O jeho uspořádání se z velké části dohodli snadno: v přízemí viděli nutné technické a sociální zázemí, obývací pokoj spojený s kuchyní a se zahradou, v téže úrovni ložnici rodičů s příslušenstvím, v patře samostatný „dětský svět" s vlastním zázemím a přímým napojením na svět rodičů dole. Přáli si bydlení s maximálním soukromím, v přímém sepětí s přírodou, co nejvíce otevřené do zahrady a naopak odvrácené od sousedního domu.

Z obvodového pláště záměrně „svítí“ dřevěná okna zvýrazněná bílým nátěrem. Ustupující horní podlaží a horizontální obložení stavbu opticky snižují, šikmé podpěry jí dodávají dynamický vzhled.

Z obvodového pláště záměrně „svítí“ dřevěná okna zvýrazněná bílým nátěrem. Ustupující horní podlaží a horizontální obložení stavbu opticky snižují, šikmé podpěry jí dodávají dynamický vzhled.

FOTO: Jana Labuťová a Jiří Vaněk, www.mujdum.cz

Pro realizaci svých představ oslovili architekta Tomáše Klance, který jim na základě svých zkušeností doporučil dřevostavbu se zděným jádrem. Domy postavené podle jeho návrhů se zpravidla na první pohled odlišují od současné standardní rodinné zástavby svým živým výtvarným rukopisem, který však není prvotní, ale vychází z charakteru pozemku a půdorysné kompozice dřevostavby. Obdobně probíhal i vývoj tohoto domu, některé prvky tvořily výchozí osnovu, některé vznikaly a proměňovaly se během stavby ve spolupráci se stavebníky, kteří také výrazně uplatnili svou invenci a sami řídili realizaci projektu.

Celou západní stranu domu lemuje krytá terasa s palubou z tropického dřeva. Na šikmé střeše se rozrůstá koberec střešní zeleně.

Celou západní stranu domu lemuje krytá terasa s palubou z tropického dřeva. Na šikmé střeše se rozrůstá koberec střešní zeleně.

FOTO: Jana Labuťová a Jiří Vaněk, www.mujdum.cz

Obdélníková dispozice začíná na západní straně zastřešeným parkovacím stáním, pokračuje vstupní partií s hlavním vchodem do domu z boku a přechází ve společnou obytnou část, na niž navazuje oddělená klidová zóna s ložnicí rodičů, koupelnou a šatnou. Společný obytný prostor tvarovaný do L na jižní straně přechází ven do zahrady velkou, zčásti krytou terasou, na níž se dá přímo vyjít také z ložnice. Z obývacího pokoje vede otevřené schodiště do haly v patře, která slouží jako herna, děti tak mají přímý kontakt s rodiči. Kromě koupelny se tu nacházejí další tři pokoje.

Atypickou kuchyňskou linku architekt navrhl podle specifických požadavků klienta. Má laminovaná dvířka, pracovní desku z kompozitního materiálu Kerastone a kování a doplňky z leštěného hliníku.

Atypickou kuchyňskou linku architekt navrhl podle specifických požadavků klienta. Má laminovaná dvířka, pracovní desku z kompozitního materiálu Kerastone a kování a doplňky z leštěného hliníku. Pracovní prostor je prosvětlen oknem na terasu, rodiče tak mají přehled o dětech na zahradě.

FOTO: Jana Labuťová a Jiří Vaněk, www.mujdum.cz

Konstrukční systém energeticky úsporného domu sestává z přízemního zděného jádra (garáž, zázemí, společná obytná část) a dřevěné části (ložnice, terasa, patro), obě konstrukční soustavy zvenku odlišuje pojednání fasády - kamenná mozaika a dřevěný plášť. „Zděná část přejímá funkci ztužení objektu, akustické izolace a akumulace tepla, dřevěná část tvoří nadstavbu a jakýsi obal, který je sochařsky tvarován," vysvětluje Tomáš Klanc.

Na společnou obytnou část navazuje klidová zóna s ložnicí rodičů, koupelnou a šatnou.

Na společnou obytnou část navazuje klidová zóna s ložnicí rodičů, koupelnou a šatnou.

FOTO: Jana Labuťová a Jiří Vaněk, www.mujdum.cz

„Teprve v průběhu stavby se od kulatých okének odvinul motiv lodi, stavba na první pohled připomíná loď kotvící v zapomenuté zátoce. Hmota podkroví spočívá nad přízemím jako kapitánský můstek na parníku, terasa je navržena jako lodní paluba. Zdi, atiky, římsy, okna a dveře nejsou jen stavebními prvky, ale stávají se i výtvarnými prostředky ztvárněnými v intencích celkového výrazu." Část podkroví a šikmé schodišťové rameno jsou vykonzolovány z fasády a zastřešují vstup do domu.

Interiér dřevostavby vznikl v návaznosti na celek rovněž podle návrhu architekta. Je založen na výhledu do zahrady, využití dřevěných konstrukcí, které jsou na přání klientů ponechány v pohledu a slouží jako estetický prvek, převažují tu přírodní materiály. Jádrem obývacího pokoje se stal krb a schodišťové těleso spojené s knihovnou. Na míru koncipované zařízení (kuchyňská linka, dveře a mnohé další vestavěné prvky) architekt doplnil dům nábytkovými kusy a doplňky vyrobenými v Indonésii na základě jeho návrhu. Dodávají přírodnímu stylu mimořádně osvěžující výraz a osobitou duchovní dimenzi.

"Pracovat s architektem, vymýšlet zařízení interiéru a zabývat se detaily byla pro nás radost. Vlastní provedení stavby jsme řídili sami, nejtěžší pro nás bylo skloubit jednotlivé fáze stavby, různé dodavatele a profese, aby vše na sebe navazovalo a do sebe zapadalo...," vysvětlil majitel energeticky úsporné dřevostavby.

Autor
Ing. arch. Tomáš Klanc (1975)
Autorizovaný architekt a vedoucí ateliéru KLANC, který poskytuje pro klienty ve stavebnictví kompletní služby od architektonických návrhů přes organizaci výstavby až po zařízení domů interiérem. Je absolvent FA ČVUT Praha (diplomová práce u prof. Jana Bočana), v průběhu studia byl dlouholetým náčelníkem Spolku posluchačů architektury, členem Senátu ČVUT a Senátu FA ČVUT.

Jitka Pálková, www.mujdum.cz