Hlavní obsah

Praktická a elegantní předsíň prozradí mnohé o vkusu majitele

Novinky, Barbora Vaníčková

První, co hosté uvidí, vstoupí-li do cizího bytu, je předsíň a jistě se vám nestalo jen jednou, že zvědavá sousedka nebo nenechavý pošťák nahlíželi přes vaše rameno, aby zhodnotili, jak si žijete. Už proto se vyplatí zařídit předsíň pečlivě a vyhnout se nevzhledným kopám bot a horám kabátů na věšáku.

Článek

Základem každé předsíně je věšák, botník a zrcadlo. Pokud se rozhodnete pro jednotlivé kusy, rozhodně by spolu měly ladit a je jedno, do jakého stylu budete svou předsíň směřovat.

Jednotlivé kusy nábytku nemusejí být stejné barvy a materiálu, ale neměly by se odlišovat stylem. Pokud se rozhodnete pro klasický lehce historizující sloh, měli byste zvolit samostatně stojící věšák, ať již kovový nebo tradičně dřevěný. Na jedno z držadel můžete zavěsit nějaký pěkný klobouk a do stojanu zasadit staré paraple, čímž zároveň poměrně snadno obstaráte dekoraci.

Výběr věšáku

Volně stojící věšák ale zabere hodně místa, proto většina lidí volí raději typ přimontovaný ke stěně. Není dobré umístit volně na stěny samostatné háčky, aby se věšením kabátů neodřela barva nebo tapeta. Lepší je pořídit věšák se zadní dřevěnou nebo kovovou stěnou, stejně poslouží i různé imitace dřeva. Sama deska, na níž později namontujete jednotlivé háčky se zároveň může stát dominantou místnosti a podle ní zvolíte další dekorace.

Stejně dobře ale poslouží i stěna, která již obsahuje vše v jednom a ušetří prostor v menším bytě. Zde je dobré rozmyslet si, zda se vám vyplatí pořídit typickou stěnu s věšáky, botníkem a odkládacím prostorem na klobouky, čepice a šály, nebo koupit větší stěnu, která nabízí rozsáhlejší úložné prostory. Pokud nemáte možnost šatny nebo velké vestavěné skříně, vyberte rozhodně větší z variant. Představte si jen, kolik bot doma máte, jistě potom oceníte vysoký botník s přihrádkami, kde se nebudou muset tísnit a vzájemně „okopávat“.

Velice esteticky působí vyklápěcí botníky, které mají ale tu nevýhodu, že do nich nemůžete postavit mokré boty nebo boty od sněhu.

Pohled do zrcadla

Součástí předsíně by zároveň mělo být zrcadlo, v němž můžete naposledy překontrolovat svůj vzhled, než vyrazíte ven. Praktičtější je proto zrcadlo na výšku, ve kterém uvidíte celou postavu. Pokud máte takové zrcadlo v ložnici a předsíň raději ponecháte nadvládě estetiky, můžete vybírat z celé škály tvarů a velikostí volných závěsných zrcadel. Často je ale rovněž součástí šatní stěny.

Zařídíte-li předsíň nábytkem, věnujte pozornost ještě výběru doplňků. Časté množství volných stěn umožňuje vyzdobit předsíň obrázky z cest nebo suvenýry. Pokud se volná stěna nachází i naproti vstupním dveřím, instalujte na ni obraz nebo plastiku, která vytvoří dominantu místnosti. První, čím si vaše návštěva při vstupu bude jistá potom bude, že její hostitel má dobrý vkus.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám