Hlavní obsah

Divokou přírodu vnesli do interiéru bytu profesoři z univerzity Yale

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva profesoři z univerzity Yale - architekt Joelu Sanders a zahradní designérka Diana Balmoriová navrhli zajímavý interiér bytu, ve kterém jsou hlavními dekoracemi přírodniny. Cílem návrhářského dua bylo integrovat zeleň do bytu, stejně jako vytvořit zahradu na střeše. Připravili jsme pro vás inspirující prohlídku tímto nevšedním apartmá.

Foto: Profimedia.cz

Mladý Matthew Blesso na střeše svého obydlí, na které pěstuje pažitku, bazalku i mátu.

Článek

Před dvěma lety mladý developer Matthew Blesso svěřil přes více jak 280 metrů čtverečních velký apartmán na Manhattanu do rukou zkušených odborníků. Ti pro něj navrhli interiér, který zaujme na první pohled.

Jejich úkolem bylo vytvořit udržitelné životní prostředí, kde architektura a zahrada může koexistovat jak esteticky, tak i prakticky.

Foto: Profimedia.cz

Za kuchyňským barem je řada stoliček z různých druhů dřev.

Jejich cílem bylo přinést přírodu do bytu, kde by se prolínalo bujné listoví. Podle architekta Sanderse, který v minulosti obdržel prestižní ocenění za vytvoření nejlepšího prostředí od I. D. Magazínu, mnoho lidí rostliny v interiéru městských bytů odmítá. Keře a drobné stromoví ale navodí v interiéru uvolněnou atmosféru jako stvořenou pro relaxaci.

Pomoc odborné designérky byla nezbytnou nutností

Architekt by se bez pomoci odborné designérky neobešel. Balmoriová je známá pro svou vášeň vytvářet veřejné prostory, které přecházejí volně v soukromé a je jednou z průkopnic zatravněných střech.

V hlavní koupelně bytu od ní byly například navrženy listnaté rostliny rostoucí na svislých panelech, které skrývají trubky zavlažovacího systému.

Foto: Profimedia.cz

Koupelnové zrcadlo lemuje popínavá rostlina.

Problémem bylo, že rostlina pro koupelnovou zeď  - stále zelený neopadavý Euonymus měla drobné listy, které by spadaly do dřezu a mohly uvíznout v odpadu. Byl tak designérkou nahrazen tzv. Mírovou lilií, která má větší listy ve tvaru kopí.

Tajibo má vysokou odolnost v interiéru i exteriéru

Konstrukce schodiště vedoucího na střechu je vytvořena z oceli a dřeva tajibo. Tajibo je velmi trvanlivá dřevina, je také velmi příjemná na pohled a má exotický pruhovaný vzhled. Jde o matně lesklé dřevo. Skvěle se hodí i jako podlahový materiál.

Foto: Profimedia.cz

Ložnice je zařízena v elegantním duchu. Křiklavé barvy v interiéru nemají místo.

Schodiště, které je lemováno rostlinou zvanou Dračinec pruhovaný, který je také známý jako Lucky Bamboo.

Důmyslné systémy zavlažování umožňují byt na několik dní opustit a nechat rostliny bez dozoru.

Foto: Profimedia.cz

Exteriéru bytu dominuje obložení dřevem a malé skalky v rozích.

Na střeše vznikla svěží zahrada, na které se pěstují různé bylinky a máta peprná. Tu mladý developer s oblibou používá do Mojita, kterým hostí své návštěvy na terase.

Anketa

Líbí se vám takový styl bydlení?
Ano.
94 %
Ne.
6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 546 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám