Hlavní obsah

Dům oblečený do kamene působí tajemně a magicky

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přírodní kámen je tu po staletí a přitom nám nezevšedněl. Právě naopak. Stále si ho ceníme a spojujeme s ním kvalitu, jedinečnost a trvalou hodnotu. Oblíbí si ho ti, kteří kladou důraz na originalitu, protože nikdy nenajdeme dva stejné kameny. Každý má svůj tvar, barvu a strukturu. Je nenapodobitelný a různorodý stejně jako my, lidé.

Článek

Uplatnění pro přírodní kámen najdeme všude - jak v exteriéru, tak i v interiéru. Dům můžeme do kamene „obléci“ doslova od střechy po základy.

Vezměme např. střešní krytinu ze štípané břidlice a kamennou fasádu, třeba z pískovce. Rodinný dům tak získá jedinečný vzhled a navíc je díky fasádnímu obkladu z přírodního kamene dobře tepelně izolován. Se vzhledem fasády je šikovné sladit i typ soklu. Dům má potom jak kvalitní mechanickou ochranu, tak i pocitově stojí na pevných základech.

Kámen je jako stvořený do zahrady. Využijeme ho na kamenné zídky, které ohraničují záhon nebo opticky dělí zelený prostor. Skvělý je pro dlažbu na terase či okolo bazénu. Praktické jsou třeba křemence, protože mají vysokou odolnost proti poškození.

Pestré použití v interiéru

  • V interiéru se setkáme zejména s leštěnou žulou. Je charakteristická svojí odolností a snadnou údržbou (použití: koupelnové desky, stolní desky - jak pracovní, tak i jídelní, barové desky, police, parapety, schody, dlažby a obklady krbů).
  • Jiné vlastnosti má mramor. Díky zvýšené nasákavosti není vhodný na pracovní desky v kuchyni, protože po skleničce s červeným vínem zůstane na ploše stopa v podobě kroužku. Vhodný je ale na obklad stěn do koupelny i jako dlažba. Díky svému atraktivnímu rozmanitému zabarvení je značně oblíbený.
  • Interiéru také velmi sluší přírodní kamenné obklady. I malý detail, obložený třeba z břidlice či pískovce, nám zútulní místnost a navodí příjemnou atmosféru.

Umyvadlo z přírodního kamene

Koupelna je prostor, kde začíná a končí náš den. Je dobré se hned po ránu dobře naladit a udržet pohodu až do večera. Zapomeňme tedy na spěch a udělejme si ze vstávání rituál. Když se obklopíme věcmi, které se nám líbí a dodávají energii, máme napůl vyhráno. Jak vypadá naše koupelna, je proto velmi důležité.

Na trhu je spousta materiálů, proto si dejme práci a zvolme to pravé ořechové. Pro někoho to může být kámen, který nás vrací k našim kořenům a přírodně laděné koupelně dává zelenou.

Výborným tipem je kamenné umyvadlo, které je skutečným originálem. Na výběr je v několika druzích hornin a barevných provedeních: svěží béžový travertin, strata v barvě písku s nádechem do růžové, hluboce tmavý modrý kámen nebo decentní korál s šedavými tóny.

Každé umyvadlo má svůj jedinečný dekor, který vychází z přirozené struktury masivu horniny. Ten je poté opracován do ušlechtilého, dokonale hladkého povrchu. Může být podle přání zákazníka matný či lesklý. Tvar kamenného umyvadla je kruhový (pravidelný či nepravidelný), ale i hranatý (obdélný).

Hospodyňky ocení i nenáročnou údržbu. Díky hladkému povrchu se na umyvadle neudrží kapky, které po zaschnutí vytvářejí skvrny vodního kamene. Na kámen lze při úklidu použít běžné čisticí prostředky.

Obkladový kámen ručně vyrobený

Na trhu se setkáme s tzv. lehčeným obkladovým kamenem, který dokonale imituje klasický lomový přírodní kámen (obdobně lze vyrobit i dlažbu, která věrně napodobuje cihlu, starou patinovanou dlažbu atd.)

Ručně se vyrábí v rozmanitých formách, do kterých se dávají, podobně jako do hrnce na plotně, ingredience: drcený sopečný kámen, kamenivo, tzv. portlandská pojiva a přírodní barviva (díky různému vsaku barev je každý kámen jiný). Výsledkem jsou podle forem různé typy kamene - třeba lámaná skála, což je kamenný obkladový aglomerát ve tvaru štípaných skalních úlomků.

Dále např. štípaný pískovec, který má jemnější tvary než lámaná skála. Zajímavý je i říční kámen ve tvaru potočních a říčních oblých kamenů, nebo opuka s nepravidelnými tvary, brest atd. Cena těchto produktů se pohybuje zhruba okolo 1000 Kč/m2 bez DPH.

Obkladové kamenné prvky se lepí na podklad, který je třeba pro zdárný výsledek dokonale připravit. Povrch musí být suchý, čistý (především bez mastnot) a neprašný. Běžnými podklady jsou zdivo, tepelněizolační systémy, dřevotříska, polystyren, sádrokarton nebo betonové konstrukce.

Obklady se nedoporučují lepit na vápenaté jádrové omítky nebo na stěny s malbou.

Při použití lehčeného kamenného obkladu není třeba dilatací. Každý obkladový kámen je totiž lepený samostatně, je rozdílný i velikostí, a tak dilatuje sám. Na povrch obkladu se aplikuje tzv. hydrofobní nástřik. Ten má za úkol nezabránit odvodu par směrem ven a zároveň snížit pronikání vody směrem dovnitř.

Obklady jsou mrazuvzdorné, vysoce odolné a omyvatelné (vhodné jako obklad za kuchyňskou linkou), což je předurčuje k použití do exteriérů i vnitřních prostor. Obklady si podle montážního návodu může zručný člověk položit na stěnu sám, ale obecně se doporučuje využít firmou s certifikátem. Zdarma nám třeba zpracují počítačový návrh, doporučí typ obkladového kamene, včetně umístění v domě.

Nejběžnější typy kamene
Žula
Odolná, tvrdá, s dlouhou životností. Obklady a dlažby se hodí pro podlahové vytápění i topné panely. Cena pracovní desky při tloušťce 4 cm se pohybuje od 2200 do 10 000 korun podle typu provedení. Cena nezahrnuje řezání, leštění hran, profil přední hrany, atypické tvary apod. Počítejme tudíž ještě s navýšením ceny. Žula do exteriéru je vhodná na obklady, dlažby, schody a parapety. Uplatnění zde najde kromě leštěného povrchu i hrubý materiál.
Mramor
Je více nasákavý než třeba žula. Výhodou je ale možnost široké škály barevného i tvarového provedení. Úpravou lze docílit velkých a rozměrově přesných formátů, ale i tenkých desek, dlaždic, obkladů. Hladké leštěné povrchy se dobře udržují v čistotě. Známý je zejména jurský mramor, který nabízí žlutohnědé či modrošedé zbarvení vhodné na dlažbu. Lze ho použít i jako obklad stěn nebo krbů.
Křemenec - kvarcit
FOTO: archiv firmy Stone Trade
Vyznačuje se extrémní tvrdostí, je výrazně odolný vůči mechanickému poškození, téměř nezničitelný. Brazilský kvarcit v nepravidelných tvarech dobře vynikne jako dlažba nebo obklad u rodinných domů. V interiéru ho lze použít na dlažby, podlahy, schodiště, stěny, krby i okenní parapety.
Pískovec
Je natolik odolný, že ho běžný uživatel nemůže zničit. Je vhodný jako dlažba, oblíbený zejména díky barevné škále v teplých odstínech. Štípané pískovcové desky nemají rub a líc, záleží pouze na nás, která plocha se nám více líbí. Tato skutečnost umožňuje úžasnou rozmanitost ve volbě barevnosti pískovce od střízlivější až po výraznou.
Břidlice
Tento přírodní stavební kámen je určen pro obklady a dlažby. Některé břidlice obsahují slídu, která se na slunci leskne. Břidlice se prodává v bohaté barevné a rozměrové škále. Čedič Kámen s vynikajícími užitnými vlastnostmi. Používá se zejména jako interiérová dlažba v obytných prostorách. Je otěruvzdorný, nenasákavý, mrazuvzdorný. Můžeme na něho vylít i chemikálii a nic se mu nestane. Má charakteristické tmavé černohnědé zbarvení, prodává se v mnoha tvarech.
FOTO: archiv firmy Stone Trade

Připraveno ve spolupráci s firmou Wild Stone trading

Čtyři dobré rady

1. Na trhu se prodává zhruba 40 až 50 druhů žul, které se navzájem liší kresbou kamene. Jeden metr čtvereční žulové desky tloušťky 3 cm váží až 90 kg.

2. Kámen je přírodní materiál a s tím musíme počítat. I dodávka ze stejného druhu kamene může mít jiný odstín či kresbu. Je to jeho přednost.

3. Přírodní kámen nepotřebuje zvláštní údržbu. Stačí opláchnutí a omytí čistou vodou. Vyvarujeme se ale používání agresivních a abrazivních přípravků, stejně jako kontaktu s mastnými a chemickými látkami.

4. Pokud renovujeme starý dům a chybí nám kus přírodního kamene třeba na obkladu, není problém ho dovyrobit z forem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám