Hlavní obsah

Vila Adolfa Entlera se pyšní zdařilými funkcionalistickými prvky

Novinky, text: tým Slavné vily Jihomoravského kraje, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vila Adolfa Entlera ve Znojmě vznikla jako stavba s velmi decentními prvky moderní funkcionalistické architektury. Majitel vsadil na stejného architekta jako jeho bratr František, což se mu jistě vyplatilo.

Foto: Miloš Strnad

Vila s adresou: Sokolská 1273/10, Znojmo.

Článek

František Entler se s projektantem a architektem svého rodinného domu Miloslavem Kopřivou seznámil při stavbě sokolovny ve Znojmě. Setkali se v roce 1924 a rozhodli se, že spolu nechají vzniknout originální moderní stavbě.

Spolumajitel pily a dřevařské firmy František Entler architektovi zadal vypracování návrhu své stavby.

Pozemek na rohu ulic Sokolské a F. J. Curie si pak vybral pro svou vilu mladší bratr Františka Entlera Adolf, spolumajitel jeho pily a dřevařské firmy a i on vsadil na stejného architekta jako bratr. Výsledkem jejich spolupráce je tato působivá vila.

Foto: Miloš Strnad

Vila zaujme okny různých velikostí, která jí dodávají na originalitě.

I on si tak přes znojemského stavitele Eduarda Oškeru, provádějícího sokolovnu i dům F. Entlera, objednal u Miloslava Kopřivy návrh svého domu. Protože měl projektant k dispozici nezastavěnou parcelu, nebyl svazován podmínkami úřadů jako u domu F. Entlera.

Foto: Miloš Strnad

Celkový pohled na architektonické řešení vily (zahradní průčelí).

Díky výrazné fasádě, okrově žlutému soklu i aktuálním nautickým prvkům stavba nepůsobila také tak střídmě. Spolu se sokolovnou a domem F. Entlera tvořila vila v této části Znojma malou přehlídku Kopřivových prací.

Foto: Miloš Strnad

Půdorys prvního patra vily.

Vila získala publicitu v časopisu Stavební rádce, kde se píše, že projekt byl vypracován v kanceláři E. Oškery, průčelí ale navrhl M. Kopřiva. Ten jistě vytvořil alespoň náčrtky, od nichž se odvíjela podoba fasád. To dokládá dochovaný půdorys prvního patra, odpovídající provedenému stavu.

Ze stylového hlediska představuje dům zdařilý příklad umírněného funkcionalismu konce dvacátých let.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám