Hlavní obsah

Dům za milión překvapí cenou i rychlou výstavbou

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na trhu s nemovitostmi se objevil dům Chico, který nás včetně DPH vyjde na jeden milión korun. Je to lákavá cena a určitě osloví mnoho lidí. Zejména mladé dvojice, které tak mají šanci získat dům za velmi přijatelné peníze.

Článek

Byt, nebo dům? To je otázka, na kterou není snadná odpověď. Byt je méně náročný na údržbu, v domku máme zase více soukromí. Při volbě pak samozřejmě rozhoduje i cena. Ale co když je přibližně stejná? Pak si vezmeme papír a do dvou sloupců vypíšeme všechna pro a proti. Hodnotit bychom měli mimo jiné dosažitelnost k městu, sociální vybavení, okolní přírodu, náklady na provoz.

Vnitřní prostor domu

V základním provedení je dům Chico koncipován jako 3 1, ale s minimální úpravou ho lze pojmout jako 4 1 o velikosti podlahové plochy 82 m2. Dům je vhodný pro mladé začínající páry, ale dokáže pojmout i čtyřčlennou rodinu. Můžeme si ho nechat postavit na novém pozemku (cena se odvíjí od lokality), ale určitě se najdou i ti, kteří využijí stávající pozemek (velká zahrada u rodičů, bývalá zahrádkářská kolonie, chatová oblast).

Dům Chico v provedení 4 1 má horní podlaží, do kterého se dostaneme po tříramenném schodišti. V přízemí se nachází za vstupními dveřmi hala o velikosti 7,2 m2, kde je vyčleněn prostor na vestavěnou skříň do stropní výšky. Pod schodištěm je místo na pračku či malý sklad na ukládání čisticích prostředků.

V přízemí je samozřejmě i WC s umyvadlem. Srdcem domu je otevřený a propojený prostor: obývací místnost a kuchyň s jídelním stolem, která má dohromady luxusních 30 m2. Hlavní prostor zaujme velkým přísunem denního světla a bezprostředním kontaktem s okolní přírodou. Jsou zde čtyři velká okna a další francouzská, kterými lze vejít na terasu se zahrádkou.

V horním podlaží se nachází koupelna s vanou, umyvadlem a WC (4 m2), vstupní podlažní galerie o 2,8 m2 a tři pokoje. Největší (12 m2) slouží jako ložnice pro rodiče, další dva pokoje jsou podle potřeby dětské, z jednoho může být pracovna s občasným přespáním pro hosty atd. Pokoje jsou menší, mají velikost 8 a 9 m2. I když to není mnoho, obě místnosti mají jistý bonus: zvýšenou výšku stropu proti běžnému standardu, takže je do nich možné umístit patrové postele, aniž bychom se cítili stísněně.

Rychlost a cena

Kromě příjemné ceny domek Chico ohromí i rychlostí výstavby. Ta je velmi důležitá, protože nám nezvyšuje náklady na bydlení: stavět dům dva roky, platit hypotéku a současně nájem v bytě je náročné. Jednoduše řečeno: čím dříve bydlíme, tím lépe! V domku Chico lze zhruba za dva měsíce po výstavbě základové desky bydlet. Je to dáno tím, že dům, stejně jako ostatní domy typu Canaba, je sestavena z velkoplošných ekobetonových dílců (s masivní tepelně akumulační vrstvou).

Díly jsou přesné a tuhé, při montování odpadá tzv. mokrý proces, není závislost na počasí (montuje se v hale). Vnitřní stěny jsou rovněž velkoplošné ekobetonové dílce tloušťky 150 mm (nosné) a 80 mm (nenosné). Okna i dveře jsou plastová (vchodové, terasové) s vícekomorovým rámem, vnější okenní parapety bílé.

Dům lze vytápět elektrickými přímotopnými nástěnnými konvektory s vestavěným termostatem, elektrokotlem nebo plynovým kotlem. Záleží, který způsob preferujeme.

Ohřev teplé užitkové vody v koupelně zajišťuje zásobník s elektroohřevem o kapacitě 80 l nebo průtokový ohřívač.

Fasádu domu je možné pořídit ve standardním provedení s různými barevnými kombinacemi či ji ozvláštnit atraktivním obkladem ze dřeva. Možné je na přání postavit domek Chico s garážovým stáním či garáží, pro větší rodiny jsou připravena i dvougenerační řešení ve formě dvojdomku.

Vyrobeno ve spolupráci s firmou Canaba

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám