Hlavní obsah

Moderní sprchové zástěny a kabiny dodají koupelně osobitý výraz

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sprchové kouty v koupelně nezaberou mnoho místa, navíc sprchování je hygieničtější než koupání ve vaně. Nestojíme-li pod sprchou hodinu, ušetříme i za vodu. Pro milovníky lázní jsou k dostání i malé vany s vanovou zástěnou.

Foto: RAVAK

Sedátko do sprchy Ovo-K-Clear s nosností do 150 kg v neutrální barvě se hodí ke všem obkladům. Sedátko je sklopné, takže při běžném sprchování nepřekáží a poskytuje maximální relaxaci ve sprše. Cena od 2990 Kč.

Článek

Pro panelákovou koupelnu o rozloze kolem 3 m2 je umístění sprchového koutu ideální. Sprchové kouty a boxy mají v rohové nebo čtvrtkruhové variantě délku hrany/poloměru 90 nebo 100 cm. Do malých koupelen se vyrábějí i v mírách 80x80 nebo 70x70 cm.

Některé firmy vyrábějí atypické kouty o rozměrech 70x90 cm, takže opravdu šetří každý centimetr místa.

Foto: ROCA

Čtvrtkruhový sprchový kout je vhodný zejména do menších koupelen. Dvoudílnou zástěnu otevíráme jako dveře. Sprchová vanička Malta, šířka 90 cm, hloubka 90 cm, výška 4,5 cm. Cena od 5623 Kč.

Nechceme-li se vzdát vany, vybíráme z řad s asymetricky tvarovanými vanami se zástěnou na její širší straně - kromě koupání se díky přiklopení zástěny můžeme také pohodlně sprchovat.

Koho k pořízení sprchového koutu nevede malá koupelna, ale záliba ve sprchování, může si dopřát sprchový kout s rozměry 150x150 nebo 75x170 cm, tedy o velikosti standardní panelákové koupelny. Do většího sprchového koutu se snadno umístí i sklopné sedátko a madlo, někdy dokonce i dvě sprchové hlavice.

Foto: RAVAK

Rohové nesklopné sedátko Ovo-R-Clear má nosnost do 150 kg a uvítají ho nejen senioři. Cena od 2542 Kč.

Konečná cena sprchového koutu se odvíjí podle rozměrů a řady, z níž jsme si vybrali, použitých materiálů a typu zástěny. Nejlevnější, ovšem ne nejkvalitnější sprchové kouty seženeme už od zhruba 6000 Kč.

Sprchové vaničky

Sprchové vaničky mohou být bez ohledu na rozměry a tvar mělké i hluboké. Bezbariérové vaničky začínají už na výšce 2,5 cm, kterou snadno překoná člověk s omezenou hybností. Z materiálů si můžeme nejčastěji vybrat smalt, akrylát nebo luxusnější litý mramor, žulu a keramické vaničky.

Foto: JIKA

Čtvrtkruhový sprchový kout Mio 80x80 cm s rádiusem 540 mm a výškou 1850 mm. Má 6 mm silné transparentní bezpečnostní kalené sklo. Hliníkové profily, výklopný mechanismus a madla jsou ve stříbrném lesklém provedení.

Smalt odolá otěru a poškrábání, nevadí mu chemikálie. Kvalita ale závisí také na tloušťce stěn. Ty tenké se mohou po nárazu těžkého předmětu naštípnout. Nejkvalitnější typy mají tloušťku stěn 3,5 mm, kde 2,9 mm tvoří ocelový základ a 0,6mm připadá na vrstvu smaltu.

Akrylát se mnohem jednodušeji tvaruje než smalt. Základ tvoří polyuretanová pěna se skelným vláknem, které pokrývá vrstva akrylátu. Vyznačuje se oproti dřívějším dobám větší tvrdostí a stabilitou. Akrylátové sprchové vaničky nestudí a při poškrábání je lze snadno opravit speciální brusnou pastou.

Kvalitní a odolné jsou keramické a mramorové sprchové vaničky. Mají výborné tepelně izolační vlastnosti. Umělý kámen je velmi odolný vůči mechanickému a chemickému poškození a tlumí zvuk při dopadu vody.

Foto: ROCA

Sprchový kout s keramickou sprchovou vaničkou a kulatým odtokem dokonale ladí s celkovým designem koupelny. Protiskluzová úprava působí při pohledu shora skoro jako umělecké dílo, s důrazem na chromovaný kryt sifonu.

U vaniček nesmíme zapomenout na protiskluzovou úpravu (některé mají na povrchu plastické výčnělky), koupit můžeme i gumovou podložku. Zejména smalt má hladký povrch, proto vybíráme úpravu s tzv. antislipem (směs křemičitého písku zatavená do smaltu).

Vyrábějí se rošty z imitací dřevin, ale i např. z teaku, dřeva odolného proti vodě.

Sprcha bez vaničky

Prostor sprchového koutu může být rovněž jen dlážděný s odtokem. V takovém případě se hodí dveře s rámovým provedením s prahem ve spodní části. Můžeme je postavit přímo na podlahu. Tento typ sprchového koutu se hodí svým bezbariérovým přístupem pro seniory nebo pro handicapované osoby.

Foto: JIKA

Vanová variace na sprchový kout. V širší části asymetrické vany vytvoříme zástěnou také sprchový kout. Řada Tigo, vana 160x80/70 cm za 5294 Kč a zakřivená zástěna 150x95 cm, sklo o tloušťce 6 mm stojí 6005 Kč.

Obklad na podlaze musí být mírně vyspádován. Do podlahy se napevno zabuduje nerezový kanálek (od 6000 Kč).

Sprcha bez vaničky klade vysoké nároky na odtok. Musí odpovídat stavební výšce podlahy, vykazovat vysokou průtočnou kapacitu (0,8 až 1 l/s). Je dobře, když lze odtok výškově nastavit, přizpůsobí se tak různým stavebním výškám podlahy. Odtok čistíme tak, že vyjmeme ponornou trubku sifonu.

Foto: RAVAK

Hydromasážní panel JET do sprchového koutu v rozměrech 40x145 cm. Zahrnuje hliníkové tělo panelu/eloxovaný hliník, odkládací poličku, ruční sprchu s trojcestnou masážní hlavicí, velkoformátovou pevnou sprchu, dvoucestné trysky,

Kvalitní odtoky se vyrábějí z ušlechtilé oceli a mají různé tvary. Kulaté odtoky ladí s obloukovým sprchovým koutem, kvadratické se hodí zase do koupelny s hranatými tvary a mohou ladit s obklady. Existují také žlábkové odtoky, umísťované ke stěně. Cena odtokových žlábků začíná zhruba na 2000 Kč.

Vybíráme sprchovou zástěnu

Tři obestavěné strany prostoru pro sprchový kout, tedy tvar U, stačí zavírat pouze jednodílnou zástěnou. Prodávají se ale také zástěny dvou až pětidílné.

Foto: ROCA

Sprchová zástěna s designovými pruhy chrání intimitu při očistě.

Existují typy zatahovací do strany (šetří prostor), pak tzv. lítací dveře nebo zástěna s vyjímatelnými dveřmi. Takové posuvné sprchové kouty jsou osazeny samomaznými ložiskovými pojezdy s mechanismem, jehož snadným zmáčknutím dojde k vyndání posuvné části koutu z rámu.

Při nákupu zástěny vyzkoušíme, zda se dveře dají otevřít hladce a bez zadrhávání. Některé výrobky mají mechanismus, který brání zadrhávání a křížení posuvných dílů. Ptáme se také na těsnost výrobku, aby nedocházelo k protékání vody ven. Panty by měly být kvalitní, nejlépe kovové.

Jak na zaschlé kapky vody

Zejména v domácnostech s velmi tvrdou vodou znají hospodyňky nekonečný boj se šmouhami na vnitřní ploše zástěny, které vznikají zaschnutím kapek vody po sprchování.

Problém opticky řeší zástěna s neprůhledným designem a vzory, na nichž se stopy po zaschnuté vodě částečně ztratí (zdrsnělý povrch grape, stripe proužky). Povrch můžeme čistit octovou vodou. Nejlepší je pořídit sprchový kout od kvalitního výrobce, který již předem aplikuje na skleněné součásti anticalcovou vrstvu bránící usazování nečistot a vodních sedimentů, např. úprava Ravak AntiCalc, Jika s vlastní úpravou povrchu Jika perla Glass. Kapky vody na takto upraveném povrchu neosychají, ale sjíždějí dolů.

Foto: JIKA

Sprchová zástěna Jika Perla Glass. Bez úpravy voda zůstává na skle, po úpravě stékají kapky vody dolů a neulpívají na povrchu.

Foto: JIKA

Sprchová zástěna Jika Perla Glass. Bez úpravy voda zůstává na skle, po úpravě stékají kapky vody dolů a neulpívají na povrchu.

Výrobci navíc pro snazší a adekvátní údržbu svých produktů vyvíjejí vlastní čisticí prostředky. Např. obnovovací přípravek Ravak AntiCalc Conditioner (objem 300 ml od 295 Kč), Jika doporučuje Condicioner (1 l za 649 Kč).

Rady a tipy

Podle nejvyššího člena rodiny volíme výšku posazení sprchové hlavice na sprchové tyči, aby do hlavice nenarážel čelem nebo temenem.

Vybrat si můžeme tyč s pojezdy nebo s fixním držákem pro zavěšení ruční sprchy s hadicí.

Hydromasážní panely, na nichž jsou pod sprchou trysky s různými funkcemi, uvítají zejména jedinci s bolestmi zad. 

Díky přípravku získá sklo vodoodpudivé vlastnosti, je rovněž omezena koroze koupelnových skel. Předtím ale nezapomeneme sklo pořádně vyčistit. Ovšem pozor na chlor a jiné agresivní látky, které mohou sanitární výrobek nenávratně poškodit!

Reklama

Související témata:

Související články

Sprchování je zdravější a vyjde levněji

Oproti koupání ve vaně je sprchování rychlejší, levnější a hygieničtější. Sprcha také nezabírá tolik místa. Kdo má ale malé děti, určitě jim dopřeje cáchání ve...

Výběr článků

Načítám