Hlavní obsah

Trendovým podlahám vládne bambus, merbau, teak i kámen

Novinky, Kristýna Křížová

Základním kritériem pro výběr podlahové krytiny zůstává odolnost. Existují ale materiály, které jsou nejen odolné, ale zároveň mají i zajímavou strukturu a nevšední úpravu. Seznamte se s moderními trendy v oblasti podlahovin. Světlá bambusová podlaha, kombinace dřeva s kamenem nebo podlaha z žíhaného teaku vás jistě nadchnou.

Článek

Oblíbený je letos bambus. Tento přírodní materiál pochází ze snadno obnovitelných zdrojů a má díky speciální úpravě vysokou tvrdost (vyšší než u dubu nebo buku). U masivního provedení je možnost renovace stejně jako u klasických parket.

Podlaha z tvrdé dřeviny merbau je stabilní

Novinkou je podlaha z merbau, jedná se o hnědočervenou dřevinu tmavších i světlejších odstínů, dováženou zejména z oblasti jihovýchodní Asie. Vyznačuje se vysokou tvrdostí a stabilitou. Toto dřevo na vzduchu rychle tmavne a časem mění barvu do šedo-stříbrné barvy. Doba zešednutí je také závislá na způsobu ošetřování. Díky svým vlastnostem je ale ideálním materiálem pro podlahové krytiny.

Historický vývoj od prosté dřevěné podlahy k tabulovým parketám se odehrál při stavbě francouzských zámků v posledních desetiletích 17. století. Technologie se pak rychle šířila po celé Evropě. V běžných domácnostech se objevuje hlavně podlaha ze selských prken. I ta jsou dnes velmi moderní, luxusem ale zůstává ornamentální provedení.

Ornamentální kombinace parket a kamene

Nejklasičtější parketový vzor byl koncipován jako mřížkový parket. Ten můžete letos obdivovat v kombinaci s kamenem. Už od konce 17. století se začínají projevovat první pokusy o ornamentální výzdobu podlah. Mozaikové a zdobené intarzované kamenné podlahy najdeme už ve starém Římě.

Novinkou bylo využití ke zdobení dřeva. Dnes je v kurzu právě využití parket v kombinaci s kamenem.

Čím tvrdší dřevo, tím lépe

Při výběru podlahy se řiďte hlavně tvrdostí dřevin. Čím tvrdší dřevinu si pořídíte, tím déle vám podlaha vydrží. Pro zajímavost pro vás máme přehled tvrdosti podle podle Brinella, ta se zjišťuje vtlačováním ocelové kalené kuličky do zkušebního tělesa silou.

  • smrk, borovice
  • modřín, olše, bříza
  • třešeň, ořech, javor
  • dub, buk
  • teak, merbau

Sázkou na jistotu jsou parkety z teaku

Teak, tvrdé zlatohnědé dřevo s občasnými černými pruhy, je jednou z nejlepších a nejcennějších dřevin, které vůbec známe. Je odolné proti výkyvům vlhkosti a má mimořádnou pevnost. Díky tomu je teak jedním z mála dřev, které je vhodné i jako podlaha do koupelen. Teak je totiž odolný vůči hnilobě i plísním.

Díky husté struktuře mastného dřeva je teak maximálně stabilní. Nedochází k roztahování nebo smršťování, které zapříčiňuje mezery mezi parketami. Vhodné je teakové parkety dostatečně impregnovat olejem.

Pro zachování vzhledu je třeba dodržovat některá pravidla

Aby vám pěkný vzhled podlahy dlouho vydržel, je vhodné ke vchodu do bytu umístit jemné čistící rohožky. Podlaha bývá často poškozena také židlí na kolečkách, tomu ale můžete zamezit pomocí speciální podložky.

Na části nábytku, které se pohybují po podlaze (nohy od stolu, židle, květináče) připevněte filcové podložky. Při přestavování nábytku opatřete jednotlivé kusy podložkami, aby nedošlo k poškrábání podlahy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám