Hlavní obsah

Postel je nejvýznamnějším kusem nábytku v domě

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ložnice má být hlavně dobrým místem ke spaní a postel pak nejvýznamnějším kusem nábytku v domě. Proč? Každý den v ní osm hodin spíme a obnovujeme tu duševní a fyzické síly.

Článek

K základní sestavě nábytku v ložnici patří postel, noční stolky, prádelníky a skříně.

Samotná postel vymezuje také styl ložnice. Ať už je to styl romantický, k němuž patří postele s nebesy, či kovové postele viktoriánského stylu nebo jen postele s pevným čelem a pelestí.

Zato postele v klasickém stylu jsou nadčasové a kromě toho že vytvářejí přívětivé prostředí, nikdy nevycházejí z módy.

K venkovskému stylu patří zase postele zdrženlivé, jejichž hloubku podtrhují barvy a vzory, třeba svěží kostky doplněné bílou.

Jednoduchý až minimalistický je umělecký styl, kde klademe větší důraz na doplňky než na samotnou postel.

Originalita a pestrost barev je charakteristická pro ložnici zařízenou v retro stylu, i když moderní jsou jednoduché a elegantní dřevěné postele bez pelestí.

Proč nejlepší postel

Protože prospíme zhruba jednu třetinu života, zasloužíme si tu nejlepší postel, kterou si můžeme dovolit. Důležité je, aby kostra s matrací vytvářela jeden celek. Nevyplatí se koupit novou matraci na ošumělou a unavenou kostru. Zaděláváme si tím na zbytečné starosti a připravujeme se o peníze. Nejenže se totiž na matraci vytvoří brzy boule, ale také se zkrátí její životnost minimálně o třetinu.

V případě, že si v posteli rádi čteme, nebo se z ní díváme na televizi, zaměříme se na rošt, kterým můžeme nastavit polohu ležení i sezení. Zadní čelo postele poskytuje oporu při sezení. Pohodlná jsou čalouněná čela se snímatelným potahem, který se dá jednoduše vyprat.

Rozhodují hlavně rozměry

Rozměry postele volíme podle fyziologie. Minimální šířka postele pro jednu osobu se má pohybovat kolem 90 cm a délka okolo dvou metrů. Platí pravidlo: čím širší postel, tím pohodlnější.

Také výška postele nad podlahou by měla odpovídat nejen hygienickým požadavkům, ale i našemu věku. Má být minimálně 25 cm nad podlahou, standardní výška se pohybuje mezi 40–45 cm. Pohodlnější vstávání nejen dříve narozeným umožňuje postel vysoká 55–60 cm. Kvůli dobrému přístupu k posteli bychom měli mít kolem dokola prostor alespoň 60 cm.

Je dobrá tvrdá, nebo měkká?

Rozhodovat se budeme také pro tvrdou či měkkou postel. Ani jedna z krajních variant ale není dobrá. Příliš měkká podložka deformuje tvar páteře stejně jako podložka příliš tvrdá.

Ne nadarmo se při výrobě matrací používají podložky s optickými vlákny, které měří tlak na matraci vzniklý v poloze na zádech i na boku. Lékařské studie prokázaly, že tam, kde protitlak matrace překračuje tlak krve v kapilárách, bolí svaly a brní končetiny, což se projevuje ranní ztuhlostí svalů podél páteře, bolestmi hlavy, ramen, bederní a křížové páteře a samozřejmě pocitem ranní únavy a nedokonalého odpočinku.

Největší tlak na matraci a zpětně i tlak na tělo je v oblasti hýždí, bederní a křížové páteře a v oblasti lopatek. V poloze na boku je to především oblast hýždí, kyčelního a ramenního kloubu, zatížená plocha je menší a proto vzniká větší tlak. Podložky umí pomocí počítače zhodnotit vhodnější, či méně vhodný typ matrace. Ani v nejzatíženějších oblastech by ale tlak neměl přesáhnout povolenou hranici.

TIP: Při výběru postele pamatujme na to, že postelí s kolečky se lépe pohybuje a také ji snadněji usteleme.

Matrace nemá být příliš tuhá v závislosti na hmotnosti uživatele, aby docházelo k řádnému prokrvování těla. Podložka přenáší vzniklý tlak na matraci pomocí barevného diagramu.

Špatný výběr matrace znamená nevyvážené rozložení těla, přílišný tlak na matraci v pánevní oblasti a v poloze na boku pod kyčelním a ramenním kloubem, zatímco správný výběr matrace signalizuje optimální rozložení těla v poloze na zádech i na boku.

Kostru tvoří obvykle lamela

Základ kostry postele mohou tvořit dřevěné lamelové rošty nebo pevné dřevo, drátěné pletivo připojené k vnějšímu dřevěnému rámu, látková drátěnka nebo vodní lože.

Drátěnky působí jako tlumiče nárazů a prodlužují životnost matrace, i když nevětrají tak dobře jako lamelové rošty. Kvalitnější drátěnky mají pružné okraje s pružinami upevněnými v horní části dřevěného rámu, aby byla opora drátěnky po celé ploše podobná.

Abychom nebyli ráno tzv. rozlámaní, měli bychom vsadit na lamelový rošt pod matrací. K dostání jsou dva systémy.

Klasický rošt využívá předepnuté lamely, které jsou v okraji zastrčeny v rámu, ale lamela je funkční jen v oblasti středu postele. Dochází k nestejnému zatížení sousedních lamel, takže vzniklé výškové rozdíly vyrovnává silnější matrace. Ale silnější matrace zase více potlačuje správnou funkci lamel.

Druhou variantou jsou lamelové rošty s rovnou lamelou uloženou na třech podélných měkkých hranolech z pružné pěny. Nosné hranoly mají různou tvrdost podle hmotnosti. Výměna hranolů, uložených ve speciálních textilních kapsách, je snadná. Lamely spojují pásková poutka, v nichž se volně natáčejí. Tím je plocha roštu celá aktivní a stačí matrace silná 4 cm. Výplň matrace obvykle tvoří ovčí vlna nebo syntetická antialergická vlákna. Kvůli snadné údržbě by měla mít matrace snímatelný potah.

Kvalitní matrace je nutností

  • Před nákupem matraci vždy v prodejně vyzkoušíme. Lehneme si na ni minimálně na 15 až 30 minut v poloze, v jaké jsme zvyklí spát.
  • Pevnost matrace ověříme tak, že si na postel lehneme na záda a vsuneme dlaň pod kříž. Pokud tam ruka vklouzne snadno, postel je hodně měkká a naopak. Proto zvolíme takovou matraci, aby páteř byla při ležení rovná.
  • Latexové matrace zaručují optimální měkkost, dobrou elasticitu a tvarovou stálost. Jejich jádro je děrované a podle velikosti a počtu otvorů se dělí na zóny s větší či menší tuhostí. Hodí se na lamelový rošt, případně na pevný dřevěný rošt a lze je dobře polohovat. Mají životnost 15 let.
  • Polyuretanové matrace nabízejí příznivou polohu těla při spánku i dostatečné provzdušnění lůžka. Mají srovnatelnou životnost 10 až 15 let i elasticitu, ale jsou prodyšnější než latexové pěny. Zejména speciální mikroporézní polyuretanová pěna s tzv. tvarovou pamětí reaguje na tělesnou teplotu, která mění její vlastnosti. Materiál se poddá tělu a podepře ho rovnoměrně rozděleným tlakem. Struktura otevřených pórů umožňuje pěně aktivně dýchat a zabraňuje pocení.
  • Pružinové matrace představují standardní kvalitu lůžka. Vydrží 10 let při správné údržbě. Jednodušším typem jsou pérové matrace s pružinami, které jsou levné, ale používáme je spíš pro příležitostné spaní.
  • Matrace s taškovými pružinami mají přibližně dvojnásobné množství pružin, jsou elastičtější a hodí se pro každodenní spaní. Vrstvu nad pružinami tvoří netkaná textilie s vysokým podílem vlny, která má dobré ortopedické i hygienické vlastnosti. Materiál je vzdušný a dobře odvětrává vlhkost. Pružinové matrace můžeme položit na pevný dřevěný nebo lamelový rošt. Matrace se vyrábějí ve všech váhových kategoriích a lze je jen omezeně polohovat. Vydrží až 15 let.
  • Lehké matrace v japonském stylu jsou vyrobeny z vrstev bavlny, vlny nebo polyesteru. Jsou pohodlné, ale vyžadují pravidelné větrání, jinak podporují vznik plísní. Životnost 5–7 let.
  • Vodní matraci tvoří vodní vak a ohřívače umístěné na rámové konstrukci. Rovnoměrně rozkládají hmotnost těla. Novější typy mají vodní vak v pěnovém bloku a snímatelný potah na zip. Vzhledově připomínají pružinové matrace. Měly by vydržet 10 let.

Deset rad pro zdravé spaní

Anatomicky správné polohy docílíme, když je páteř zezadu rovná jako přímka.

Matrace musí rovnoměrně podepřít celé tělo.

Matrace se má podélně přizpůsobit tělu a příčně být tuhá.

Výběr matrace podřizujeme hmotnosti i výšce postavy.

Konstrukce matrace i postele má poskytnout přístup vzduchu k tělu.

Matrace má nabídnout optimální tepelnou pohodu, tělo se nemá přehřívat ani podchlazovat.

Použité materiály na posteli včetně lůžkovin mají být zdravotně nezávadné.

Matrace musí mít snímatelný potah umožňující praní nebo čištění.

Postel má být v místnosti s dostatečným přísunem čerstvého vzduchu.

Do ložnice nepatří hluk zvenčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám