Hlavní obsah

Proutěné doplňky dodají interiéru přírodní vzhled

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přírodní vzhled interiéru podpoří proutěný nábytek a doplňky. Snadno se přenášejí i udržují. Při výběru dbáme u nábytku na hustotu propletení – čím hustší, tím bytelnější. V případě křesílek, stojanů a stolků zkontrolujeme i stabilitu.

Foto: MK DEKOR

Luxusní sedací souprava Palmyra z přírodního ratanu. S proutím má společný pouze vzhled, drží dobře tvar a je stabilní. Cena 48 900 Kč.

Článek

Proutí versus ratan

Vrbové proutí svou jemností a vzhledem blahodárně působí na lidskou psychiku. Vyrábějí se z něho proutěné koše na prádlo, na dříví, dekorativní mísy, ošatky, chlebníky, truhly, domečky pro psy nebo kočky, stojany na květiny, konferenční stolky, židličky, taburetky, poličky, paravány.

Foto: ALMARA SHOP

Proutěný tác na potraviny s poklopem. Průměr tácu 40 cm, výška 4 cm. Průměr poklopu 37 cm, výška 18 cm. Cena 449 Kč.

Foto: 4YOURHOME

Žehlicí prkno je součástí skříňky na kolečkách (opatřených brzdou) s proutěnými zásuvkami k uložení prádla. Cena 1470 Kč.

Chceme-li vzhled proutěného nábytku a větší bytelnost, pořídíme si ratanový nábytek. K dostání jsou sedací soupravy pro exteriér nebo interiér, komody a police.

Péče o proutěný nábytek

Stačí ho občas otřít od prachu vlhkým hadříkem, v místech pletených uzlů použijeme zubní kartáček nebo kartáč na ruce. Nikdy nábytek nemáčíme a nesprchujeme! Mohlo by dojít ke vzniku plísní. Pokud nábytek zmokne, rychle ho otřeme suchým hadříkem.

Foto: BELLA ROSE

Proutěný box na příbory, 4 přihrádky, s víkem, v přírodní barvě. Rozměr 35x27 cm, výška 9 cm. Cena 434 Kč.

Jednou za rok ošetříme proutí impregnačními oleji. Ošetřovat ho můžeme běžně dostupnými prostředky na péči o dřevo. Nábytek nenecháváme stát u hřejícího topení ani na prudkém sluníčku, suchý vzduch mu škodí.

Vyvarujeme se střídání teplot. Venkovní nábytek nenecháváme venku na mrazu ani v dešti.

Foto: IKEA

Květináč je díky umělé hmotě na vnitřní straně voděodolný. S úchytkami pro snadnou manipulaci. Malý květináč stojí 249 Kč, větší 379 Kč.

Nevěříme-li si ohledně své váhy (proutěný nábytek unese méně než 100 kg) či schopnosti o proutěný nebo ratanový nábytek správně pečovat, pořídíme si zařízení z umělého proutí – plastových šlahounů. Svou barevností imitují barvy i strukturu dřeva.

Reklama

Související témata:

Související články

Nábytek a doplňky, které děti baví

Dětský pokoj by měl být inspirativní, bezpečný, spolehlivý a maximálně funkční. Záleží na tom, jaký nábytek, dekorace a doplňky vybereme.

Výběr článků

Načítám