Hlavní obsah

I s nižšími náklady se dá koupelna elegantně zrekonstruovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V panelovém bytě má investor v podstatě dvě možnosti – buď odstranit umakartové jádro a na jeho místě nechat vybudovat novou koupelnu a WC ze sádrokartonových nebo zděných příček, nebo zvolit cestu nejmenšího odporu a nižších finančních požadavků a umakart pouze zkulturnit.

Článek

Při tomto řešení se používají různé obkladové panely, které se na původní stěny buď nalepí, nebo přišroubují. Nic se nemusí bourat, a pokud se nezasahuje do rozvodů, pak není potřeba vyjádření statika, ohlášení ani stavební povolení. Toto řešení se hodí spíše pro obyvatele pronajatých bytů než pro jeho vlastníky.

Rekonstrukce bytového jádra

Přestavba koupelny proto proběhla v minimalistickém programu – mladí manželé se ale přesto zhostili celkem úspěšně náročného úkolu rekonstruovat relativně levně, a přitom nesklouznout ke kompromisům. „Inspiraci jsme hledali u přátel, v různých časopisech a také na internetu. To, co se nám líbilo nejvíce a také odpovídalo našim finančním možnostem, jsme se pokusili využít v naší koupelně,“ podotýká majitel bytu.

Vybavení koupelny

Vybavení koupelny je vždy otázka peněz. „Z hlediska nákladů můžeme jen těžko říci, která konkrétní položka pro nás znamenala největší výdaj. Na první pohled byly drahé bordury, ale jejich spotřeba nebyla, vzhledem k velikosti koupelny, tak markantní. K výběru vybavení a zařizovacích předmětů jsme přistupovali s vědomím, že chceme mít koupelnu moderní, elegantní, ale ne moc drahou. S obklady a dlažbou jsme potíže neměli – i když jsme hledali v nižších cenových relacích, měli jsme výběr dostatečný. Zvolili jsme značku Lasselsberger, produkty ze série Elegance – Salima, dekor Samson,“ říká majitel bytu.

Vybavení
Otopný žebřík s regulátorem3100 Kč
Umyvadlo Cersanit Omega 65 cm se skříňkou5200 Kč
Vana 150×70 Nymfa4978 Kč
Světla nad umyvadlem Massive 2 kusy1600 Kč
Zrcadla3000 Kč
Baterie umyvadlová Perfekt1350 Kč
Baterie vanová Perfekt1650 Kč
Skleněná polička pod zrcadlo700 Kč
CELKEM vybavení koupelny21 578 Kč

Výběr stavební firmy

Ani výběr stavební firmy nepřinesl problémy. K volbě přispělo osobní doporučení přátel. Firma Sukdolák – stavební práce se náročného úkolu zhostila na výbornou. Celá rekonstrukce trvala čtrnáct dnů. Z pohledu majitelů bytu bylo největším problémem získání stavebního povolení a s ním spojených dokumentů, které zabralo třikrát více času než samotná rekonstrukce.

Názor odborníka

„Koupelna působí na první pohled příjemně. Obklad je vhodně doplněn aktuálními motivy ze stejné série, na druhou stranu je celkové pojetí dostatečně nadčasové. Vhodná je bílá základní barva – navozuje pocit čistoty, prostor zvětšuje a dovoluje nejlépe vyniknout kontrastu s hnědou barvou listel. Koupelna je opravdu malá – proto je důležité, že majitelé pamatovali i na úložný prostor a zvolili umyvadlo se skříňkou.

Za zdařilou volbu považuji osvětlení nad zrcadlem. Jeho správný výběr bývá často podceňován. Výsledkem je pak svítidlo, které není vzhledově příliš povedené a navíc neposkytuje dostatečnou intenzitu osvětlení. Chválím snahu, aby malý prostor působil větším dojmem. Druhé zrcadlo i luxfery prostor rozčleňují a nepřipouštějí pocit stísněnosti, který je v panelákových koupelnách poměrně běžný. Koupelně také prospěla nižší výška obkladů, které zde nejsou až ke stropu,“ poznamenává ing. arch. Petra Veselá.

Materiál a práce
Demontáž stávajícího jádra2000 Kč
Provedení odvětrání včetně instalace větráků4200 Kč
Hydroizolace koupelny a WC1700 Kč
Vyzdění, perlinka, vyčištění šachty11 500 Kč
Odvoz suti2000 Kč
Sádrokarton impregnovaný (koupelna a WC) 3,50 m²2500 Kč
Rozvody vodovodních a odpadních trubek3500 Kč
Podezdívka vany + magnetická dvířka k vaně1200 Kč
Lepidla, spárovací hmoty, silikon800 Kč
Elektroinstalace včetně revize7000 Kč
Malování500 Kč
Větrák s nastavitelným hydrostatem Dospel1547 Kč
Bodová světla 2 kusy1000 Kč
Vypínače, zásuvka, jednoduchý rámeček1000 Kč
Luxfery580 Kč
Obklad Salima M1, bílá 20×20, Lasselsberger 282 Kč/m²3700 Kč
Dekor Samson, středový dekor 88 Kč/kus880 Kč
Bordura Samson 20×3 117 Kč/ks4100 Kč
Dlažba Juta M5 25×20, Lasselsberger 309 Kč/m²600 Kč
CELKEM stavební práce a materiál50 307 Kč
U stavebních prvků a prací jsou ceny uváděny bez DPH.

 Jan Chára, časopis PANEL PLUS

Zaujalo nás

Velké zrcadlo nad vanou, přes celou šíři koupelny, malý prostor opticky zvětšuje. Dvě řady luxfer, umístěných pod stropem, přinášejí do koupelny alespoň trochu denního světla ze sousední kuchyně.

Místo zavěšeného zrcadla na stěně byla zrcadlová plocha nalepena přímo místo obkladu. Jako rám byly použity listely.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám