Hlavní obsah

Vila Antonína Žáka je příkladem funkcionalistické architektury malého města

Novinky, text: Jan Randáček, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dům turnovského kamnáře Antonína Žáka má velmi zajímavou fasádu poskládanou z jednoduchých čtvercových a obdélníkových geometrických tvarů. Autorem tohoto nápadu je významný turnovský architekt a stavitel Vladimír Krýš.

Foto: autorský tým Slavné vily Libereckého kraje

Vila s adresou Bezručova čp. 790, Turnov

Článek

Architekt Krýš uspořádal fasádu budovy z tvarů, které oddělil výraznými římsami. Fasády prolamují velká okna a několik kruhových oken.

To oživilo celou stavbu, která tak dostala náboj. Je to ostatně dobře poznat na projektové dokumentaci uložené v archivu stavebního úřadu.

Foto: autorský tým Slavné vily Libereckého kraje

Chloubou vily jsou nápaditě řešená okna.

Celému domu vévodí zvýrazněné a převýšené nároží schodišťové „věže“. Plochá střecha pak mohla sloužit jako pobytová terasa.

Foto: autorský tým Slavné vily Libereckého kraje

Žákova vila na dobovém snímku.

Interiéry domu působí velmi jednoduše, až nenápaditě. Do jednotlivých pokojů se vstupuje z chodby a současně jsou pokoje neprakticky propojeny i navzájem.

Foto: autorský tým Slavné vily Libereckého kraje

Pohled na vilu z ulice na nákresu.

Architektura stavby nedosahuje kvalit vil známých architektů. Je ale důležitá jako dokument pronikání trendů z centra do regionů a jejich následování místními architekty, staviteli a stavebníky.

V nadsázce můžeme u vily mluvit o zlidovělém nebo maloměstském funkcionalismu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám