Hlavní obsah

Dům ve svahu vyniká nejen netypickou kombinací kovu a dřeva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když si dospělé děti založí vlastní rodinu, jejich rodiče to řeší různě: někteří si pořídí menší byt, jiní přestavějí dům, další neváhají začít od základů – nového domu. Vzorně zastřižený a ukázkově zelený pažit objímá blankytné oko bazénu a v odpoledním sluníčku je tu příjemné lenošit.

Foto: Iveta Kopicová, www.mujdum.cz

Cedrové obložení, které převažuje na exteriéru domu, doplňuje u hlavního vstupu litý beton, sklo a corten, z něhož se vyrábějí zámořské lodě. Garáž je zhotovena z cortenu.

Článek

Rodinný dům na západně orientovaném svahu nad Zlínem je vycíděný jako zrcadlo a každý detail svědčí o tom, že při jeho navrhování i realizaci hrály prim porozumění a profesionalita. Střídmou eleganci jednoduchého třípodlažního domu z betonu, oceli, skla, kamene a dřeva umocňuje jako originální šperk garáž z cortenového plechu.

Foto: Iveta Kopicová, www.mujdum.cz

Plot tvoří gabiony naplněné břidlicí a pásy zakryté spleteným vrbovým proutím, po kterém se už začíná šplhat stálezelený břečťan.

Foto: Iveta Kopicová, www.mujdum.cz

Veškerá svítidla jsou od italských firem Foscarini a Viabizzuno.

Kov prostupuje z fasády do interiéru domu, kde v podobě matově zalakovaného černého ocelového plechu tvoří obklad stěny hlavního obytného prostoru.

Sjednocujícím prvkem je také velké zastoupení dřeva – venku se na obložení stěn, pokrytí teras a zastřešených komunikací podílí cedr, materiál odolný dřevokaznému hmyzu, v interiéru je na podlahách i na mobiliáři použitý především dub – někde leštěný, jinde zdrsněný kartáčováním a naolejovaný. Část stavby je z betonových bloků bez povrchové úpravy a přiznaný beton shlíží i ze stropů obytných místností.

Foto: Iveta Kopicová, www.mujdum.cz

V hlavním obytném prostoru je masivní podlaha, a tak zde místo podlahovky topí podél oken zapuštěné fan-coily a litinové radiátory. Radiátory jsou bez nátěru, aby co nejvíce korespondovaly s ocelovou stěnou.

Foto: Iveta Kopicová, www.mujdum.cz

Půdorys přízemí

Dům stojí v mírném svahu, proto je nejvyšší podlaží ustoupené a suterén zase částečně zapuštěn v terénu. K hlavnímu vchodu se přichází z horní části parcely. V této úrovni se přes celou šířku budovy otevírá 95 m2 velký obytný prostor, v němž na sebe volně navazují jednotlivé funkční zóny: kuchyně, jídelna, rodinná relaxační část u krbu a zákoutí u knihovny. Plus nutné zázemí.

Foto: Iveta Kopicová, www.mujdum.cz

Koupelna o rozměrech panelákového obýváčku (24 m2) má dřevěnou podlahu, kterou před vlhkostí chrání olejový nátěr.

Foto: Iveta Kopicová, www.mujdum.cz

Půdorys patro

O patro výše je klidová část s ložnicí a velkou šatnou, koupelnou, pracovnou a terasou, v suterénu, do kterého lze vejít také samostatným vchodem ze zahrady, se nacházejí dva malé pokoje, koupelna, šatna a kuchyně.

„Dolní byt zatím slouží návštěvám,“ prozrazuje Dana, „ale počítáme s tím, že se do něj třeba v pozdějším věku přesuneme, abychom měli přímý vstup na zahradu a k bazénu.“ Prozatím je koupání přístupné buď vnitřním schodištěm, nebo svažitou cestou okolo domu.

Foto: Iveta Kopicová, www.mujdum.cz

Vchod na západní straně pozemku prochází úzkou svažitou zahradou kolem bazénu. V přízemí stavby je umístěno bydlení pro hosty.

Foto: Iveta Kopicová, www.mujdum.cz

Půdorys suterén

Kdo nestaví poprvé, má jasnější představu o tom, jak dům vylepšit, aby byl pohodlný na druhou, jinak řečeno, aby nároky na jeho provoz a údržbu byly co nejmenší. Exteriérové dřevěné prvky ani hliníková okna nevyžadují žádnou péči, okna v rovině fasády dostatečně oplachuje déšť, kterému nestojí v cestě římsy a výstupky, pohodlné je také vytápění a ohřívání vody v domácnosti i v bazénu pomocí tepelného čerpadla.

Autor
Ing. arch. Libor Chovanec (1973) - autorizovaný architekt
Narozen v Jihlavě, vystudoval SPŠ stavební Havlíčkův Brod a ČVUT Praha – Modul architektura. Projektoval v ateliérech LOXIA Praha, Penta Jihlava, v současné době působí v architektonické kanceláři OK PLAN architekt.

Oldřiška Podhorcová, www.mujdum.cz

Technické specifikace

Zastavěná plocha: 127 m2

Obestavěný prostor: 1172 m3

Celková užitná plocha: 290 m2

Konstrukce: betonové základové pasy, zdicí systém Porotherm, v suterénu zdivo z betonových bloků prolévaných betonem, vnější kontaktní zateplení, obklad fasády, cedrové dřevo, stropy monolitické železobetonové, střecha pokryta kačírkem, část střechy kryta fólií, část opatřena pochozím dřevěným roštem

Výplně otvorů: okna a pevně zasklené plochy s hliníkovými rámy a izolačními dvojskly, dveře lakované bezfalcové do obložkových zárubní a atypické prosklené posuvné

Vytápění a ohřev vody pro domácnost i bazén: tepelné čerpadlo IVT Greenline E 14 Plus/ EK 9 kW s třísetlitrovým zásobníkem na teplou vodu, podlahové konvektory a radiátory, krb s krbovou vložkou

Cena stavby: 6000 Kč/m3 obestavěného prostoru

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám