Hlavní obsah

Dřevostavba, která jde s dobou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Být pánem vlastního kousku země je přáním snad každého zájemce o individuální výstavbu. Typový dům Terra takovou možnost nabízí. A nejen díky svému názvu, který v překladu znamená země.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Fasáda s rytmickým střídáním omítky a dřevěného obložení, oživená ještě šedomodrým soklem, spolu s novým balkónem se zábradlím ve skle a kovu poskytuje domu Terra důstojné postavení i v sousedství městských vilek.

Článek

Najít mezi širokou nabídkou ten správný projekt, přibližující se co nejvíce představám o vlastním rodinném domě, nemusí být pro budoucího investora, který je v této oblasti nováčkem, nijak jednoduchou záležitostí.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Jednolité zastřešení nenásilně sjednocuje hlavní hmotu stavby s předsazenou zimní zahradou i krytou venkovní terasou.

Zájemce se musí rozhodnout pro typ domu a stavební materiál, a ještě musí mít dostatek prostorové představivosti, aby mohl porovnat  budoucí domov se svojí vizí.

Velkou pomoc v tomto směru představují vzorové domy, které jsou takovým prostorovým modelem o velikosti 1:1. Zájemci se při jejich návštěvě seznámí nejen s reálným vzhledem a uspořádáním, ale mohou zde odborně prokonzultovat všechny možnosti, které jim konkrétní projekt nabídne.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Půdorys přízemí: 1) zádveří 2) hala 3) pracovna 4) WC 5) kuchyň 6) spíž, tech. místnost 7) jídelna 8) zimní zahrada 9) obývací pokoj 10) krytá terasa

Tato dvoupodlažní dřevostavba, montovaná ze sendvičových panelů na bázi dřeva (se součinitelem prostupu tepla U=0,19), byla oceněna odbornou porotou v anketě o Dům roku.

Původně se tato dřevostavba svým nenápadným exteriérem více přibližovala klasické horské chalupě, po modernizaci však osloví širší okruh zájemců včetně těch, kteří preferují jednoznačně moderní vzhled stavby. Takto prezentovaná Terra je určena do jakékoli zástavby, tradiční tvar a sedlová střecha nenaruší venkovský ráz v malých obcích ani charakter předměstského prostředí.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Nové bukové schodiště zdobí elegantní nerezové zábradlí kombinované se sklem.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Ložnice rodičů je laděná do klidové barevné škály od smetanové po hnědou a černou, které opět přicházejí do módy.

Dispoziční řešení energeticky úsporného domu zůstalo zachováno. V přízemí se nachází centrální obytný prostor a pracovna, podkroví je řešeno jako soukromá zóna s ložnicí rodičů, dětským pokojem, druhou pracovnou a velkou rodinnou koupelnou.

Rekonstruovaný dům nepřišel o svou chloubu – zimní zahradu, díky níž nabízí svým potenciálním obyvatelům skutečně ucelený mikrosvět, ve kterém se budou bez ohledu na počasí venku cítit příjemně po celý rok.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Půdorys podkroví: 1) hala 2) koupelna + WC 3) pracovna 4) ložnice rodičů 5) dětský pokoj

Kromě nového kabátu dostala dřevostavba i nové moderní vybavení interiéru podle návrhu architektky Simony Brezovanové. Změna probíhala doslova od podlahy ke stropu, po novém schodišti vyběhla i do podkroví. Nově jsou zařízeny kuchyňský kout i hlavní obytný prostor, koupelny získaly nové obklady i sanitární vybavení.

Kombinace dvou základních barev, bílé a červené, dodala obývacímu prostoru vzdušnou letní atmosféru, ale právě díky promyšlenému užití provokativní červené nepůsobí bílé plochy ploše a nudně.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Sanitární keramika značky Laufen dodala koupelně stylovou eleganci.

Proteplení přináší domu dřevo na okenních rámech a konstrukci zimní zahrady, která je navíc zabydlena ratanovým nábytkem a vzrostlými rostlinami. Nově zařízen je také dětský pokoj v podkroví, kde bílé sekunduje fialová a květinové motivy na tapetě, koberci a povlečení. Svůj původní vzhled si zachovaly pracovny a rodičovská ložnice.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Mimořádnou pohodu dokáže zajistit pobyt v zimní zahradě, která je exkluzivním doplňkem obytného prostoru.

Kromě ukázky domu, kompletně vybaveného nábytkem, představuje vzorová dřevostavba i několik nadstandardních řešení, z nichž konstrukčně nejzásadnější je zádveří a zimní zahrada přímo navazující na obytný prostor přízemí, dále vyšší pozednicová stěna a přesahy střechy. V interiéru jde o nový typ dveří a sanitárního vybavení či instalaci kuchyňské linky a krbu.

Technické údaje

Dispoziční řešení 5 + kk, zimní zahrada

Obytná plocha 184,20 m²

Zastavěná plocha 125 m²

Konstrukční řešení nepodsklepená dřevostavba na základové betonové desce, stěny a stropy montované ze sendvičových panelů na bázi dřeva, tepelná izolace 180 mm (součinitel prostupu tepla U=0,19), fasáda dokončena minerální omítkou v kombinaci s palubkovým obkladem, z interiérové strany tapeta Raufaser a bílý nátěr, schodiště dřevěné z bukového masivu s ocelovými a skleněnými výplněmi, zimní zahrada s dřevěnou konstrukcí

Střecha sedlová, vaznicový krov, střešní krytina Bramac, přesahy střechy řešeny dřevěnými palubkovými podhledy

Výplně otvorů střešní okna VELUX, dřevěná okna a dveře zčásti s meziskelními zdobnými mřížkami, vnitřní dveře se skleněnou výplní a obložkovou zárubní, dveře do zimní zahrady zásuvné do pouzdra

Podlahy dlažba, laminátová plovoucí podlaha

Vytápění plynový turbo kotel, v přízemí podlahové topení, v podkroví radiátory, krb s topnou vložkou

Odhadovaná cena stavby 4 000 000 Kč

Zuzana Ottová, www.mujdum.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám