Hlavní obsah

Zasklený balkón přináší výhody

Právo, Sylva Svobodová

Snížit tepelné ztráty, chránit před hlukem, prachem, větrem a deštěm – to umějí skleněné tabule namontované ke konstrukci balkonu, lodžie nebo terasy. Vděční jsme i za rozšíření obytného prostoru určeného k relaxaci. Zasklení lze také považovat za jistý bezpečnostní prvek.

Foto: OPTIMI

Zasklený balkón sníží tepelné ztráty a chrání fasádu před ataky větru, deště a sněhu.

Článek

Výběr správného zasklení nesmíme podcenit. Rozhodně se vyplatí kontaktovat certifikované firmy, které se nepodbízejí nápadně nízkou cenou. Prosklené plochy jsou poměrně velké a musejí odolat náporu počasí, dlouhodobě vydržet. To vyžaduje kvalitu nejen daného systému a materiálu, ale i práce.

Foto: OPTIMI

Cena zasklení se pohybuje podle typu provedení cca od 2000 Kč/m2. Když se domluvíme se sousedem, lze získat množstevní slevu.

Nedílnou součástí „zasklívací akce“ je i stav konstrukce balkonu či lodžie. Ta by měla být v dobrém stavu a solidní firma její kondici rozhodně zhodnotí.

Foto: OPTIMI

Skleněné tabule jsou vhodné na různé tvary konstrukcí: lodžie mohou být rohové, rovné, jednostranně či oboustranně předsunuté.

Cena zasklení je individuální podle typu zakázky, obecně počítejme s částkou od 2000 do 5000 Kč/ m2 (cenu může ovlivnit i stav zábradlí). Když se ale domluví např. v bytovém domě více sousedů najednou, lze získat příjemnou množstevní slevu.

Foto: OPTIMI

Zasklením většího balkonu či lodžie získáme další obytný prostor, který můžeme užívat téměř za jakéhokoliv počasí.

Se svislým rámem, nebo i bez něj

Zasklením lodžie se získá chráněný prostor, kde se dají pěstovat rostliny, v klidu u stolku popíjet kávu a pozorovat měnící se přírodu. V zimě tabule chrání fasádu a přispívají k zateplení obytného prostoru.

Foto: OPTIMI

Odsouvání skel je možné na pravou či levou stranu, nebo na obě strany lodžie. Po úplném zavření se systém zajistí proti možnosti otevření zvenčí.

Zasklít bezpečnostním tvrzeným sklem o tloušťce 4–6 mm lze jakýkoliv tvar a velikost balkonu či lodžie: rovné, rohové, jednostranné i oboustranně předsunuté. Sklo přitom nijak neovlivňuje vzhled budovy a se získáním povolení tudíž nebývá problém.

Foto: OPTIMI

Skla lze jednoduše umýt i z vnější strany posunutím a otočením skel k vnitřní straně balkonu. Veškerá údržba spočívá pouze v mazání horních pojezdových koleček silikonovým olejem. Stačí jednou za rok.

Na zasklení lze použít jeden ze systémů: bezrámový, nebo se svislým rámem.

  • Rámové provedení, jak název napovídá, je s rámem, nejčastější provedení v hliníku (přírodní, bíle lakovaný, eloxovaný), do kterého se zasadí čiré sklo o síle 4–6 mm nebo izolační dvojsklo silné 16 mm. Systém pojíždí na spodní a horní kolejnici, má odtok dešťové vody a průduchy na odvětrání. Je také uzamykatelný.
  • Bezrámové zasklení (myslí se tím bez svislých rámů) působí subtilněji a elegantněji. Skleněné dílce jsou z bezpečnostního tvrzeného skla tl. 6 mm, hrany jsou zbroušené. Dílce ze skla se posouvají v horním kolejničkovém vedení k boční stěně lodžie, ke které se otočí a zajistí (otevření může být úplné nebo částečné). Na jakou stranu chceme skla odsouvat, záleží na nás (vpravo, vlevo, na obě strany lodžie). Když skla zcela zavřeme, systém zajistí lodžii proti možnosti otevření zvenčí. Systém nemá průduchy, ale mezery mezi skly (2 mm), které zajišťují dostatečné větrání. Systém není náročný na údržbu, horní pojezdová kolečka v rámu stačí promazat olejem jednou za rok, skla myjeme jako běžné okno. Vnější stranu si prostě posuneme a otočíme sklo k vnitřní boční stěně lodžie.

Zasklení lodžie se provádí z vnitřní strany. Montáž je hotova podle velikosti lodžie a náročnosti za 4–8 hodin. Zasklení je přece jenom jistá úprava domu, a proto je nutné ohlášení stavebních úprav na místním stavebním úřadu (požadavky se obvykle liší podle regionu).

Foto: OPTIMI

Skleněné díly lze posouvat v horním kolejničkovém vedení k boční stěně balkonu. Mezi skly v bezrámovém provedení je mezera 2 mm, která ručí za dokonalé větrání prostoru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám