Hlavní obsah

Malometrážní byt má svoje výhody

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Menší byt je vhodný jako startovací bydlení pro mladou dvojici, nebo naopak pro seniory. Obě skupiny hledají klidné zázemí, nižší cenu a příznivé výdaje za energie. Nejlépe s podlahovou plochou kolem 60 m2.

Foto: Milan Malíček, Právo

Hlavní místnost bytu: kuchyň a obývací pokoj v jednom. Celková podlahová plocha 23 m2, kuchyňská linka a sedačka jsou bílé, jídelní stůl a podlaha v tmavě hnědé barvě, s dekorem dřeviny pekan.

Článek

Půjčky hypoték jsou nyní na nízké úrokové sazbě, a tak lze říci, že je výhodné tímto způsobem financovat svoje nové bydlení. Navíc na trhu s nemovitostmi je slušná nabídka, ceny šly mírně dolů a je z čeho vybírat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ložnice je klidovou částí malého bytu. Má velikost zhruba 13 m2 a krásný výhled do zeleně.

Přesto je největší zájem o byty a domky s menší podlahovou plochou, jejichž cena nepřesahuje 3 milióny korun. Není divu - ceny za energie porostou i v příštím roce, a proto je dobré „držet se při zemi“.

Ze starého domu do bytu

O byty v novostavbách je celkem zájem, hlavně o ty menší, které se pohybují kolem 60 m2 i níže. Jejich financování je únosné, provoz praktický. A to je důležité zejména pro starší generaci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Koupelna o velikosti 6 m² je dostatečně prostorná na vanu, toaletu a vysokou skříň, do které se ukládají ručníky, kosmetické a koupelnové přípravky.

Navštívili jsme seniorskou dvojici, která si bydlení v novém bytě nemůže vynachválit. Nejdelší část aktivního života sice prožili v domě, ale postupem času je začal zatěžovat. Starý dům postavený před šedesáti lety potřeboval novou fasádu včetně zateplení, ani zahradu o rozloze kolem 800 m2 ve svahu nebylo jednoduché udržovat, navíc v domě měli místnosti, které stejně nevyužívali. A tak se rozhodli pro radikální změnu: prodej starého domu a koupi nového bytu, kde není potřeba nic opravovat, vše funguje, rekonstrukce nehrozí. Paní domu měla jen jeden požadavek: přála si byt, který má malou předzahrádku.

Foto: Milan Malíček, Právo

V koupelně nechybí pračka ani velké umyvadlo se spodní skříňkou. Kombinace obkladu a dlažby je decentní a nadčasová: v jednoduché bílo černé kombinaci.

„Pěstování kytek je moje hobby, nechtěla jsem o tuto radost přijít,“ vysvětluje s úsměvem. Také jsou s manželem zvyklí v létě sedět na terásce a vychutnávat si den do pozdního večera. Zkrátka, manželé sice chtěli byt, ale nechtěli v něm být úplně zavření. Našli bydlení 2 kk s malou zahrádkou, která má dostačujících 100 m2. Pochvalují si nejen dispozici bytu, ale i přístup developerské firmy. Veškeré informace o projektu dostali na flash disku a doma v klidu si vše přečetli na počítači.

Byt jako na dlani

Požadavky manželů na byt byly jasné: nesmí být daleko do centra města, ale chtěli i přírodu na dosah. Nakonec se zhlédli v projektu, kde jsou bytové domy zasazeny do zeleného pásu u říčky Rokytky. Je tu nová cyklistická stezka a možnost krásných procházek do okolí, přitom tramvají je to jen pár zastávek na metro.

Foto: Milan Malíček, Právo

V ložnici nechybí vestavěná skříň na míru, která pojme mnoho šatstva a předmětů používaných v domácnosti.

Byt má dispozici 2 kk, velikost 45 m2, součástí bytu je balkon o velikosti 9 m2 a již zmíněná zahrada (100 m2). Cena se pohybuje lehce přes dva a půl miliónu korun, k bytu patří i zděná sklepní kóje, kterou manželé využívají na uskladnění sezónních věcí. Přikoupili si i jedno podzemní garážové stání.

Srdcem bytu je kuchyň spojená s obývacím pokojem, kudy lze přímo vstoupit na zahradu či balkon. Hlavní místnost (23 m2) je prosvětlená, vstupuje sem po celý den dostatek denního světla. Kuchyňskou linku manželé volili ve světlé barvě, stejně jako sedačku. Kontrastní je pak tmavý jídelní stůl a laminátová plovoucí podlaha. Poměrně velká je i koupelna (6 m2), kam se pohodlně vejde vana a pračka a ještě je dostatek místa na vysoké skříňky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Z kuchyně lze přímo vstoupit na zahrádku o velikosti 100 m2. Na jaře manželé plánují osázení živého plotu a dřevěnou terasu.

Ložnice má podlahovou plochu necelých 13 m2, její předností je velká šatní skříň vyrobená na míru. Do ní se vejde veškeré oblečení. Vysavač, úklidové pomůcky a prostředky pak mají svoje stálé místo ve skříni na chodbě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám