Hlavní obsah

Stále dokonalejší kuchyňské baterie nabízejí špičkový design i funkčnost

Právo, Gisela Růžičková

Kuchyňské baterie používáme v domácnosti na mytí nádobí, přes plnění rychlovarné konvice až po oplachování zeleniny a ovoce. To vše několikrát za den. Proto je důležité investovat do armatury, která nejen dlouho vydrží, ale také dobře vypadá.

Článek

Jaké vlastnosti mají mít kuchyňské baterie? Především by měly být bezpečné, spolehlivé, mít dlouhou životnost a také být krásné. Jde o pitnou vodu, kde hrají baterie významnou roli. A protože vodu v kuchyni pouštíme až devadesátkrát za den, jak vyplývá ze statistik, vyplatí se vzít v úvahu vlastnosti, jakými jsou kvalita a trvanlivost kuchyňských baterií, ale i otázky stylu a designu.

Je příjemné, že se v posledních letech široká nabídka kvalitních kuchyňských baterií stále rozšiřuje a zdokonaluje.

Kvalita baterií se zlepšuje

Praktickým zlepšením je funkce odstraňování vodního kamene. Baterie pracuje tak, že pružný silikonový kotouček uvnitř perlátoru, zabudovaný do výtoku, snižuje tvorbu usazenin vodního kamene. Pokud se na silikonovém kotoučku nějaký vodní kámen usadí, lze ho snadno ručně odstranit. Proud vody si zachovává dokonalý tvar a používání baterie je pohodlné a efektivní.

Další inovací jsou speciální robustní textilní hadice s velmi tichým provozem, tzv. vytahovací spršky, kterými jsou některé baterie vybavené.

Hlavní těleso kuchyňských baterií je z vysoce kvalitní mosazi. Konečná úprava vytváří odolný a na dotek příjemný hladký povrch.

Baterie vybavené pákovým zámkem brání volnému posuvu uvnitř páky, a to i po letech trvalého používání.

Osvědčil se také integrovaný omezovač horké vody, který nejen šetří energii, ale navíc chrání před možným opařením.

Spolehlivá a bezpečná je keramická kartuše s dlouhou životností uvnitř baterie, umožňující přesné nastavení teploty a proudu vody.

Baterie splňují přísné požadavky hlavně pro užívání pitné vody. Na tom mají svůj podíl ohebné hadice vyrobené z kvalitních materiálů, jež odolávají vysokému tlaku i vysokým teplotám a jsou tedy z hlediska bezpečnosti a zdraví nezávadné.

Atraktivní design i funkčnost

Jedním z měřítek kvality uplatňovaným na kuchyňské baterie je špičkový design. Je to důležité hledisko v prostředí, kde se kuchyně stala součástí obytného prostoru, v němž trávíme nejvíc času s rodinou i přáteli.

Z pohledu designu zaznamenáváme dva různé trendy. Ti, kdo mají omezený rozpočet na vybavení kuchyně, vyžadují od baterie vedle příjemného vzhledu především dobrou funkčnost a hledají výhodný poměr mezi cenou a výkonem.

Na výběr jsou ale i exkluzivní řady s jasným designovým rukopisem. Ten předurčuje jejich použití v designových kuchyních. Baterie pak lze vybírat s pevnými kohoutky či s vytahovacími sprškami i v poloprofesionálním provedení.

Široký sortiment výrobků uspokojí nejen náš vkus, ale vyhoví také osobitým zvyklostem při práci v kuchyni.

Záleží na zařízení a stylu bytu

Do kuchyně, která je součástí otevřených prostor, vybereme pákovou armaturu s přímými liniemi, vyjadřující čistotu prostoru.

Nejen v tradiční kuchyni se budou vyjímat klasické dvoukohoutkové armatury. Hodí se do jakéhokoli kuchyňského prostředí. Upevňují se do jednoho otvoru ve dřezu nebo na pracovní desku. Obsahují dvě páčky nebo kohoutky pro ovládání teplé a studené vody.

Všichni, kdo rádi vaří, ocení vytahovací spršky a perlátory, kterými si zjednoduší práci při oplachování hrnců.

Pákové armatury umožňují kontrolovat průtok a teplotu vody jednou rukou. Páky jsou umístěné navrchu nebo po straně těla baterie.

Keramické destičky v kartuši armatury dovolují jednou rukou kontrolovat směšování vody a druhou rukou oplachovat nádobí.

Povrchy armatur, ať už z nerezové oceli či chromové, doladí vzhled všech stylů kuchyní.

Lesklý chrom rozzáří prostor kuchyně a pozvedne vzhled pracovní desky a dřezu. Nerezová ocel, materiál známý pro své antibakteriální kvality, zase dodá perfektní vzhled.

Levné armatury se nevyplatí

Z ekonomických důvodů nekupujeme levné baterie, které bychom museli měnit několikrát během krátké doby. Renomovaní výrobci ručí za dlouhou životnost. Máme-li omezený rozpočet, pokusíme se ušetřit na jiném místě v kuchyni.

Kvůli snadnému ovládání dáme přednost solidní kovové armatuře s keramickými destičkami v kartuši. Kvalitní baterie vydrží dlouho, proto se vyplatí i volba nadčasového vzhledu.

Před nákupem baterií zkontrolujeme, zda mají dostatečný tlak. Pro optimální výkon potřebuje většina armatur minimální průtočný tlak 1 bar.

Reklama

Související témata:

Související články

Vodovodní baterie ovlivní vzhled koupelny

Design koupelnových baterií by měl být jednoduchý, funkční a dlouhodobý. Neměl by se okoukat, měl by nás dlouho těšit. Protože kvalita je opakem náhody,...

Výběr článků

Načítám