Hlavní obsah

Pečlivé naplánování nové kuchyně ušetří peníze i zklamání

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ušetřit na nové kuchyni většinou vyžaduje dobrou rozvahu, na kterou v kuchyňském studiu často nebývá čas. Aby místnost vypadala podle našich představ a zároveň vyhovovala i našim finančním možnostem, měli bychom si ji důkladně naplánovat. Vytvořit grafický model není nic složitého, poradíme vám se vzdálenostmi i s programy, které je možné využít.

Článek

Nedávný průzkum ukázal, že lidé nevědí, jak s plánováním kuchyně začít – 47 % dotázaných by začalo plánovat kuchyni, aniž by si předtím změřili příslušný prostor.

Výhodou plánování kuchyně doma je, že si na grafickém plánku můžete lépe představit celou místnost, včetně barvy stěn, vestavěných skříněk, spotřebičů, osvětlení atd. Během navrhování můžete experimentovat s různými styly, texturami, dlažbou, s různými motivy, volit mezi matem a leskem dvířek linky.

Dvakrát měř a jednou vybírej se rozhodně vyplatí

Před nákupem kuchyně je nejprve třeba zjistit řadu informací a parametrů. Jejich zanesením do plánu budete v grafickém programu začínat. Díky nim bude zařizování kratší a efektivnější hned od začátku.

Naprostým základem je změřit si místnost, a to výšku od podlahy ke stropu, vzdálenost mezi stěnami a od rohů místností ke dveřím. Je třeba označit vše, co vyčnívá do místnosti - radiátory, výčnělky, trubky, krb atd.

Foto: Novinky

K ruce si vezměte metr a pečlivě změřte prostor s přesností na milimetry.

Důležité je změřit si i rozměry dveří a oken od podlahy, od stropu a od rohů místnosti a také si označit kolik místa potřebujeme, aby bylo možné dveře a okna pohodlně otevřít dokořán.

Důležitým krokem je přesné zaznamenání umístění elektrických zásuvek, vypínačů a přípojky na vodu a plyn.

Důležité vzdálenosti

Při vaření je často třeba rychle reagovat, a tak určitě není optimální mít mezi základními užitnými oblastmi velkou vzdálenost. Ideální je, abychom mezi nimi navzájem neměli větší vzdálenost než cca tři metry.

Foto: Novinky

Pokud chcete sporák umístit až na konec kuchyňské linky ke stěně, nezapomeňte na odsazení a počítejte s nutností opatřit zeď dlažbou tak, aby nedošlo k znečišťování omítnuté stěny.

Nad svými potřebami uvažujte v souvislosti s nejdůležitějšími oblastmi v kuchyni: zvažte, jak velký prostor chcete vyčlenit pro zásoby, ukládání potravin, mytí nádobí, přípravu potravin a pečení.

Při navrhování je třeba také pamatovat na základní vzdálenostní pravidla, jejichž dodržení zamezí pozdějšímu zklamání z neprakticky navržené kuchyně.

Pravidla vzdáleností
Mezi dřezem a sporákem by měla být vzdálenost cca 80 cm. Po obou stranách od sporáku je ideální mít půl metru prostoru pro odkládání hrnců a pánví. Minimální vzdálenost mezi varnou deskou a digestoří by měla být cca 70 cm.
Při plánování pamatujte také na výplň mezi skříňkou a zdí cca 5 cm, ta zajistí dostatek místa na otevírání dveří a zásuvek, které pak nepoškodí zeď.
Pokud máte kuchyň se dvěma rovnoběžnými řadami skříněk (tzv. souběžnou sestavu), měla by mezi nimi být vzdálenost alespoň 120 cm. Díky tomu bude dostatek prostoru pro dva lidi a navíc pohodlně otevřete dvířka kuchyňské linky.
Mezi pracovní deskou a spodním okrajem nástěnných skříněk či policí by mělo být půl metru.

Praktické uspořádání je základ

Hrnce, pánve a kořenky je dobré mít umístěné poblíž sporáku. Sklenice a talíře naopak umísťujeme ideálně nad dřez. Myčka nádobí by měla být umístěna poblíž dřezu. Prostor ve stísněných kuchyních ušetří nástěnné odkapávače na nádobí nebo magnetické lišty na nože.

Na závěr plánování přichází výběr barevného ladění kuchyně. Vybírat je dnes možné z nepřeberného množství dezénů.

Nezapomeňte barevně naplánovat i desku na boční straně posledních skříněk, která pokračuje volně do prostoru.

Plánovačů je celá řada, zvládne je středně pokročilý uživatel PC

Plánování kuchyní je možné v programu Room Arranger, 30 hodin bezplatného plánování nabízí www.kitchendraw.com. Ti, kdo ovládají angličtinu ocení Plan3D Viewer. Zdrama ke stažení je Ikea Home Planner, který umožní kuchyň poskládat ze sortimentu firmy. Plánovací software kuchyní Optimal Vám také pomůže naplánovat si kuchyň v pohodlí domova. Hodí se i plánovač Dynamic space od firmy Blum.

Pokud práce na počítači není vaší oblíbenou činností, zkuste plánovat na čtverečkovaném papíře. Se zakreslenými parametry v ruce bude výběr kuchyně s pomocí odborníků také o něco jednodušší.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám