Hlavní obsah

Podlahy z PVC vynikají praktičností a moderním designem

Právo, Sylva Svobodová

PVC neboli vinyl je vděčný a praktický materiál, který se hodí do všech místností v interiéru. Nabízí mnoho barev a dekorů, má bezvadné užitné vlastnosti, které ocení zejména rodiny s malými dětmi.

Článek

Měkčený vinyl (PVC) se prodává v rolích šíře 2, 3 nebo 4 metry, nabízí bezpočet vzorů a barev, kterými se od sebe liší jednotlivé kolekce. Podlahová krytina se obvykle celoplošně lepí k vystěrkovanému podkladu (cena lepeného PVC se na trhu pohybuje podle kolekce od 300 do 645 Kč/m2).

Výjimkou nejsou ani odolné vinylové podlahy vyráběné v rozměrech čtverců či obdélníků (palubek), které se rovněž pokládají lepením.

Na trhu jsou ale i kolekce vinylové plovoucí podlahy. V tomto případě se vinylová podlaha pokládá podobně jako laminátová plovoucí: jednotlivé díly se k sobě fixují díky zámkovému systému. Cena je vyšší, zhruba kolem 1200 Kč/m2.

Plovoucí i PVC v rolích

Plovoucí vinylová podlaha s nosnou HDF deskou může mít vrchní vinylovou vrstvu silnou až 1,8 mm. Díky ní je chůze po krytině příjemná, měkká a podlaha je vhodná i do silně namáhaných prostor.

  • V interiéru ji oceníme v kuchyni, jídelně, na chodbě i v dětském pokoji.

Výrobci nabízejí rovněž celovinylové dílce pro pokládku plovoucím způsobem, jejich výhodou je nízká konstrukční výška pouhých 5 mm a vysoká odolnost. Tradiční měkčené PVC v rolích však ve vyšší třídě zátěže rovněž zajišťuje dokonalý komfort a odolnost proti otěru (dobře se vyrovná s otlaky od nábytku, kolečkových židlí, apod.).

Při pokládce plovoucího i lepeného vinylu na stávající podlahy je, až na několik výjimek, nutné zajistit hladký podklad beze spár, aby v budoucnu nedošlo k prokreslení nerovnosti na krytině. Koberec je nutné z hygienických důvodů vždy odstranit. Před vlastní realizací zajistíme, aby podklad byl rovný, suchý a čistý.

  • PVC podlahu udržíme v čistotě jednoduchým vysávání a zametáním za sucha, problém není mokré vytírání (používáme čistou vodu s jemným čisticím roztokem). Nikdy nepoužíváme jar a přípravky určené výhradně na mytí nádobí! Podlaha se pak při chůzi po ní nehezky lepí.

Když PVC umí něco navíc

PVC je kvalitní a moderní materiál, který má skvělé užitné vlastnosti: snese vodu, velmi dobře se udržuje v čistotě, tepelně a zvukově izoluje, je za příznivou cenu. Jeho vlastnosti jsou podpořeny ještě dalším vylepšením z výroby.

Měkčený vinyl Novilon® je obohacen o vrstvu Diamond Seal, které navíc chrání krytinu proti chemikáliím, šmouhám od podrážek a slouží jako prevence usazování nečistot. Podlaha je tvrdší a odolnější proti otěru. Díky vlastnosti Aquagrip lze PVC krytinu Novilon® bez obav položit i do koupelny.

Aquagrip snižuje riziko uklouznutí po mokré podlaze a přispívá k bezpečnosti. V případě instalace do vlhkého provozu je nutné materiál celoplošně fixovat k podkladu a utěsnit okraje silikonovým tmelem, aby se zabránilo případnému zatečení vody pod materiál.

Co je měkčený vinyl

Základ tvoří chemická látka a umělý materiál známý pod názvem PVC – polyvinylchlorid. Může jít jak o krytinu heterogenní, to znamená, že se skládá z více různorodých vrstev, tak o PVC homogenní.

Nejdůležitější je u heterogenního měkčeného PVC tloušťka nášlapné vrstvy, která by neměla být nižší než 0,2 mm. Odolnost vůči oděru dodá krytině nanesená vrstva polyuretanu. Pod vrchní nášlapnou vrstvou se nachází samotný dekor (dřeva, kamene apod.).

Zanedbaná by neměla být ani celková tloušťka PVC. Při výběru preferujeme krytiny s vyšší zátěžovou třídou, z hlediska designu pak vybíráme strukturovaný povrch.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám