Hlavní obsah

Garnýže vybíráme podle závěsů a záclon

Právo, Karolina Černá

Nejen typ látky zavěšené kolem oken, ale i její barva a vzor někdy rozhodnou o podobě a druhu záclonové tyče či garnýže. Možná proto je jejich nabídka na trhu tak pestrá. Pro lehké látky a záclonky jsou vhodné lankové garnýže, těžké závěsy zase zavěsíme na kovové tyče s noblesní koncovkou.

Foto: GARNÝŽE HEBR

Kovová garnýž dvouřadá s koncovkou o délce 2 m, barva matná stříbrná. Cena 374 Kč.

Článek

Dřevěné garnýže

Patří ke klasice. Hodí se na chaty, do rodinných domů, najdeme je i v panelákových bytech. Vedle garnýží z pravého dřeva se vyrábějí také jeho zdařilé imitace. Odstíny se přitom pohybují od světlého dubu, ořechu a buku až po tmavý kaštan a mahagon.

Foto: BALTE

Garnýž Ferrara, délka 160 cm, průměr 19 mm, kombinace dřeva a kovaného železa. Cena 1305 Kč

Dřevěné garnýže a tyče jsou nejnáchylnější k natažení vlhkosti, na druhou stranu se dají snadno krátit na potřebnou délku. Koncovky nebývají připevněné ke garnýži, ale jsou nasazené nebo přilepené.

Foto: BALTE

Koncovka tyče Lux Bit, průměr 16 mm. Cena 125 Kč.

Kovové garnýže

Nabízejí se v nerezu, mosazi, hliníku v matném i leštěném povrchu a chromu. Existují i speciální úpravy jako mosaz antik, kartáčovaný nikl, satin (vypalovaná barva podobná hliníku) a další.

Foto: GARNÝŽE HEBR

Kovová garnýž s koncovkou koule o délce 1,6 m, barva matná stříbrná. Cena 260 Kč.

Klasické kovové garnýže na rozdíl od dřevěných nejsou nijak nápadné, hodí se do chodeb nebo moderních domácností s kovovými prvky v interiéru. Snesou také více vlhkosti než dřevo, avšak jejich životnost se ve vlhkém prostředí krátí, protože dochází k postupnému poškození vrchní ochranné vrstvy.

Foto: GARNYZE.CZ

Starozlatá garnýž 1,5 m duo, průměr tyčí 16 mm. Cena garnýže zahrnuje 2 tyče, koncovky, konzole, kroužky (8 kusů do 1 m) a sadu pro upevnění garnýže (hmoždinky a vruty). Cena 319 Kč.

Speciální povrchové úpravy s příměsí zlata a stříbra jsou odolnější a působí nanejvýš luxusně, zejména se vsazeným sklem, kamínky nebo hezky tvarovanou koncovkou.

Foto: LEVNÉ GARNÝŽE

Záclonová tyč, garnýž Arco Forte z mosazi, délka 320 cm, průměr tyče 19 mm. Balení obsahuje kovovou spojku (kompletní záclonovou tyč (2x) s koncovkami (2x), konzolemi (3x) a speciální žabky s kolečky (22 kusů). Cena 1609 Kč.

Plastové garnýže

Jsou lehké, pružné a odolné (pozor pouze na poškrábání). Snadno se s nimi manipuluje, zkrátíme je také bez problémů. Nabízejí nepřebernou škálu barevného provedení, odolávají vlhkosti a cenově vycházejí nejlépe ze všech z uvedených materiálů.

Foto: KIKA

Garnýž s kolejnicí, detail ploché záclonové lišty včetně konečného zaříznutí, krycího klipu, šroubů a hmoždinek. Délka 260 cm, cena 1790 Kč.

Na co zavěsíme záclonu
Tyčové závěsné systémy se liší materiálem, ale i profilem a tloušťkou (12 až 67 mm). Jejich jednoduchost oživí zdobná koncová hlavice a typ konzoly (pro jednu či dvě tyče na závěs a záclonu zvlášť). Připevnění závěsu a záclon je možné žabkami na kroužcích, přes které protáhneme tyč, existují i varianty kroužků či poutek všitých do samotné látky.
Kolejnicové systémy se hodí do interiérů, v nichž je třeba vést závěsy, záclony či pruhy látky do šikmin, arkýřů a různých oblouků. Kolejnice se dají řadit podél sebe podle potřeb.
Kolejnicové systémy umožňují různé způsoby nařasení textilie. Tzv. řasicí stuhy pak fixují nastavené řasení, takže nemusíme látku stále upravovat. Kolejnicové systémy jsou vhodné i pro japonské posuvné stěny, které slouží jako předěl interiéru nebo zastínění velkých oken.
Kolejnice se montují do stropu i do stěn na konzoly. Zasazují se do nich tzv. žabky, existují také kolejničky umožňující přichycení závěsu suchým zipem. Pohyb žabek ovládáme manuálně, šňůrovým či motorovým ovládáním na dálku.
Lankové systémy jsou vhodné pro lehké textilní materiály nebo dekorativní pásy látek. V interiéru působí odlehčeně a nenápadně.

Garnýže, nebo kolejničky?

Garnýž je vlastně kolejnička s krycím čelem, které se stává dominantou celého stínění. Uchycení látek — záclon — je schováno za krycím čelem, garnýž ale vybíráme podle typu a barvy interiéru. Kolejničky jsou nenápadné a snadněji se montují. Na rozdíl od speciálních garnýží nemohou mít např. i spouštěcí funkci.

Reklama

Související témata:

Související články

Záclony jsou šperkem okna

Záclony jsou krásnou dekorací a patří i do moderního interiéru. Zastiňovací panely ani žaluzie je nemohou ze své pozice vytlačit. Jemně nadýchaná tkanina na...

Výběr článků

Načítám