Hlavní obsah

Jak vybrat praktickou a zároveň elegantní rozkládací sedačku na přespání

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozkládací sedačka slouží přes den na sezení, v noci někdy i jako lůžko. Je to praktický kus nábytku, který se v případě potřeby rychle promění v postel pro návštěvy, opět složí a nezabírá mnoho místa.

Článek

Oblíbené jsou menší rozměry pohovek (dvojsed), ale v nabídce je více velikostních variant, takže není problém vybrat podle prostorových možností. Rozkládací sedačky najdou své místo v bytě i rodinném domě: obývacím pokoji, dětském pokoji (slouží k přespání pro kamarády), pracovně (promění se rychle jako hostinský pokoj), ale třeba i v hale s knihovnou.

  • Vždy dbáme na to, aby pohovka stála alespoň 20 cm od stěny a měla šanci přirozeně větrat.
  •  Kožené sedačky nemají rády ani blízkost tepelných radiátorů nebo přímé slunce.
  •  Místo pro sedačku vybíráme s ohledem na prostor kolem, abychom ji nemuseli přesunovat po místnosti, ale šlo ji pohodlně rozložit směrem před sebe. Když to jinak nejde a s nábytkem se musí hýbat, volíme mobilní provedení na kolečkách.

Kvalita se vyplatí

Výběr rozkládacích sedaček je poměrně pestrý: oblíbené jsou hranaté tvary, neutrální barvy (oblíbená bílá i kontrastní černá, písková, antracitová) a jednoduchost. Komu se líbí abstraktní nebo květinové vzory, syté barvy, také nemá problém. Vzorníky potahů jdou řádově do desítek typů provedení, a tak je lehce sladíme se stylem interiéru.

Někdo dává přednost látce, která je na omak teplá, se strukturou, nabízí více vzorů a barev, je ale obvykle náročnější na údržbu. Další možností je již z výroby naimpregnovaná kůže, která se snadno udržuje a je vhodná zejména pro rodiny s dětmi.

Stále moderní jsou nízké sedačky s hlubším sedem, které ale nemusí vyhovovat každému (např. seniorům). Když chceme komfort pro všechny členy rodiny, je šikovné volit variabilní systémy. Ty nabízejí regulaci výšky opěrek směrem nahoru i dopředu, lze na nich volit hloubku sedacího dílu či jednotlivé sedací moduly přesunovat a spojovat.

Rozkládací sedačky fungují na různých principech

  • lze je rozložit snadným zatažením za přední část;
  • mají v sobě zabudovanou zásuvku s matrací;
  • mají uvnitř důmyslný sklápěcí systém s matrací latexovou, polyuretanovou, pružinovou, roštem dřevěným či kovovým. Posledně jmenované obvykle ani vizuálně nerozeznáme od běžných sedaček, což je jejich plus.

Rozkládací sedačka, která pravidelně slouží jako lůžko, dostává poměrně zabrat. Nešetříme tedy a volíme kvalitní matraci i čalounění. Na vzorkovnici si vyhledáme značky pro odolnost proti otěru, působení na slunci, ale i způsob čištění a údržby.

Rady & tipy

(1) Sedačka se má snadno a rychle rozložit na lůžko. Mechanismus si určitě vyzkoušíme přímo v obchodě po instruktáži prodávajícího.

(2) Oceníme, když bude sedačka na mobilních kolečkách a v případě potřeby ji jednoduše přesuneme.

(3) Klasická hloubka sedáku, která nabízí formálnější sezení, je 58 cm.

(4) Do dětského pokoje je praktická rozkládací sedačka se snímatelným potahem, který lze prát.

(5) Potahový materiál má být vysoce otěruodolný s možnou protialergenní úpravou.

(6) V malém bytě oceníme rozkládací pohovku s úložným prostorem.

(7) V obchodě zjistíme i velikost spací plochy lůžka. Často se pohybuje od 70/100/110/140/160x195 cm.

Reklama

Související témata:

Související články

Speciální úpravy bytu pro bydlení bez bariér

V životě mohou nastat nejrůznější situace, bohužel třeba i to, že se někdo z naší rodiny ocitne na vozíku. Nebo prostě jen zestárneme a budeme potřebovat berle...

Výběr článků

Načítám