Hlavní obsah

Panelovému bytu dodá nový nádech obývací pokoj s nápadem

Právo, Sylva Svobodová

Dvě mladé rodiny bydlí v panelovém bytě. Jedna se třemi dětmi, druhá zatím bez nich. Obě oslovily bytovou návrhářku, aby jim pomohla s uspořádáním obývacího pokoje. Mnohdy se bojovalo o centimetry, zkoušelo se několik variant. S výsledkem jsou spokojeni všichni.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zónu jídelního koutu vymezuje zelený panel. Stůl vyrobený na zakázku, židle plastové, průhledné s kouřovým efektem.

Článek

Bydlení je dobré sladit s životní fází, ve které právě jsme. Bezdětnému páru vyhovuje garsonka, rodiny s dětmi potřebují byt „přifouknout“ alespoň do 3+1 a starší lidé si pochvalují malometrážní byt, který je nezatěžuje provozními náklady ani úklidem. Ne vždy se ale daří byty pořizovat právě podle životní situace. A tak přicházejí na řadu kompromisy s chytrým řešením za pomoci bytového architekta.

Příběh první – kam s postelí

Mladá rodina se třemi dětmi bydlí v panelovém bytě na kraji města, kde je zeleň a skvělá sociální vybavenost. Rodinu trápí jen menší počet místností (3+1). Po narození třetího potomka nemá nejstarší dcerka v dětském pokoji klid na učení. Manželé mají ložnici, kterou se po delší úvaze rozhodnou přenechat staršímu dítěti. Jak efektně a prakticky vyřešit prostor na spaní?

Foto: Milan Malíček, Právo

Sklopná postel v obývacím pokoji je vyrobena truhlářem na míru. Je vsazena do niky, má zadní osvětlení každého lůžka.

Jedinou možností bylo postel na spaní umístit do obývacího pokoje o velikosti 23 m2, ve kterém je i jídelní stůl. Spaní na rozkládací sedačce ale manželé zavrhli. Sedačky nikdy nenahradí plnohodnotnou postel. Zdravé a dobré spaní je velmi důležité, protože má vliv i na kvalitu života. Kam tedy umístit klasické dvoulůžko o velikosti dvakrát 90x180 cm?

Interiérová návrhářka vymyslela sklápěcí manželské lůžko směrem ke stěně. Protože každodenní manipulace s ním probíhá vždy dvakrát za den, musí něco vydržet. A tak bylo jasné, že musí jít o kvalitní zakázkovou výrobu od truhláře, který pracuje přesně, atypická zakázka je pro něho výzvou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Dvoulůžko ve složeném stavu přisazeném ke stěně. Postel je schovaná za roletkou, která umožňuje cirkulaci vzduchu.

Výsledkem je na míru zhotovená sklopná postel (včetně lůžkovin) s nikou, kde je možné odložit rozečtenou knihu. Každé lůžko má i svoje zadní osvětlení, které se navzájem neruší. Ve dne je postel schovaná za zelenou roletkou (z důvodu dobré cirkulace vzduchu). Celý obývací pokoj perfektně ladí barevně i použitím materiálů. Sklopné lůžko i ostatní nábytek jsou zhotovené na zakázku: jídelní stůl, šatní skříň na pánské košile, TV/audio stolek, spodní skříňka a zavěšené police jsou v kombinaci hnědý odstín merano – čistě bílá.

Foto: Milan Malíček, Právo

Úložný nábytek v obývacím pokoji je minimalistický: kombinace dřeviny merano s bílou dýhou. Stěny smetanové, opakuje se prvek zeleného pruhu.

Prostor má jasně vymezené zóny: jídelní část opticky odděluje zelený dekorativní panel (ladí s roletkou), na ni pak navazuje relaxační část s úložnými prostory (vodorovné skříňky mj. slouží i jako výstavka výtvarných kousků od dětí). Dominantou, která na sebe strhne pozornost, je svěží fototapeta s lesním motivem. Krásný stůl od truhláře doplňují subtilní plastové židle kouřového efektu – průhledné a odlehčené.

Celá místnost má stěny pojaté ve smetanové barvě v kombinaci s olivově zelenou, podlaha je v provedení buk.

Příběh druhý – knihovna s rampou

Mladí manželé se přestěhovali z menšího bytu do většího, protože plánují rodinu. Nyní jsou ale pracovně hodně vytížení (ona je letuška), a tak interiér slouží jako kotviště, místo, kde se má hlavně odpočívat.

Byt, který pořídili, byl částečně po rekonstrukci, ale oni měli jiné představy. Stěžejní pro ně byl obývací pokoj s klidným pracovním koutkem a minimem nábytku. Oslovili tedy návrhářku, která jim zpracovala několik počítačových návrhů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Originálním prvkem je knihovna s rampou a vsazeným bodovým osvětlením. Stěna – fototapeta s motivem města (konkrétně Londýna).

Originálním prvkem je knihovna s rampou a osvětlením (bodová světla), lemující strop. Čelní pohled stěny tvoří fototapeta s motivem města. Otevřené police knihovny jsou využity i na výstavku cizokrajných předmětů, které připomínají vzpomínky a zážitky z cest.

Veškerý nábytek (kromě sedačky) je vyrobený na míru: TV/audio stolek s posuvnými dvířky, čtyři dveřové závěsné skříňky na sváteční sklo. U pohovky je pojízdný nízký stolek na kolečkách.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nábytek v obývacím pokoji je vyrobený na míru a kombinuje dřevinu s bílým odstínem (TV/audio skříňka, závěsná skříň na sváteční sklo, bílý konferenční stolek na kolečkách).

Reklama

Související témata:

Související články

Z obývacího pokoje má zářit harmonie

Obývák je místo, kde trávíme volný čas s rodinou a přáteli, a proto je obvykle největší místností. Tam, kde je součástí obývacího prostoru také kuchyň...

Výběr článků

Načítám