Hlavní obsah

Venkovská stavba v moderním duchu nabízí domov pětičlenné rodině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Představa o budoucím bydlení byla celkem jasná: pohodlný dům pro pětičlennou rodinu, který „unese" větší rodinné sešlosti a návštěvy přátel, počítalo se i s pokojem pro babičku. Jednoduchá, ekonomická, ale zároveň vkusná stavba, která bude v architektonickém, provozním i ekologickém smyslu dobře zapadat do místního prostředí.

Foto: www.dumabyt.cz

Přesahující střecha chrání zápraží před sněhem a deštěm.

Článek

„Oslovili jsme několik ateliérů, výsledkem jejich práce byly vesměs vize krychlí s plochými střechami, které neodpovídaly místu stavby ani našim přáním," vzpomíná majitel zděného domu.

„Na doporučení jsme se obrátili na Atelier A ČR a jejich přístup nám byl nejbližší. Podrobně si prostudovali lokalitu i zdejší architekturu a při návrhu domu čerpali z místních tradic."

Foto: www.dumabyt.cz

V severním průčelí vznikla praktická nika na dřevo.

Obdélníkový dům s hladkou sedlovou střechou je vzhledem k situaci na parcele orientován směrem sever-jih. Dispozice odráží - na přání majitelů - styl venkovských stavení. Do zděného domu se vstupuje z boku z východní strany přes malé zápraží, chráněné přesahujícím horním podlažím.

Vstupní partie je dvouúrovňová, v nižší části se nachází předsíň, schodiště do patra a technická místnost, o tři stupně výše leží hala, prostorově oddělená vestavěnými skříněmi.

Foto: www.dumabyt.cz

Severní štít je obložen borovicovým dřevem. Obložení naznačuje prostor podkroví včetně zvýšené nadezdívky.

Jižní část domu zaujímá velký společný obytný prostor s kuchyní, jídelnou a sezením, analogie tradiční „světnice". Je orientován do jižního průčelí, francouzskými okny se vychází na dřevěnou terasu. Nechybí ani variace na tradiční pec, tuto úlohu zastává velký krb umístěný uprostřed místnosti s krbovou vložkou.

Foto: www.dumabyt.cz

Předsíň je rozdělena třemi schůdky na spodní „špinavou“ a horní „čistou“ zónu.

Foto: www.dumabyt.cz

Půdorys přízemí: 1) předsíň 2) technická místnost 3) obývací prostor 4) kuchyň 5) spíž 6) koupelna + WC 7) pokoj.

V přízemí najdeme ještě sociální zázemí a pokoj pro hosty, patro nabízí dva dětské pokoje, ložnici rodičů, další pokoj a malou pracovnu. Díky zvýšené nadezdívce a velkému vikýři s rovnou střechou (v koupelně a ložnici rodičů) nabízejí místnosti v horním podlaží mnohem více využitelného prostoru, než běžné byty v podkroví, jejichž funkčnost do značné míry omezují šikmé stropy. Nad celým podkrovím probíhá pod hřebenem střechy úložný prostor, přístupný po dřevěném schodišti z dětských pokojů.

Od původně plánovaného podsklepení majitelé domu z úsporných důvodů upustili a po několika letech bydlení zjistili, že jim sklepy nijak nechybí.

Foto: www.dumabyt.cz

Kuchyňskou linku vyrobil truhlář na míru ze smrkového masivu a lakovaných MDF desek. Skládá se z korpusů na nožkách, což je typické pro kuchyně našich babiček.

Jak design stavby a interiéru, tak i výběr materiálů a barev odpovídají základním požadavkům: jednoduchosti a harmonii s prostředím. V exteriéru i v interiéru převládají hladké bílé omítky a přírodní dřevo, na fasádě borovice (obložení severního štítu), uvnitř smrková dýha.

„Kontrast antracitové dlažby, bílých stěn a světlého dřeva dům po výtvarné stránce zcela naplňuje, složité tvary a rafinované kombinace barev by tu byly zbytečné," říká architekt Filip Ditrich, spoluautor návrhu.

Foto: www.dumabyt.cz

Koupelna upoutá pozornost díky kombinaci velkoformátového obkladu stěn a světlé mozaiky na podlaze (A keramika).

Majitelé energeticky úsporného domu kladli důraz na kvalitu provedení, proto byla většina vybavení vyrobena na míru podle společných návrhů architektů a investora. Dveře, dýhované smrkovým dřevem, a podlahy v podkroví ze selských prken s patinou stáří zaručují dlouhou trvanlivost.

„Poctivě" provedená smrková kuchyňská linka vypadá, jako by z oka vypadla sériovému nábytku z IKEA, ve skutečnosti ji však vytvořily šikovné ruce truhláře, pana Stanislava Šuhájka.

Foto: www.dumabyt.cz

Půdorys patra: 1) hala 2, 3) dětský pokoj 4) ložnice rodičů 5) koupelna + WC 6) pokoj 7) pracovna.

„Ve srovnání s jinými stavebníky jsme měli veliké štěstí, s dodavatelskou firmou Atelier BDŠ nebyl žádný problém, práce dokončila v předstihu a řemeslníky můžeme jen pochválit," zhodnotil své zkušenosti majitel domu. Architektům a majiteli domu zbývá ještě jedno společné téma - zastínění oken a venkovní terasy.

Autoři projektu
Ing. arch. Filip Ditrich (1970)
Autorizovaný architekt, absolvent Fakulty architektury ČVUT Praha. Odbornou praxi získal v ateliérech JKA, Horizont a Mense Architects v Anchorage na Aljašce. V současnosti je stálým spolupracovníkem společnosti Atelier A ČR, podílí se na autorství a vedení projektů rodinných a bytových domů, hotelů a interiérů, včetně designu nábytku.
Mgr. Ing. arch. Jindřich Sadílek (1968)
Autorizovaný architekt, absolvent Fakulty architektury ČVUT Praha a Fakulty scénografie DAMU. Je majitelem kanceláře Atelier A ČR, která zajišťuje komplexní služby architekta a kooperujících projektantů od návrhu stavby až po odborný dozor při realizaci.

Jitka Pálková, www.dumabyt.cz

Technické údaje

Zastavěná plocha 129 m²

Užitná plocha 205 m2

Konstrukce betonové základové pasy, zdicí systém POROTHERM, vnější zateplení minerální vlna, vnější fasáda hladká omítka + obložení borovicovým dřevem s úpravou Termowood, schodiště dřevěné, dřevěný krov, střešní krytina pálená taška plochá

Výplně otvorů okna dřevěná euro s izolačními dvojskly, vchodové a vnitřní dveře atypické vyrobené na míru, dýhované smrkem

Vytápění ústřední, podlahové vytápění + radiátory, zdroj energie tepelné čerpadlo systém země/voda (2 zemní vrty), krb s krbovou vložkou

Odhadovaná cena stavby 5 - 6 000 000 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám