Hlavní obsah

Pět mladých Čechů má letos šanci vyhrát v prestižní designérské soutěži

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pět projektů mladých českých návrhářů postoupilo v letošním ročníku soutěže Electrolux Design Lab 2013 mezi stovku nejlepších prací. Koncepty ztvárňují téma „Inspirováno životem ve městě“, v němž se zaměřují na oblasti vaření, čistoty ovzduší a snadného úklidu. O tom, zda postoupí ještě dál, rozhoduje i hodnocení veřejnosti.

Foto: Electrolux

Projekt Gecko autorky Lucie Kubátové

Článek

Nejlepší návrhy, které spolu s veřejností vybírají odborníci pořádající firmy, postupují do dalších kol soutěže, až se nakonec v říjnovém finále utkají o hlavní cenu 5000 eur a půlroční placenou stáž v designérském centru Electrolux.

Představme si české zástupce:

Gecko, robotický čistič oken

Autorka Lucie Kubátová (ČVUT Praha, obor design) se rozhodla pro koncept, který má za cíl usnadnit jednu z nejméně oblíbených domácích prací, a to mytí oken. Výsledkem je robotický čistič, který veškerou námahu zastane sám. Hlavní otázkou bylo, jak jej udržet na hladkém, svislém povrchu oken.

Jak název zařízení napovídá, mladá autorka hledala a nalezla řešení v přírodě. Inspirovaly ji prsty gekona. Čistič má na spodní straně pásky, které mají podobné vlastnosti jako chodidla gekonových nožek, díky nimž se malé ještěrky dokážou po svislých hladkých površích pohybovat až s neuvěřitelnou rychlostí.

PriO, odšťavňovač s nulovým odpadem

Mladá návrhářka Kristina Liaskovskaia (ČVUT Praha) se zaměřila na část zadání věnovanou vaření. Jejím projektem je odšťavňovač, který vymačkanou šťávu nalije do jednorázově použitelných pohárků vyrobených ze vzniklého bioodpadu.

Foto: Electrolux

Projekt PriO, autorka Kristina Liaskovskaia

Pohárky by přístroj vytvořil technologií 3D tisku, přičemž ovocnou či zeleninovou vlákninu by míchal s pryskyřicí. Takovéto kelímky jsou v přírodě snadno odbouratelné. Návrh v sobě spojuje aspekty zdravé výživy a ekologie.

AirBee, létající čistička vzduchu

Za návrhem létající čističky vzduchu stojí další ze studentů pražského ČVUT, Jiří Krišica, věnující se průmyslovému designu. Smysl je stejný jako u klasických čističek vzduchu. Tato však, díky malým rozměrům, lehkým materiálům a horkému vzduchu, jenž se vytváří v její vrchní části, dokáže volně plout prostorem. Zanechává za sebou zóny čistého vzduchu přesně tam, kde je nejvíce potřebujeme.

Foto: Electrolux

Projekt AirBee, autor Jiří Krišica

Obsahuje filtry s barevnou signalizací míry znečištění. V prostoru se orientuje a pohybuje díky vestavěnému skeneru. Ovládá se pomocí chytrého telefonu. Používat ji lze jak uvnitř budov, tak venku.

Splash, čistič oken

Autorem dalšího z návrhů je Matuš Chlpek (VUT Brno). Jeho čistič oken se jmenuje Splash. Po přiložení ke skleněné ploše se pevně přisaje, vytvoří si její virtuální mapu a sám přijde na to, jak ji co nejefektivněji vyčistit. Díky svému tvaru dokáže Splash odstranit nečistoty doslova z každého centimetru. Po hladkém povrchu se pohybuje pomocí přísavek, podobně jako housenka, přičemž zvládne překonávat různé překážky, například okenní rámy.

Foto: Electrolux

Projekt Splash, autor Matuš Chlpek

Napájení je indukční, přes sklo. Zařízení během práce svítí, a protože je určeno hlavně k čištění velkých skleněných povrchů moderních budov, autor předpokládá nasazení těchto přístrojů ve skupinách. Při práci v noci by jejich světla vytvářela na budově nádherné barevné efekty.

Flutter, okenní zástěna

Návrhář Roman Blahynka (VUT Brno, obor průmyslový design) vytvořil projekt okenní zástěny složené ze spousty samostatných, ale pospojovaných prvků, připomínajících vzdáleně motýlí křídla. Mají hned několik funkcí. Jednak čistí kolem proudící vzduch a také stíní proti ostrému slunci. Každý z elementů zástěny je zároveň průhledným solárním článkem, takže zástěna ke svému provozu nepotřebuje jiný zdroj energie.

Foto: Electrolux

Projekt Flutter, autor Roman Blahynka

Zástěna, kterou lze nastavit do polohy zavřeno a otevřeno, vytváří v místnosti podmanivou atmosféru tím, jak její jednotlivé dílky zvolna mění svou opacitu (schopnost pohlcovat záření), povlávají a jemně ševelí.

Pokud vás projekty mladých českých designérů nadchly a chtěli byste je podpořit svým hlasem, máte možnost tak učinit na stránkách soutěže http://electroluxdesignlab.com/en/. Uzávěrka aktuálního kola je 1. května, do dalšího postoupí 50 projektů.

Anketa

Který ze soutěžních návrhů českých designérů se vám nejvíc zalíbil?
Gecko
30,6 %
PriO
9,9 %
AirBee
9,2 %
Splash
17,2 %
Flutter
33,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3565 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám