Hlavní obsah

Netradiční rodinný dům má připomínat rybářský klobouk

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodinný dům pro rodiče a dvě děti může vypadat i velmi atypicky. Němečtí architekti si například vzali za inspiraci rybářský klobouk. Podle něj navrhli tuto nevšední několikapodlažní stavbu s celodřevěným interiérem.

Článek

Stavba má užitnou plochu 138 metrů čtverečních a nachází ve starém německém univerzitním městě Tübingen v blízkosti Stuttgartu. Dům postavilo architektonické studio Nagel Martenson Theissen.

Stavba má stejně jako klobouk lépe chránit před deštěm

Stavba má připomínat rybářský klobouk. Ostré hrany pláště domu umožňují lepší stékání dešťové vody. I stavba tak má pomyslně stejný účel jako klobouk - ochránit svého vlastníka před vodou.

Stavba umožňuje praktické rozdělení obytného prostoru na dvě samostatné jednotky. Architekti tak mysleli na dospívající děti, které pak mohou mít v domě soukromí. Venkovním schodištěm mohou vstoupit do svého prostoru a nebýt nikým rušeni. Jedna část domu má po rozdělení 81 čtverečních metrů a druhá 57.

Interiéru celého domu vévodí měkké dřevo, ze kterého jsou stvořeny naprosto všechny vnitřní povrchy.

Dům je umístěn na jižním svahu a má výhled na nedaleký hrad. Široká a velká okna tak umožňují výhled do krajiny a přivádějí do interiéru spoustu světla.

Dům je pasivní a vyrobený z části z prefabrikátů. Stavba se skládá ze 136 prvků.

Místnosti mají různé výšky podle účelu využití, stavba tak skýtá velmi pestrý životní prostor. Stavební náklady se v přepočtu vyšplhaly na cca osm miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Originální dům zraje jako dobrý koňak

Originální, moderně řešený zděný dům vyrostl na místě přízemního domku zcela nevyhovujícího pro současné bydlení, v bývalé dělnické kolonii v jedné okrajové...

Výběr článků

Načítám