Hlavní obsah

Stylové osvětlení rozzáří interiér a doladí atmosféru domova

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svítidla si obvykle kupujeme na delší dobu. Proto se nevyplácí pořizovat je ukvapeně nebo podlehnout lákavé cenové nabídce. Naopak by měla vždy držet cenovou hladinu a úroveň ostatního vybavení interiéru.

Článek

Propojený obývací pokoj společně s jídelnou a kuchyní je stále oblíbený. Je to srdce domácnosti, kde se schází celá rodina.  

Otevřený prostor v jednom stylu

Když chceme tento prostor (obvykle má kolem 40 m2) dobře zařídit, musíme hodně přemýšlet, jak vše sladit dohromady. Z kuchyně totiž vidíme přes jídelnu do obýváku a přitom by nás nemělo nic opticky rušit. Chce to zkrátka udržet stejný styl i kombinaci barev.

I svítidla zde hrají důležitou roli. Pokud jsou koupená nahodile a každé vypadá jinak, interiér trpí. Naopak je dobré využít možnosti mít celou kolekci (tvoří ji závěsné svítidlo, stolní lampa, stojací lampa, nástěnné svítidlo, závěsné jídelní svítidlo) a ze svítidel si vytvořit jednotící prvek, který spojuje ostatní nábytek.

V dětském pokoji hodně světla

Typy svítidel
Zápustná světla: obvykle halogenová žárovka nebo LED dioda. Vhodná do sádrokartonu, země i do zděné stěny.
Závěsná světla: všechny typy zdrojů (halogenová, klasická žárovka, LED). Přívod elektřiny uvnitř nosné konstrukce. Cílené osvětlení vymezeného prostoru (mj. jídelní stůl, barové osvětlení).
Přisazená světla: členění podle umístění na stropní a nástěnná.
Stojanová a stolní: pracovní, ale i pro dekoraci, vytvoření atmosféry. (Limitem je umístění zásuvky a přívodní kabel, někdy je vedeno podlahou.)

Vedlejší zdroje světla oceníme i v případě malého miminka, ke kterému je v prvním roce života vstávání v noci běžnou věcí. Když při nočním „obsluhování“ rozsvítíme hlavní zdroj u stropu, zbytečně ho naplno probudíme. Mnohem vhodnější (nejen pro miminka, ale především pro maminky) je úsporná 5W žárovka, při které se i v pološeru schopně orientujeme.

Při koupi svítidla doporučujeme dát i na názor dětí. Pokojík je jejich království a měly by se v něm cítit dobře. Vybíráme tedy svítidla s motivy zvířátek, květin, postav z Večerníčku, vydržíme i styl Disney, když to udělá potomkovi radost.

V koupelně hlavně bezpečně

Všechna svítidla určená do koupelny musí být chráněna krytem proti stříkající vodě. Při běžné výměně světla za jiné se toto pravidlo dost často porušuje. V případě kolaudace nového domu či bytu by revize světlo bez ochrany nepovolila. Abychom koupili správné svítidlo, potřebujeme porozumět značení koupelnových svítidel.

  • Stupeň ochrany IP tvoří vždy dvě čísla. První číslice určuje stupeň ochrany na tzv. živou (obnaženou) část svítidla - vedoucí proud. Druhá číslice udává ochranu proti proniknutí vody. Čím vyšší je hodnota udaná číslicí, tím těsnější je konstrukce svítidla (v tabulce naleznete předepsaný stupeň ochrany pro jednotlivé zóny v koupelně).
IP určuje výběr svítidla do koupelny
Zóna 0: jde o vnitřní prostor vany nebo sprchového koutu. Zde se nedoporučuje instalace svítidel.
Zóna 1: prostor od okraje vany nebo sprchy do výšky 2,25 m. Ani tady se nedoporučuje instalace svítidel.
Zóna 2: Prostor kolem vany nebo sprchy do vzdálenosti 0,6 m a nad ní, výše než 2,25 m. Pokud nehrozí ani neúmyslné postříkání svítidla vodou pod tlakem, je nejnižší předepsanou hodnotou stupně ochrany IP 44.
Zóna 3: Je to prostor mimo zóny 0, 1, 2. Jestliže nehrozí přímé postříkání svítidla vodou nebo kondenzace vodních par, je nejnižší předepsanou hodnotou IP 21.

Ani v koupelně si nevystačíme s jedním zdrojem. Koupelna má být relaxační, ale také se musíme v zrcadle dobře vidět a mít hodně světla. Jak to vyřešit?

Dobré je zvolit na sobě dva nezávislé okruhy. V koupelně hezky vypadá, když je světlo plynule zapuštěné třeba do sádrokartonu. Ideální k tomu jsou bodovky, které lze i směrovat. Další světlo má být u zrcadla. Buď nad ním nebo vedle z obou stran. Na trhu je i chytré provedení, kde jsou světla přímo zabudovaná v zrcadle (mohou vyčnívat, nebo tvořit vlastní povrch zrcadla).

Čtyři dobré rady
1. Do ložnice je ideální svítidlo se stmívačem (např. s otočným knoflíkem), kterým regulujeme intenzitu světla. Když chce partner spát, ale my ještě dočíst kapitolu, je kompromis na místě: přitlumení světla.
2. Obecně se počítá, že na plochu o 9 m2 by měl být zdroj světla o výkonu 100 W.
3. Do menší šatny nebo na chodby, kde na chvilku rozsvítíme a hned jdeme pryč, jsou zbytečné úsporné žárovky.
4. Na schodech nesmí světlo chybět především kvůli bezpečnosti. Přesto může mít nižší výkon a sloužit jako nepřímé osvětlení, které zaručuje dobrou orientaci v prostoru. Světlo lze zabudovat přímo do schodnic (na to myslíme již ve fázi projektu domu), nebo po stranách do stěny. Efektně vypadá i nástěnné svítidlo, které tvoří proud světla ve tvaru kužele směrem ke stropu i na schody.

Připraveno ve spolupráci s firmou Eglo, Verno light, Delta Light

Zdroje světla

Klasická žárovka

PLUSY: cena, příjemné světlo, rychlý start

MINUSY: je nehospodárná Halogeny

Halogeny

PLUSY: vyšší svítivost, lze je minimalizovat (délka 2 cm), lepší design, delší životnost, ostřejší světlo

MINUSY: vysoká povrchová teplota, energetická nehospodárnost

Led

PLUSY: extrémně nízká spotřeba, absolutní miniaturizace (délka 6 mm, design), vhodné spíše pro dekorativní účely, potřebují malý prostor pro instalaci

PLUSY: extrémně nízká spotřeba, absolutní miniaturizace (délka 6 mm, design), vhodné spíše pro dekorativní účely, potřebují malý prostor pro instalaci

MINUSY: v nižší cenové hladině je malý výkon

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám