Hlavní obsah

Domácí vinotéka nahradí sklípek a zajistí optimální teplotu vína

Právo, Dana Jakešová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nalít si skleničku oblíbeného vína právě tehdy, když na něj máme chuť - díky domácím vinotékám si tento komfort může dovolit každý milovník tohoto lahodného nápoje.

Článek

Počet lidí, kteří vínu přicházejí na chuť a chtějí si ho i doma dopřát dobře vychlazené a správně servírované, stále roste. Víno se totiž stalo součástí životního stylu, a tudíž i domácnosti. Ne každý však při stavbě rodinného domku myslel na vinný sklípek, a obyvatelé bytů o něm také vždycky mohli jenom snít. Místo sklípku si ale můžeme pořídit domácí vinotéku. Její pořízení není již pár let nedostižným luxusem.

FOTO: archiv firmy Gorenje

  • Ty na pár lahví se dají sehnat už od 3000 Kč.
  • Za 5000 Kč jsou už k dostání modely s poměrně slušnou výbavou.
  • Náročnějším se vyplatí investovat do modelů střední třídy, které začínají zhruba na 15 000 Kč.
  • Existují ale výrobky, jejichž cena přesahuje cenu 100 tisíc korun.

Kritéria správného výběru

Moderní domácí vinotéka je vlastně speciální chladnička, která je určena pouze pro uskladnění lahví vína.

Hlavní výhodou proti klasickým chladničkám je nejen snadná regulovatelnost a variabilita teploty, ale především způsob ochlazování, který je přizpůsoben právě vínu. To by se nemělo chladit příliš rychle a mělo by být uchováváno ve stálé teplotě.

Správná vinotéka chrání víno před nežádoucím zápachem, vibracemi, oxidací, ale hlavně udržuje správnou teplotu.

Mezi základní faktory, které bychom měli zohlednit před nákupem, patří především velikost (podle toho, kolik lahví budeme chtít skladovat) nebo jak velký prostor máme k dispozici. Nejmenší vinotéky jsou určeny pro šest lahví vína, ty běžné největší až pro 120 lahví vína.

Důležité je také rozhodnout se, zda budeme vinotéku zabudovávat do kuchyňské linky, nebo ji umístíme kdekoli v domě či bytě. Podle toho koupíme buď vestavný, nebo volně stojící model.

Standardně se vyrábějí vinotéky v barvě bílé a černé, případně ještě v nerezu. Můžeme mít také dřevěný dekor. Ty pak budou vypadat skvěle třeba i jako kus nábytku v obývacím pokoji.

Přední dvířka jsou prosklená s UV filtrem z tmavého nebo matného skla. Přesto by ale vinotéka, respektive lahve neměly být vystaveny přímému slunečnímu záření. Nejvhodnějším místem je polostín.

Vnitřní prostor je rozdělen do výsuvných polic, které jsou buď dřevěné, nebo nerezové. Lahve totiž musí ležet, aby byla korková zátka stále navlhčená a nepronikal do ní vzduch a okolní pachy.

Pro archivní, nebo zralá vína?

Také si musíme ujasnit, zda nám má vinotéka sloužit k dlouhodobému uskladnění a dozrávání vín v lahvích nebo pro vína k okamžité konzumaci.

  • Pro archivaci si pořídíme klimatizovanou neboli tzv. dozrávací vinotéku. V té je nastavena jedna konstantní teplota (hodí se pro skladování jednoho druhu vína). Pro správné zrání vína je totiž stabilní teplota jednou ze základních podmínek. Kolem lahví naležato cirkuluje vzduch nastavený na určitou teplotu a vlhkost přes filtr s aktivním uhlím.
  • Pro zralá vína, která můžeme pít kdykoli, se více hodí vinotéka se zónami. Tento typ vinoték umožňuje nastavení dvou až pěti různých teplotních pásem pro uložení různých druhů vína. Do horní části vinotéky se ukládá červené víno, pod červené bílé a naspod perlivá vína. Teploty se regulují ručně anebo elektronicky. Některé modely mají LCD displej, který ukazuje nastavenou teplotu, případně informuje o její změně.
  • Některé vinotéky myslí i na skladování otevřených lahví, poskytují prostor i vysokým karafám.
  • Díváme se také na energetickou třídu a hlučnost.
  • Důležitá je i absence vibrací. U vinoték, které chladí pomocí kompresoru (jako klasická lednička), dáme raději přednost výrobkům s antivibračním systémem.
  • Některé výrobky jsou vybaveny termoelektrickou technologií chlazení, která nepoužívá žádné kapaliny nebo plyny běžně užívané v chladicích systémech. Díky absenci kompresoru jsou tyto vinotéky navíc velmi lehké.

Jakou zvolíme sklenici

Víno máme vychlazené. Jakou sklenici ale vybrat? Rozhodně čirou z tenkostěnného skla a na tenké vysoké stopce. Měla by lahodit oku a navozovat příjemnou atmosféru pro vychutnání vína. Sklenice by měla být vždy čistá a suchá.

  •  Na bílé víno jsou lepší sklenice menší, aby víno zůstalo déle chladné.
  • Pro červená vína se používá sklenice břichatá s větším prostorem pro víno.
  • Sklenice na šumivá vína a sekty je klasická píšťala - vysoká a úzká, která umožňuje perlení vína.
  • Víno bychom měli nalévat vždy do jedné třetiny a jemným krouživým pohybem uvolňovat aromatické látky.

Pravidla servírování vína

Víno zpravidla naléváme zprava a nesnažíme se skleničku naplnit až po okraj, ale maximálně 1 cm od konce okraje a méně. Aby víno po lahvi nestékalo, pomáháme si při držení lahve ubrouskem a při nalévání mírným pootočením případné kapky do ubrousku zachytíme.

Bílá, růžová a šumivá vína podáváme v chlazených nádobách nebo v tubusech. Nádoby plníme až do třetiny ledem a doléváme asi do poloviny vodou. Pak do nádoby vložíme našikmo lahev a zakryjeme plátěným ubrouskem složeným do trojúhelníku.

Teploty vín

  • červené víno 15 až 18 °C
  • růžové, bílé víno 7 až 12 °C
  • perlivé víno 8 až 10 °C
  • likérové víno 6 až 8 °C
  • šumivé víno 5 až 7 °C

Používání tubusů je praktičtější varianta. Tubus drží lahev ve správné teplotě asi hodinu. Do tubusu můžeme dát i červené víno. Starší červené víno servírujeme v košíčku podložené složeným ubrouskem nebo ho přeléváme u stolu do speciální nádoby tzv. karafy. Při přelévání vína si počínáme opatrně, lahev i karafu držíme šikmo a víno naléváme tak, aby stékalo po vnitřních stěnách nádoby.

Reklama

Související témata:

Související články

Vychytávky pro bezchybné koštování vína

Doba koštování vína je tady a tak pro vás máme tipy na to, jak si ho zpříjemnit. Stékající kapky po lahvi vína na ubrus vás díky nim už rozhodně trápit nebudou...

Výběr článků

Načítám