Hlavní obsah

Nízkoenergetický byt na zkoušku uspěl na jedničku

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se Věra Vlasáková dozvěděla o unikátní možnosti vyzkoušet si bydlení v pasivním bytovém domě s výjimečným standardem a štítkem A energetické náročnosti budovy, neváhala a na tři dny se do bytu nastěhovala.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nízkoenergetický dům v Dolních Měcholupech je kvalitně zateplen a má okna s trojskly.

Článek

Zkušební, kompletně zařízený byt 2+kk s předzahrádkou o velikosti 56 m2 se nachází ve vile o třech bytových jednotkách v klidné a zelené lokalitě v Dolních Měcholupech. Díky využití špičkových moderních technologií je vila ojedinělým projektem v oblasti luxusního bydlení, které splňuje nejnáročnější požadavky na komfortní a zároveň zdravé bydlení. To vše navíc s nízkými provozními náklady.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Z dvoupokojového bytu se dá vstoupit francouzským oknem na terasu s předzahrádkou.

Dispozice bytu vyhovuje

„Pocházím z Poděbrad, ale poté, co jsem vystudovala a začala pracovat v Praze, uvažuji o výměně pronájmu za vlastní bydlení. V poslední době jsem prošla několik bytů, ale u tohoto mi maximálně vyhovuje klidná a dostupná lokalita i dispozice. Zahrnuje propojený obývací pokoj s kuchyní a jídelním stolem, ložnici, koupelnu se sprchovým koutem odděleným od toalety prosklenými mléčnými dveřmi, technickou místnost a chodbu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Součástí obývacího prostoru je kuchyň s dostatečnými úložnými prostory a jídelní stůl.

V bytě se bydlí příjemně nejen kvůli propojení obýváku s terasou a předzahrádkou, která nabízí rozšíření obytné zóny hlavně v letních měsících, ale nejzajímavější jsou i úspory,“ vysvětluje Věra.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Obývací část s televizním stolkem a sedačkou je od kuchyně oddělena nízkou stěnou. Atraktivitu prostoru zvyšuje vestavěný krb na bio líh mezi obývákem a ložnicí.

Nízkoenergetický dům

Věra je ekonomka, a tak porovnávala kromě atraktivní lokality i energetickou náročnost různých bytů, které ji oslovily, a zjistila, že náklady na vytápění v nízkoenergetickém domě jsou až o 60 % nižší než u běžné novostavby. Konkrétně v bytě na zkoušku 2+kk oproti ostatním bytům by ušetřila na platbách za elektřinu 7000 Kč ročně. Spočítala si také, že ceny energií dlouhodobě rostou, takže postupem času ušetří samozřejmě více.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Obývací část s televizním stolkem a sedačkou je od kuchyně oddělena nízkou stěnou. Atraktivitu prostoru zvyšuje vestavěný krb na bio líh mezi obývákem a ložnicí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

V obou místnostech se nacházejí dostatečné úložné prostory, které se hodí také v ložnici.

„Pátrala jsem také po důvodu úspor. Po konzultaci s developerem a po prostudování informací jsem došla k závěru, že se při výstavbě domu používají hlavně kvalitní materiály, ať už to jsou euro okna s trojskly, důsledná izolace, ale zejména systém řízeného větrání (rekuperace), který omezuje tepelné ztráty na minimum a důsledně zužitkovává přirozené teplo vydávané lidskými těly, domácími spotřebiči, ale i slunečními paprsky pronikajícími okny,“ předává nové poznatky Věra.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kromě prostoru na ukládání věcí se v ložnici nachází postel s kvalitními matracemi.

Jak funguje rekuperace?

Rekuperační jednotka, umístěná v každém bytě, se stará o řízené větrání v místnosti. Nasává vydýchaný ohřátý vzduch z místností a místo něj přivádí vzduch čerstvý. Ve výměníku předá odcházející vzduch své teplo vzduchu čerstvému. Do bytu je zajištěn přísun čerstvého vzduchu, aniž by docházelo k poklesu teploty v místnosti.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Koupelna propojená s WC je obložena velkoformátovými dlaždicemi v hnědých tónech. Součástí je i otopný žebřík s termostatem a sprchový kout s masážními tryskami.

V každé místnosti jsou pod okny instalovány výduchy pro přísun čerstvého vzduchu a v koupelně, chodbě a v kuchyni se odsává odpadní vzduch. Před vstupem do místnosti prochází vzduch prachovým či pylovým filtrem, které stačí vyměnit jednou za dva měsíce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Mimo elektrického kotle je v technické místnosti vzduchotechnická jednotka s rekuperací.

Čerstvý vzduch nasává tepelné čerpadlo země-vzduch umístěné zpravidla u severní fasády nad úrovní chodníku, nebo pak na střeše, odtah odpadního vzduchu je umístěn na střeše. Pokud je nasávání čerstvého vzduchu také na střeše, musí být dodržen odstup minimálně 3 m.

Zimní a letní sezóna

V nejchladnějších měsících se nevětrá oknem a další vzduch se ohřívá elektrickými přímotopy, které regulují teplotu každé místnosti zvlášť. Navíc dům v energetické třídě A čerpá 20 hodin denně elektřinu za zvýhodněný tarif a jen 4 hodiny denně za standardní cenu. V létě nastavíme provoz rekuperační jednotky na letní sezónu. Tak, jak izolace nepropouští teplo ven z bytu, nepouští jej ani dovnitř.

Všechna okna bytů směřující na jih, východ a západ jsou připravena k osazení venkovními žaluziemi, které poskytují stínění před letním sluníčkem. Přes den se vyplatí nechat okna zavřená a zastíněná a nastavit řízené větrání v chladnějších nočních hodinách.

Foto: Jan Handrejch, Právo

V technické místnosti se nacházejí veškeré pojistky k bytu.

Výměnu vzduchu lze omezit v době dovolené nebo zvýšit v případě, že máme v bytě hosty.

Výhody nízkoenergetického bytu

Komfortní klima

V zimě i v létě jsou v bytě příjemné a stálé teploty. Při řízeném větrání proudí do bytu neustále čerstvý vzduch se zanedbatelnými tepelnými ztrátami. Vzduch odváděný z místností totiž předává své teplo v rekuperačním výměníku vzduchu čerstvému.

Bezprašné prostředí

Vzduch se do bytu přivádí přes prachový filtr. Je možné i řešení pro alergiky: použít pylový filtr, díky tomu je pak i bydlení pro alergiky v inkriminovaných měsících příjemné.

Dokonalé odhlučnění

Zateplení a kvalitní okna zajišťují intimní a útulnou atmosféru bytu.

Za zmínku stojí i solární kolektory určené pro ohřev teplé užitkové vody. Kolektory ohřívají vodu na zhruba 60 °C, takže ji můžeme používat u spotřebičů, jako je pračka a myčka s přívodem teplé vody.

Reklama

Související témata:

Související články

Malometrážní byt má svoje výhody

Menší byt je vhodný jako startovací bydlení pro mladou dvojici, nebo naopak pro seniory. Obě skupiny hledají klidné zázemí, nižší cenu a příznivé výdaje za...

Ekodům, který má v základech polodrahokamy

Dům Slaměnka na Jindřichohradecku je opravdu postavený ze slámy, ale také z dalších ryze přírodních materiálů, získaných na jihočeských polích, u rybníků...

Výběr článků

Načítám