Hlavní obsah

Moderní variace na srubovou stavbu nabízí útulné a originální bydlení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Energeticky úsporná, ekologická, technicky originální a především útulná. Tak by se dala charakterizovat dřevostavba, která vyrostla nedaleko Rožnova pod Radhoštěm.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Venkovní terasa spočívá na zídce z místního lomového kamene. Tento materiál je použit i při terasovité úpravě zahrady.

Článek

Pozemek na západním svahu s poutavým výhledem na kopcovité okolí města okouzlil rodinu se dvěma dospívajícími dětmi natolik, že se rozhodli pro stavbu rodinného domu prakticky téměř navzdory okolnostem.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Neodradily je ani problémy se stavebním řízením, které bylo podmíněno nutností vybudovat spolu s vlastníky několika okolních parcel ve svažitém terénu téměř 600 m dlouhé přívody vody, kanalizace, plynu, elektřiny a veřejné osvětlení.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Moderní variace na srubovou stavbu se obrací štítem k jihu. Tesařské detaily (např. nároží a čela nosných trámů) jsou opracovány tak, aby dům zapadl do místního prostředí, nejde ale o okopírované tradiční prvky.

Orientace ke světovým stranám a jedinečný genius loci byly také dvě hlavní sudičky, které stály u kolébky nově se rodícího domova. „Naším záměrem bylo postavit dům, který nebude příliš velký, ale všem členům domácnosti poskytne soukromí a pohodlí. Dispozici jsme si vymýšleli sami podle vlastních potřeb, snažili jsme se přitom využít hlavní devizu našeho pozemku, kouzelný výhled z obytných místností a terasy," vysvětluje majitel domu, povoláním projektant a také autor konstrukčního systému domu. Vzhledem k jeho profesi a místním tradicím byla od počátku jasná volba dřevostavby.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Pohled na východní fasádu. Ochranu dřeva zajišťuje impregnace na bázi mořské soli a nátěr barvou z lněného oleje. Technická místnost má samostatný výstup na zahradu.

Vnitřní uspořádání se společnými obytnými prostory v přízemí a ložnicemi v patře se nevymyká současnému standardu rodinného domu. Zajímavé je propojení domu s garáží navazujícím zastřešením, aby nemusela být z protipožárních důvodů dále od obytné části.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Půdorys přízemí: 1) zádveří 2) šatna 3) hala 4) technická místnost 5) WC 6) spíž 7) kuchyň 8) jídelní kout 9) obývací část 10) terasa 11) zimní zahrada 12) garáž 13) kryté stání 14) dílna 15) sklad.

Obdélníková stavba se sedlovou střechou směřuje podélnou osou na jih k lesu (tímto směrem je orientována obytná zóna v přízemí a dětské pokoje s lodžií v podkroví), hlavním akcentem je ale pohled na sluníčko zapadající za protějšími kopci. Uspořádání místností majitel domu vymýšlel tak, aby umožňovalo výhled jak z terasy, tak z obývacího pokoje, jídelny i kuchyně.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Společnému obytnému prostoru v přízemí udávají tón masivní kachlová kamna vyrobená na zakázku podle vlastního návrhu majitele domu. Kromě krbové vložky členité těleso obsahuje niku pro skladování dřeva, vyhřívanou lavici a rozvod teplého vzduchu.

„Kladli jsme důraz na účelné využití vnitřního prostoru, pohodlný a úsporný provoz domácnosti," vysvětlil nám. Schodiště a komunikace zaujímají proto v dispozici záměrně jen nezbytně nutnou plochu. V patře byla původně naplánována jedna velká koupelna, nakonec se rodina rozhodla pro dvě samostatné koupelny pro rodiče a děti.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Pracovní plocha v kuchyni se skrývá za barovým pultem. Kuchyňská linka byla vyrobena na míru, design odpovídá venkovskému stylu.

O pomyslné i skutečné teplo domova se starají originální multifunkční kachlová kamna umístěná uprostřed obývacího pokoje. Tvoří také atraktivní prostorový předěl mezi sezením a jídelnou.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Půdorys podkroví: 1) schodiště 2) hala 3) komora 4) koupelna dětí 5) koupelna rodičů 6) ložnice 7) pracovna 8, 9) dětský pokoj 1O) lodžie

Na první pohled skrytou, ale významnou hodnotu stavby představuje ojedinělý konstrukční systém firmy Dřevomont AZ. „Nestavíme typové stavby, každý návrh šijeme na míru zákazníkovi," vysvětluje ing. Libor Skalka, jednatel společnosti.

„Na obvodové konstrukce a zastřešení používáme především smrkové dřevo z místních zdrojů, které se dobře přizpůsobuje povětrnostním podmínkám, v nichž vyrůstalo. Obvodové stěny domu tvoří tvarově stabilní lepené dřevěné hranoly, montáž domu tedy na rozdíl od konstrukce ze surového řeziva nevyžaduje technologickou přestávku.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Venkovní terasa spočívá na zídce z místního lomového kamene. Tento materiál je použit i při terasovité úpravě zahrady.

Vnitřní předstěna obsahuje izolační vrstvu z ovčí vlny. Tento materiál absorbuje difuzní vlhkost, aniž by se zhoršovaly jeho vynikající tepelně izolační vlastnosti. Udržuje v interiéru příjemné klima s optimální vlhkostí a teplotou pro bydlení. Vzhledem k tomu, že se na povrchovou úpravu používají impregnace z mořské soli a přírodní lněné oleje, dá se toto bydlení charakterizovat jako ekonomické a zároveň ekologické."

Technické specifikace

Zastavěná plocha: 100 m² (bez garáže)

Užitná plocha: 160 m² (bez garáže)

Konstrukce: betonové základové pasy, obvodové stěny ze smrkových svisle lepených TRIO - lamel, stropy z vodorovně vrstvených trámů. Ve vnitřních předstěnách (vzduch. mezera, difuzní fólie, izolace z ovčí vlny) jsou vedeny i rozvody médií. Vnitřní obložení stěn tvoří sádrovláknité, popř. sádrokartonové desky se strukturální omítkou, vodorovně kladené fošny nebo palubky. Samonosné dřevěné schodiště, zastřešení hambálkový krov s vrcholovou vaznicí, střešní krytina Bramac MAX

Výplně otvorů: dřevěná okna s izolačními dvojskly, vnitřní dveře dřevěné vyrobené na míru

Vytápění: ústřední plynové, v přízemí podlahové konvektory, v podkroví radiátory, akumulační kachlová kamna s krbovou vložkou, vytápěnou lavicí a kombinací teplovzdušného a sálavého vytápění stavba má parametry energeticky úsporného domu, tepelná ztráta dosahuje hodnoty 6,7 kW

Odhadovaná cena stavby: 5 - 6 000 000 Kč

Jitka Pálková, www.mujdum.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se typový dům proměnil v soukromou oázu

Nejen fasádou, barevně splývající s okolní přírodou, ale především útulným interiérem oživeným pokojovou zelení se projekt typového rodinného domu proměnil...

Výběr článků

Načítám