin Gardner

Po restauraci přepážek bylo možné přikročit k proměně stájí v domov pro moderní rodinu. V zájmu respektování charakteru panství, jehož jsou stáje součástí, architekt zvolil čistý, moderní a neutrální přístup i ke zbývajícím otázkám renovace stavby. Na nádherně jednoduchém bílém pozadí tak každá z dřevěných přepážek vyniká i jako samostatné umělecké dílo.

Jedním z cílů projektu bylo využít maximum detailů a částí zařízení původních stájí a přirozeně je začlenitt v novém interiéru. Zachované žlaby se tak proměnily v elegantní umyvadla.

Jedním z cílů projektu bylo využít maximum detailů a částí zařízení původních stájí a přirozeně je začlenit v novém interiéru. Zachované žlaby se tak proměnily v elegantní umyvadla.

FOTO: Martin Gardner

Architekt vsadil na kontrast historického zemědělského elementu a ryze moderního zařízení na pozadí neutrální bílé.

Architekt vsadil na kontrast historického zemědělského elementu a ryze moderního zařízení na pozadí neutrální bílé.

FOTO: Martin Gardner

Restaurací prošla i řada dalších prvků zařízení stájí. Z původních koňských žlabů se po důkladném vyčištění a mírných úpravách stala elegantní umyvadla, někdejší koňské úvazy slouží jako kruhy na zavěšení ručníků v koupelně atd. Tam, kde to bylo možné, ponechal architekt i původní dveře, které dodávají interiéru punc místa, které má svého ducha.

Ložnice s vlastní koupelnou

Ložnice s vlastní koupelnou

FOTO: Martin Gardner

Nový byt se pyšní třemi prostornými ložnicemi, z nichž dvě mají vlastní koupelnu. Vše pak doplňuje ještě jedna, samostatná rodinná koupelna. Protože je stáj jednopatrová, s půdorysem velmi dlouhého obdélníku, bylo třeba udělat na určitém místě střih a oddělit spací část od obývací. Srdcem té druhé je otevřená a prostorná kuchyně ústící do světlé a rozlehlé haly s vysokými prosklenými dveřmi.

Prostorná kuchyň

Prostorná kuchyň

FOTO: Martin Gardner

Obývací pokoj

Obývací pokoj

FOTO: Martin Gardner

Objekt je dobře tepelně izolovaný a vytápěná leštěná podlaha vzbuzuje na jedné straně dojem funkční uniformity, ale na straně druhé stále připomíná původní zemědělský účel stájí. Nová okna a stropní osvětlení naplňují prostor bytu teplým, jasným a čistým pocitem, přesně takovým, jaký má správný domov mít.

Původní účel nového bytu je zřejmý na každém kroku.

Původní účel nového bytu je zřejmý na každém kroku.

FOTO: Martin Gardner

Ač se to může zdát neuvěřitelné, nakonec se do stájí vešel pěkný, třípokojový byt vyhovující potřebám života moderní rodiny.

Ač se to může zdát neuvěřitelné, nakonec se do stájí vešel pěkný, čtyřpokojový byt vyhovující potřebám života moderní rodiny.

FOTO: Martin Gardner

Z původních stájí díky unikátní proměně vznikl dobře fungující rodinný dům, v němž stojí proti sobě a zároveň se nádherně doplňují moderní styl a historický duch. Hledat je můžete v Headbourne Worthy poblíž Winchesteru ve Velké Británii.