Hlavní obsah

Moderní kámen vyniká odolností a působí stylově v každé části interiéru

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kompaktní materiál, obecně známý jako umělý kámen, má specifické užitné vlastnosti a vzhled. Odlišný je konglomerovaný kámen, který se s kompaktním materiálem často chybně zaměňuje. Obě skupiny ale patří mezi oblíbené moderní materiály používané v interiéru.

Článek

Žula a mramor jsou osvědčené materiály, které získáváme přímo z přírody formou těžby. Jsou to kameny s krásnou kresbou, nenapodobitelné, hodnotné. Kdo jim dává přednost, počítá s vyšší cenou, ale i méně praktickými vlastnostmi (nasákavost, vysoká hmotnost, křehkost) i s náročnější údržbou.

Z potřeby mít kámen, ale s lepšími užitnými vlastnostmi, se objevily na trhu obchodní značky pro rozmanité druhy umělého nebo konglomerovaného kamene. Je v nich tak trochu nepřehledno, mnozí si je navzájem pletou, zaměňují jejich přednosti i možnosti užití. Proto je v kostce představíme...

Kompaktní materiály

Pod tímto názvem najdeme povrchové materiály, které se lidově označují jako umělý kámen. Jsou sice vyrobeny z přírodních materiálů (cca 75 % drceného bauxitu), ale jako pojivo slouží umělé látky na bázi akrylátových pryskyřic, nechybějí umělé pigmenty.

Celkově jsou blíže plastům. Jsou to pevné, homogenní, masivní hmoty s rovnoměrně rozloženou barvou a texturou v celém průřezu. Jak už název napovídá, jsou vyrobeny uměle za účelem získání ideálních vlastností.

Mezi kompaktní (nebo tzv. kompozitní) materiály patří známý Corian, dále třeba Staron, Hanex, Hi-Macs, Corralit). Navzájem se liší výrobcem a cenou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám