Hlavní obsah

Praktická i dekorační zrcadla dotvářejí vzhled každého interiéru

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zrcadla mohou být různých velikostí, tvarů a materiálů. Malá, zavěšená na stěně, velká samostatně stojící či zabudovaná v šatní skříni. Tvar kulatý, hranatý či oválný. Některá jsou bez rámu, jiná mají rám kovový či dřevěný, často zdobený zlacením nebo patinou.

Článek

Pověz mi, zrcadlo, kdo je na světě nejkrásnější... tuto větu z pohádky o Sněhurce zná každé dítě. Zrcadlo, v němž se shlíží zlá královna, je symbolem narcismu, sebestřednosti. Je tu od toho, abychom se mohli prohlížet. Někdy jsme spokojeni, jindy méně...

Bez zrcadla se ale neobejdeme. Je nezbytné v koupelně, kde provádíme hygienu (dámy i dlouhé líčení). Obvykle visí nad umyvadlem, může být i součástí skleněné skříňky, na níž jsou vyrovnané lahvičky s parfémy, krémy. Praktická jsou koupelnová zrcadla se zabudovaným osvětlením po stranách.

Další místnost, kde nechybí zrcadlo snad nikomu, je předsíň. Zde ho doporučujeme velké, abychom si prohlédli celou postavu. Výhodné je, když je zrcadlo součástí vestavěné skříně nebo předsíňové sestavy. Zrcadlo obvykle nechybí ani dospívající slečně ve studentském pokojíku nebo v ložnici, kde je prostor i na toaletní stolek se židlí.

Zrcadla, která jsou spíše dekorativní, mohou být v obývacím pokoji. I do moderního interiéru si můžeme dovolit velké kulaté zrcadlo s barokním nebo rokokovým rámem, bohatě vyřezávaným a zlaceným.

Náš tip: nezamlžující zrcadlo

Na trhu je k dostání tzv. nezamlžující zrcadlo. Je určeno do koupelny, kde díky horké sprše nebo horké lázni v zrcadlo nevidíme nic, jen páru. Zamlžování zrcadla zabraňuje vyhřívaná fólie o velikosti 30x42 cm, která je umístěna na zadní straně zrcadloviny.

Fólie se zahřeje vždy po rozsvícení zrcadla, čímž dojde k jeho odmlžení. Navíc zrcadlo vybavené bodovkami a topnou fólií spotřebuje méně elektrické energie než běžná 60W žárovka.  

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám